top of page

Bezlepková chobotnice s hráškem a žampiony

Aktualizováno: 18. 1.

Chobotnice je moje zamilované jídlo, dokonce i mého dítěte. Asi se není čemu divit, že si ji dopřejeme docela často. Má to hned několik výhod.


Jedná se o čisté "maso", nejsou tam ani kosti, nemusíme preparovat žilky nebo odřezávat tuk. Ani se nejedná o nic drahého. Jedno balení, jsou tam cca. 3 chapadla stojí necelou stovku a vystačí pro 2 strávníky, podle počtu osob poté násobíme. Běžně je k dostání v obchodní síti, sice rozmražená, no holt, nemáme moře.


Ale. Pokud se člověk nenaučí chobotnici připravit, aby byla měkká a rozpadala se na jazyku, moc si nepochutnáme. Mým kuchařským začátkům s chobotnicí se dnes samozřejmě zasměju. Docela dlouho jsem se chobotnici vyhýbala, protože to, co jsem připravila v domnění, že to bude delikatesa, se jednoduše nedalo jíst. Nevěděla jsem totiž, že se chobotnice nejdříve musí uvařit do měkka a teprve poté, se restuje. Krok č. 1 jsem vynechala a bylo to opravdu fiasko.


Nicméně. Mám úžasné přátele a při jednom setkání s mým italským kamarádem Francescem, jsme samozřejmě vařili. Francescovy rodiče mají v jižní Itálii restauraci a samozřejmě jako správný Ital, umí Franci také parádně vařit.


Vtip je v tom, že chobotnice nesnáší změny teplot. Je nutné ji tedy pozvolna vařit a poté nechat dojít opět do pokojové teploty. Nejdříve jsem byla skeptická, ale zkusit jsem to chtěla. Měla jsem ji dát do studené vody, pouze se solí a plátky citronu a potom pozvolna nechat dojít k varu a vařit do změknutí. Trvá to hodinu, možné déle. Pak ji necháme stát na sporáku do momentu, kdy je již vlažná. Následně můžeme restovat.


Vyzkoušejte. Je to snadné, pokud se ví, jak na to.... Děkuji, Francesco!


  • Snadné, pokud víme, jak na to, příprava 10 minut, vaření 1-2 hodiny.

  • Bez lepku, bez laktózy (pokud vynecháme/nahradíme máslo a smetanu) a vajec


Grilovaná chobotnice s hráškem a žampiony


SUROVINY pro 2 osoby:

  • 1 balení chobotnice (kalmar peruánský)

  • hrnek hrášku, může být mražený

  • balení tmavých žampionů

  • olivový olej

  • máslo (nemusí být, můžeme restovat na olivovém oleji)

  • 2 lžíce smetany (může být rostlinná)

  • 1 cibule

  • 3 stroužky česneku

  • sůl, pepř

  • 1 citron


Chybí vám něco bezlepkového? Nakoupit můžete zde v našem 100 % bezlepkovém eshopu!


POSTUP:

  • Chobotnici dáme do hrnce osolené vody, přidáme plátky citronu. Přivedeme k varu, následně plamen stáhneme a vaříme pozvolna do změknutí. Trvá to asi 1,5 hod.

  • Jakmile je měkká, sporák vypneme a necháme dojít pokojové teploty.

  • Mezitím si očistíme cibuli a česnek - budeme potřebovat, jak na žampiony, tak na hráškové pyré.

  • Nakrájíme si žampiony, já jsem zvolila čtvrtiny.

  • Začneme hráškovým pyré nebo to můžeme nazvat mačkaný hrášek. Mám ráda, když jsou tam cítit kousky hrášku, takže mixuji, ne, úplně dohladka.

  • Na hráškové pyré si na olivovém oleji necháme orestovat 1/2 množství cibule a česneku do růžova a přidáme hrášek. Necháme asi minutu společně restovat. Přidáme asi 2 lžíce smetany nebo i více a 2 minuty provaříme. Osolíme a opepříme. Následně rozmixujeme nebo rozmačkáme, dle libosti.

  • Na restované žampiony si opět zpěníme cibulku a česnek, přidáme žampiony, osolíme a opepříme. Restujeme do zlatova.

  • Jakmile máme hotovo, rozehřejeme si na pánvi olej nebo máslo a opravdu velmi rychle orestujeme chobotnici ze všech stran do zlatova. Zastříkneme citronem a můžeme podávat.


Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇



A koupit si ji můžete na Amazonu zde v tištěné nebo elektronické podobě.



📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.



68 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page