- Dagmar Matějková
SALÁT BALKÁN
Rychlý, velmi chutný a osvěžující. Kdo si potrpí na Fetu, tak si ji dá místo balkánu. Opět dle sezóny a dostupnosti měníme použitou zeleninu. Já jsem použila Umeo ocet. K dostání ve zdravé výživě. Pokud ho nemáme nebo nechceme použít nahradíme octem, který máme rádi.
Snadné, příprava 15 minut
Bez lepku, vajec a masa.
Suroviny pro 2 osoby:
1 červený little gem salát
8 cherry rajčátek (červené a žluté)
hrst černých oliv
hrst mungo výhonků
100 g balkánského sýra
1 lžička třtinového cukru
1 lžička Umeo octa (nemusí být)
1 lžíce octa
1 lžíce olivového oleje
sůl, pepř

Postup přípravy:
Očistíme, nakrájíme nebo si natrháme zeleninu. Sýr nakrájíme na plátky nebo kostky.
Zálivku si připravíme z octa, cukru, vody a oleje. Pokud použijeme Umeo ocet, zeleninu nesolíme, neboť je slaný.
Zeleninu zalijeme zálivkou, dobře promícháme. Ozdobíme sýrem a podáváme.
Můžeme doplnit bezlepkovým pečivem, ale není to nutné.
#bezlepku #celiakie #dagmarmatejkovachud #receptarna #receptarnacz #gluteinfrei #glutenfree #salat #celiakarna #celiakarnacz #balkan #bezmasa #bezvajec #provegetariany