• Dagmar Matějková

MRKVOVÉ HOUSKY bez lepku

Momentálně je sezóna jarní mrkve, tak je potřeba, ji pořádně využít. Tentokrát jsem upekla vláčné a nadýchané housky s mrkví a jogurtem. Jsou jednoduché a pro ty, kteří pečou z bezlepkových směsí - místo těch mých lžic si stačí připravit hrnek bezlepkové mouky, budete mít hotovo za chvíli.

  • Snadné, doba přípravy včetně kynutí a pečení cca. 2 hodiny.

  • Bez lepku, vajec a bez masa




Suroviny:

  • 1 balení bezlepkového droždí

  • 2 lžíce pohankové mouky

  • 1 lžíce kokosové mouky

  • 2 lžíce kukuřičné mouky

  • 2 lžíce rýžové mouky

  • 2 lžíce lněné mouky nebo rozemletých lněných semínek

  • 2 lžíce bramborové vlákniny

  • 1 lžička kokosového cukru

  • 1 hrnek jemně nastrouhané mrkve

  • 1 lžička soli

  • 1 lžička Xantanu

  • 1 bílý jogurt

  • Voda dle potřeby

  • Dýňová semínka, ořechy nebo na co máte chuť na ozdobu





Postup přípravy:


  • Suché přísady a mrkev smícháme a dáme do robotu nebo do mísy. Postupně přidáváme jogurt a vodu, podle nasákavosti těsta. Těsto by nemělo být příliš tuhé, ale ani tekuté. Těsto důkladně zpracujeme.

  • Necháme kynout asi 30 minut. Poté vytvarujeme koule a necháme znovu kynout asi 20 minut.

  • Pečeme asi 30 minut při 200 °C (podle velikosti housek).

  • Necháme vychladnout na mřížce.





#bezlepku #gluteinfrei #glutenfree #dagmarmatejkova #celiakie #receptarna #receptarnacz #celiakarna #celiakarnacz #bezvajec #bezlaktozy

155 views0 comments

Recent Posts

See All