Bezlepková Valašská KYSELICA

Aktualizováno: 2. 11.

Není to ani kyselice, ani zelňačka, je to prostě a jednoduše VALAŠSKÁ KYSELICA. Jak jinak, bez lepku.

Jelikož se u nás Kyselica jedla minimálně 2x do týdne (narodila jsem se a vyrostla ve Zlíně), tak si myslím, že ji uvařit opravdu umím. Mamka ji ovšem vařila samozřejmě se zásmažkou.


Je to polévka, která je snadná, ale pro Kyselicaře začátečníky mám 2 tipy, jak dosáhnout parádního výsledku.


Kyselica se totiž velmi ráda srazí. Dává se do ní smetana, já jsem vařila s plnotučným mlékem, ale princip je stejný. Tedy nesmíte nalít smetanu do polévky, ale musíte odebrat asi 1/2 hrnku polévky a s tou smetanu smíchat. Potom vše dáte do hrnce zpět. A také pozor na teplotu, smetana by se neměla vyndat zrovna z lednice.


Druhá věc, která je, ale neskutečně oblíbená u "mistrů" kuchařů, je následující. Nedávno jsem koukala na "učíme se od mistra", už nevím, kde to bylo a ten vařil zelí a brambory dohromady. No, asi je vaří ještě dodnes.

Ony je totiž v té kyselé vodě neuvaříte, zůstanou tvrdé.


Jinak se jedná o recept snadný, ale je dobré dodržet tyto dvě zásady, poté budete s polévkou spokojeni.


  • Snadné, příprava 30 minut

  • Bez lepku a masa


Bezlepková Valašská KYSELICA


SUROVINY PRO 4 OSOBY:

  • 1 balení kysaného zelí nebo 2 hrnky domácího

  • 1 cibule

  • 3 stroužky česneku

  • 2 větší brambory

  • 1/2 lžičky kmínu

  • sůl, pepř

  • 2 lžíce oleje (úplně se nehodí olivový, myslím, že Valaši by docela protestovali, nicméně by jistě použili sádlo, ale to já, pro změnu, nesnáším a ucítím v každém jídle:-))

  • 2 lžíce medu nebo cukru

  • 1 lžíce másla

  • 3/4 l vody

  • 1 balení smetany nebo můžete použít hrnek plnotučného mléka

  • 1 kus den starého pečiva (bez lepku), já jsme použila Focacciu recept ZDE

  • 1 vejce

  • Hrst petrželky nebo jiných bylinek



Bezlepková Valašská KYSELICA


POSTUP PŘÍPRAVY:


  • Cibuli a česnek si očistíme a nakrájíme nadrobno. Zelí si můžeme nakrájet na menší kousky, lépe se polévka bude jíst.

  • Nachystáme si dva hrnce, jeden na brambory a jeden větší na zelí.

  • Brambory si okrouháme a nakrájíme na kostičky. Dáme vařit do osolené vody s kmínem. Vaříme do měkka.

  • Na olej nebo máslo si dáme nakrájený česnek a cibuli. Orestujeme do růžova. Pak přidáme zelí a zalijeme vodou. Osolíme, opepříme a osladíme. Vaříme stejně jako brambory.

  • Mezitím si nakrájíme pečivo na kostičky. Na pánvi si rozehřejeme máslo a pečivo opečeme dozlatova. Na pečivo klepneme vajíčko, osolíme a opepříme a necháme srazit. Samozřejmě mícháme. Nakonec posypeme nasekanou petrželkou a dáme stranou.

  • Jakmile máme brambory uvařené, jsou měkké, vše i s vodou nalijeme do hrnce se zelím.

  • Připravíme si naši smetanu. Nejdříve si do hrnku nebo misky odebereme asi 1 naběračku vody z polévky a pomalu přilijeme smetanu. Pokud se nesrazí, vlijeme zpět do polévky. Pokud ano, začneme znova a lépe.

  • Polévku promícháme, ochutnáme a můžeme dosladit, já používám med. Pokud je naopak polévka moc sladká můžeme okyselit octem. Výsledná chuť je lahodně sladko-kyselá.

  • Můžeme podávat. Dáme do talířů, dozdobíme osmaženým pečivem a petrželkou.


Bezlepková Valašská KYSELICA

TIP!


Pokud máte rádi klobásu, houby nebo třeba švestky, můžete místo housky použít. Fantazii se meze nekladou.




Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇



A koupit si ji můžete na Amazonu zde v tištěné nebo elektronické podobě.



📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.



136 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše