Bezlepkový čočkový dhál zde již najdete, přidávám tedy další variantu, tentokrát s rajčaty. Variací je přirozeně mnoho, stačí přidat nebo ubrat chilli nebo použít jiné koření, přidat kořenovou zeleninu nebo třeba řapíkatý celer a máte opět jiné jídlo.
Výhodou čočkového dhálu je rychlost přípravy, protože červená nebo žlutá čočka je velmi rychle uvařená. Bezlepkový čočkový dhál, samozřejmě bez pořádné porce chilli papriček, může také velmi přirozeně naučit děti jíst luštěniny. Nebo i dospělé, kteří často nad čočkou mohou ohrnovat nos:-).
Jako přílohu doporučuji kvalitní rýži basmati, ideálně celozrnnou v BIO kvalitě nebo bezlepkový chléb Naan, recept naleznete zde.
Pokud hledáte potraviny bez lepku a výběrové BIO a Demeter kvalitě, koukněte do našeho 100 % bezlepkového eshopu.
Snadné, do 30 minut na stole
Bez lepku, bez laktózy, masa a vajec
SUROVINY na bezlepkový Dhál na 3 porce:
1 hrnek červené nebo žluté čočky (je to docela jedno, jestli si vyberete červenou nebo žlutou, rozdíl v chuti je nepatrný)
rostlinný olej - dle Vašeho výběru, ano, Indové tam dají Ghí (přepuštěné máslo), klidně použijte, já používám olivový (skandální) nebo slunečnicový
1 velká cibule
2 stroužky česneku
řapíkatý celer (2 řapíky)
1 lžíce česnekovo-zázvorové pasty (rozmixujeme česnek se zázvorem 50:50), můžete také zázvor s česnekem nastrouhat najemno
zeleninový vývar nebo vodu asi 3 hrnky
1 lžička římského kmínu (drcený)
1/2 lžičky skořice (mletá)
1 lžička mletého koriandru
1 lžíce hořčičných semínek
1 lžíce kurkumy
1 lžička koření garam masala (můžete vynechat)
5 curry listů (pokud nemáte, vynechejte, koupíte na internetu nebo v obchodech s kořením )
1 lžička fenyklu (celý)
dle chuti chilli papričky nebo drcené, můžete také použít třeba zbylou kari pastu
sůl, pepř
1 plechovka drcených rajčat
svazek koriandru (čerstvý)
Chybí vám něco bezlepkového? Nakoupit můžete zde v našem 100 % bezlepkovém eshopu!
POSTUP přípravy na bezlepkový Dhál:
Očistíme si zeleninu. Cibuli, česnek a řapíkatý celer nakrájíme najemno.
Propláchneme čočku a necháme okapat, připravíme si vývar nebo vodu. Vše bude probíhat rychle, je nutno mít vše předem připraveno.
V hrnci si rozehřejeme olej a dáme restovat cibuli, česnek a řapíkatý celer. Jakmile bude zelenina růžová, přidáme hořčičná semínka - začnou poskakovat. Následně ihned přidáme ostatní koření a rychle restujeme, trvá to chviličku. Koření se rozvoní, ale pozor, nesmí se spálit!
Následně přidáme čočku, rychle orestujeme, osolíme a opepříme a zalijeme tekutinou.
Necháme vařit do změknutí. Jde to poměrně rychle.
Nakonec přidáme rajčata, která necháme prohřát.
Nasekáme koriandr a ten můžeme zamíchat do bezlepkového Dhálu, popř. jen dozdobíme na talíři.
Podáváme s vynikající rýží basmati a nebo zmiňovaných chlebem Naan.
Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.
コメント