Bezlepkové BUTTER CHICKEN (Murgh makhani), v překladu máslové kuře, bývá společně s pokrmem Chicken Tikka Masala stálicí na menu indických restaurací.
Pro lidi s alergií na lepek nebo celiakií je indická kuchyně přímo ideální a moje asi nejoblíbenější. Žádné zásmažky nebo zahušťování moukou, ale voňavá a lahodná jídla plná zeleniny, masa nebo třeba mořských plodů. Hlavní přílohou je, jak jinak, rýže.
Bezlepkové Butter chicken se zahušťuje rozmixovanými kešu oříšky, což dodá pokrmu další rozměr. Kuře je nejlepší naložit přes noc a je jedno jestli použijete vykostěná stehna nebo prsní řízky.
Jen si dejte pozor na kvalitu kuřecího masa, ideální je, pokud si koupíte BIO kuře a vyhnete se všem těm hormonům a další chemii, která byla při výrobě "levného" masa použita. No a ještě ke všemu si na BIO kuřeti pochutnáte a podpoříte ekologické zemědělce.
Indická kuchyně není složitá na přípravu, ale samozřejmě suroviny a hlavně koření, nemusí být dostupné ve všech koutech ČR. Na druhou stranu se koření dá objednat online a pokud si indickou kuchyni oblíbíte, jistě nezůstane u jednoho vaření.
Ke krémovému a bezlepkovému Butter Chicken se bude báječně hodit také bezlepkový chléb Naan, který zde na blogu také najdete.
Pokud hledáte BIO bezlepkový eshop, kde všechny vychytávky na bezlepkové vaření a pečení samozřejmě máme, můžete navštívit náš eshop.celiakarna.cz.
A pokud bydlíte v Praze, tak se zastavte v našem bezlepkovém obchodě v Holešovicích na adrese: Šternberkova 1352/12, 170 00 Praha 7.
Otevřeno máme PO-PÁ: 10.00 - 18.00, SO: 09.00 - 12.00. Preferujeme platbu kartou.
Pro již lehce pokročilé kuchaře, příprava 10 minut, marinování přes noc, vaření a grilování masa cca. 40 minut.
Bez lepku
SUROVINY na bezlepkové Butter Chicken (4 porce):
Marináda
4 kuřecí prsa ideálně v BIO kvalitě
1/2 hrnku řeckého jogurtu
1 lžíce citronové šťávy
1/2 lžičky chilli (mleté)
1/2 lžička soli
1 lžička koření Garam Masala
1 lžička sušených a rozdrcených Curry listů (můžete vynechat)
1 lžička kurkumy
1 lžička římského kmínu
1 lžička mletého koriandru (lze vynechat)
1 lžíce oleje např. slunečnicový
1 lžíce česnekovo-zázvorové pasty (rozmixujete česnek a zázvor, ve stejném poměru nebo koupíte ve specializovaných obchodech)
Na omáčku budete potřebovat:
1 plechovku rajčat nebo hrnek čerstvých
hrst kešu ořechů
2 lžíce másla
1 lžíci česnekovo-zázvorové pasty
1 - 2 zelené chilli (lze vynechat nebo nahradit sušeným)
1 lžička sušeného chilli, popř. se dá také použít paprika, hlavně kvůli barvě
1 lžička koření Garam Masala
1/2 lžičky římského kmínu
1 celá skořice
dále můžete použít také hřebíček a nebo kardamom (lze vynechat)
a asi 1/2 lžičky soli
čerstvý koriandr na ozdobu
Chybí Vám něco bezlepkového? Nakoupit můžete zde v našem 100 % bezlepkovém eshopu!
POSTUP na přípravu bezlepkového Butter Chicken:
Připravíme si marinádu z výše uvedených surovin.
Nakrájíme si kuře na sousta.
Kuře obalíme dobře v marinádě, přikryjeme potravinářskou folií a necháme přes noc marinovat v lednici.
Asi hodinu před vařením vyndáme kuře z lednice a necháme dojít do pokojové teploty.
Kuře dáme do zapékací mísy a dáme do rozehřáté trouby na 200 °C nebo můžeme kuře grilovat.
Rozmixujeme si rajčata a v další nádobě kešu ořechy. Kešu ořechy rozmixujeme s trochou vody. Jde to i tyčovým mixerem.
Mezitím si připravíme omáčku a to tak, že na rozpuštěném másle necháme zpěnit koření, pak přidáme pastu. Koření se nám rozvoní. Musíme pracovat rychle, koření nesmíme spálit.
Přidáme rozmixovaná rajčata a necháme pomalu vařit asi 10 minut.
Poté přidáme rozmixované kešu ořechy, necháme krátce provařit a jakmile máme zlaté kuřecí kousky, přidáme je do omáčky.
Provaříme, aby se vše spojilo, není potřeba dlouho, maso se peklo (grilovalo) tz. je již hotové.
Dozdobíme koriandrem a můžeme podávat se skvělou rýží basmati nebo třeba naším bezlepkovým chlebem Naan.
Přeji Vám dobrou chuť!
Nemáte doma jedno-druhové bezlepkové mouky nebo třeba bavlněný BIO pytlík na chleba, ve kterém můžete Vaše bezlepkové chleby skladovat? Vyzkoušejte náš bezlepkový eshop.celikarna.cz
Už jste navštívili náš nový bezlepkový obchod v Praze?
Adresa: Šternberkova 1352/12, 170 00 Praha 7 - Holešovice, Tramvaj: Veletržní palác, Metro: Vltavská
Po - Pá: 10.00 - 18.00, So: 9.00 - 12.00
Preferujeme platbu kartou.
Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.
Commenti