Quinoa dává bezlepkovému chlebu úplně jiný rozměr. Má oříškovou chuť a bezlepkový chléb je chutný a vláčný. Tento chléb je variace na mé klasické 3-hrnkové bezlepkové chleby, které peču vlastně s různými odměnami téměř pořád.
Jako obvykle nemohlo chybět lněné semínko, které jsem použila v demeter kvalitě (ještě lepší BIO), které můžete koupit v našem bezlepkovém eshop.celiakarna.cz.
Mouky jsem pro tentokrát použila, mimo quionovou také tapiokovou, pohankovou a rýžovou. Mouku jsem si pomlela sama, kromě tapiokové.
Velmi snadné, příprava 15 minut, pokud si mouku namelete sami, pokud máte kupovanou, uspoříte čas. Kynutí asi 1 hodina a pečení cca. 1 hodina
Bez lepku, vajec, laktózy a bez masa
SUROVINY:
3 hrnky bezlepkové mouky, použila jsem tapiokovou (1 lžíce), quinoovou, pohankovou a rýžovou v poměru: nejvíce rýžové, pak pohankové, quionové a nakonec tapioka
2 lžičky sušeného droždí
1 lžička soli (Himalájská)
1 lžička prášku do pečiva (ten jsem tam dala omylem:-)
2 lžíce lněných semínek
1 a 1/2 hrnku (přibližně) vlažné vody, přidáváme postupně
Chybí Vám něco bezlepkového? Nakoupit můžete zde v našem 100 % bezlepkovém eshopu!
Pokud jste začátečníky v bezlepkovém pečení, připravili jsme pro Vás Balíček bezlepkového pekaře začátečníka, který obsahuje Psylium, Xantan, prášek do pečiva bez fosfátů a droždí.
POSTUP:
Pokud máme mlýnek, umeleme si mouku. Pokud nikoliv, odměříme si mouku.
Do mouky přidáme droždí, sůl, lněná semínka, xantanovou gumu, psylium a dobře promícháme.
Vodu přidáváme postupně, dle potřeby a nasákavosti mouky. Těsto není ani tuhé, ani tekuté.
Ke zpracování použijeme robot nebo pracujeme ručně.
Těsto jsem zpracovala v robotu a nechala jsem kynout v ošatce. Trvá to asi hodinu, těsto zvětší cca. 2 krát svůj objem.
Jakmile je těsto vykynuté, pečeme cca. 1 hodinu v troubě, předehřáté na 240 °C.
Na tento chléb jsem použila těžkou litinovou formu na pečení. Používám Le Creuset. Pokud o nákupu uvažujete, je to sice drahý špás, ale vydrží Vám celý život a asi ji zdědí ještě naše vnoučata. Formu je potřeba nechat nahřát i s víkem v troubě a teprve až poté, vložíme vykynuté těsto na bezlepkový chléb do pečící formy, přiklopíme víkem a pečeme 45 minut pod pokličkou. Následně víko sundáme a dopečeme do požadované barvy.
Po upečení necháme na mřížce vystydnout.
Tento chléb jsem pekla ve čtvrtek. Je neděle večer a stále, chléb, bez ztráty kytičky můžeme konzumovat.
Nemáte doma jedno-druhové bezlepkové mouky nebo třeba bavlněný BIO pytlík na chleba, ve kterém můžete Vaše bezlepkové chleby skladovat? Vyzkoušejte náš bezlepkový eshop.celikarna.cz
Přeji Vám úspěšné pečení!
A pokud jste ještě nevyzkoušeli moji Bavorskou pomazánku Obazda, vřele doporučuji!
Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.
Comments