Dagmar Matějková
bře 102 min
V Německu se mu říká Käsekuchen. Nejedná se o Cheesecake, ten zde najdete samozřejmě také, ale o docela jednoduchý bezlepkový tvarohový dort. Dala jsem tam jenom asi 3 lžíce cukru - nám to stačí, ale kdo má rád více sladké, přisladí.
Potřebujeme pár základních bezlepkových surovin a parádní koláč bez lepku máme na světě. Bohužel se mi nepodařil vyfotit uvnitř, tak si to budete muset představit:-). Nicméně, je krémový a osvěžující.
Pokud hledáte BIO bezlepkový eshop, kde všechny vychytávky na bezlepkové pečení samozřejmě máme, můžete navštívit náš eshop.celiakarna.cz.
Snadné, příprava 20 minut, pečení asi 45 minut při 160 °C
Bez lepku a bez masa
3/4 hrnku kokosu
1 lžíce kakaa nebo karobu
mleté ořechy 3 lžíce (např. lískové, vlašské nebo mandle, popř. kombinace)
1/2 lžíce třtinového cukru např. demerara
2 lžíce másla
3 lžíce třtinového cukru, třeba demerara
4 vejce
špetka soli (Himalájská)
2 tučné tvarohy
1 zakysaná smetana
1 vanilkový puding, ideální je samozřejmě se skutečnou vanilkou
na ozdobu zakysaná smetana nebo tvaroh, ricotta, mascarpone apod. s trochou cukru nebo medu a citrónu, ovoce dle chuti, já jsem použila borůvky a mučenku
Připravíme si suché suroviny, promícháme, obvykle vše ještě lehce rozmixuji, následně přidáme rozpuštěné máslo a znovu dobře promícháme.
Dáme na dno dortové formy, kterou jsme si vymazali máslem nebo jsme na dno dali pečící papír.
Hmotu, nejlépe skleničkou natlačíme do formy. Dáme stranou a připravíme si tvarohové těsto.
Suroviny je dobré mít při pokojové teplotě. Necháme si rozehřát troubu na 160 °C.
Oddělíme si žloutky od bílků, dáme do separátních misek.
Cukr vyšleháme se žloutky do pěny, jak už jsem se zmínila, osobně sladím velmi málo, cukr použijte dle chuti, nám stačí 3 lžíce.
Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh.
Do žloutkové pěny přimícháme tvaroh, zakysanou smetanu, následně puding.
Nakonec velmi opatrně zapracujeme ušlehané bílky. Hmotu nalijeme opatrně do formy a pečeme při 160 °C přibližně 45 minut.
Do trouby ještě přidávám misku s vodou, četla jsem, že by neměl koláč popraskat:-).
Po upečení necháme vystydnout, ideálně přes noc a ráno ozdobíme, dle chuti a fantazie.
Nemáte doma jedno-druhové bezlepkové mouky nebo třeba bavlněný BIO pytlík na chleba, ve kterém můžete Vaše bezlepkové chleby skladovat? Vyzkoušejte náš bezlepkový eshop.celikarna.cz
Přeji Vám úspěšné pečení!
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.