Dagmar Matějková

4. bře 20232 min

Bezlepkový CHEESECAKE

Aktualizace: 12. pro 2023

Recept na bezlepkový Cheesecake, který funguje, na celiakarna.cz už najdete. Tento je s mírnou inovací. Použila jsem místo Philadelphie - Gervais (žervé) a 2 tučné tvarohy. Výsledek parádní.

Bílý cukr nepoužívám, takže přišla vhod Panela, kterou najdete i v našem eshopu.

Panela je sušená třtinová šťáva, má karamelovou chuť i barvu, tz. Váš Cheesecake nebude sněhově bílý, ale lehce do zlata.

  • Snadné až mírně pokročilé, doba přípravy asi 1/2 hodiny. Pečení asi 1,5 hodiny, chladnutí 2 hodiny a další chladnutí přes noc.

  • Bez lepku a bez masa.

Suroviny:

  • 1/2 hrnku třtinové Panely

  • 2 balení krémového sýra Gervais

  • 2 tvarohy ve vaničce (250 g), tučný

  • 4 vejce (M)

  • 2 balení zakysané smetany (1 do krémového těsta, 1 poleva)

  • 2 x špetka soli

  • 3 lžíce bezlepkové mouky (1 kokosová, 2 tapioka)

  • 1 citron - šťáva i kůra

  • 2 lžíce bezlepkových ovesných vloček

  • 1 lžíce vloček z tygřích ořechů bez lepku

  • 1 lžíce kokosu

  • 1 lžíce panely na korpus

  • trocha másla (1/2 cm plátek)

  • čekanka a lžíce citronové šťávy extra na polevu

  • maliny sušené mrazem nebo ovoce na ozdobení

Budete potřebovat dortovou formu na pečení - já jsem použila 18 cm.

Postup přípravy:

Korpus:

  • Troubu rozehřejeme na 180 °C, formu na pečení vymažeme máslem.

  • Smícháme vločky, kokos, špetku soli, cukr a máslo.

  • Dáme na dno formy a přitlačíme ke dnu. Jde to dobře sklenicí.

  • Necháme péct 10 minut a dáme stranou vychladnout.

  • Troubu necháme zapnutou a zvýšíme teplotu na 220 °C.

Krémové těsto:

  • Do robotu si dáme krémový sýr a tvaroh a necháme, na pomalé otáčky, prošlehat asi 2 minuty.

  • Dále přidáme cukr se solí a necháme robot pomalu pracovat.

  • Mezitím si připravíme šťávu z 1 citronu a použijeme i nastrouhanou kůru (bez bílé části). Dáme stranou.

  • Do sýrové hmoty přidáme postupně 3 lžíce mouky.

  • Následuje citronová šťáva a kůra.

  • Poté zašleháme vejce, jedno po druhém.

  • Naposled necháme zapracovat zakysanou smetanu a vše nalijeme na upečený a vychladlý korpus.

  • Dáme do trouby a pečeme 10 minut na 220 °C a poté 30 minut na 160 °C, nakonec ještě asi 20 minut při teplotě 120 °C.

  • Cheesecake necháme asi 2 hodiny vystydnout.

Poleva:

  • Smícháme zakysanou smetanu s čekankovým sirupem a citronovou šťávou. Já jsem pracovala metličkou, ručně. Nalijeme na vystydlý Cheesecake.

  • Přikryjeme potravinářskou folií a necháme v lednici asi 8 hodin (přes noc) vychladit.

  • Druhý den dozdobíme ovocem. Já jsem si ještě udělala mangová srdíčka s agarem, nechala jsem je pro urychlení procesu na chvíli v mrazáku:-). Je to jen rozmixované mango, voda, čekanka, citronová šťáva a agar.

Dobrou chuť přeji!

Moje kniha Eat Live Feel Well se 77 bezlepkovými recepty, jógou a procházkou po Praze. K dostání na Amazonu. Kniha je v angličtině.

📙 A zde si knihu můžete, společně se mnou prolistovat:-)

    4670
    0