Dagmar Matějková

12. pro 20222 min

Bezlepkový CHLEBÍČEK ala vánočka

Aktualizace: 12. pro 2023

Bezlepková vánočka je něco, co je pro mne asi vyšší dívčí. Já na to prostě nemám trpělivost. Tak jsem udělala z vánočkového těsta takový chlebíček.

No, já vím, tvar vánočky to nemá, ale ono se to v tom žaludku už nepozná:-). Těsto krásně nakynulo a chlebíček byl voňavý a velmi dobrý. Cukr jsem nepoužila, sladila jsem čekankou.

  • Snadné, příprava 20 minut, kynutí asi 1 hodina, pečení cca. 45 minut, podle toho, jak Vám peče trouba

  • Bez lepku a bez masa

SUROVINY:

  • 2 hrnky bezlepkové mouky (smíchala jsem tapiokovou, mandlovou, kukuřičnou a rýžovou mouku - stejné díly)

  • špetku soli (Himalájská)

  • 1/2 hrnku mléka

  • 3 lžíce slazení z čekanky

  • 2 vejce

  • 1/2 kostky droždí

  • 2 cm másla

  • 1 lžička octa

  • 1 hrnek mandlí, brusinek a vlašských ořechů

  • mandlové lupínky na posypání

Chybí vám něco bezlepkového? Nakoupit můžete zde v našem 100 % bezlepkovém eshopu!

POSTUP:

  • Propláchneme si brusinky horkou vodou.

  • Připravíme si kvásek - vlažné mléko smícháme s droždím, asi lžící čekanky a lžící moučného mixu, necháme vzejít.

  • Suché přísady smícháme a dáme do mísy robota a přidáme kvásek, vejce, ocet a zbytek čekanky. Necháme robot pracovat a přilijeme rozpuštěné máslo - nesmí být horké.

  • Těsto důkladně propracujeme a nakonec zapracujeme směs ořechů a brusinek.

  • Necháme kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem a pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 °C asi 45 minut. Na pečení jsem použila formu na pečení, kterou jsem vyložila pečícím papírem a nakonec jsem těsto posypala mandlovými lupínky.

Vynikající na snídani s máslem a hrnek kávy.

Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇

A koupit si ji můžete na Amazonu zde v tištěné nebo elektronické podobě.

📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.

    6140
    0