Dagmar Matějková

10. čvn 20222 min

Bezlepkové TIRAMISU a KOKOSOVÁ ROLÁDA

Aktualizace: 2. lis 2022

Piškoty jsem si upekla, tentokrát z kukuřičné mouky. Recept naleznete ZDE. Jelikož krém se dělá pouze ze žloutků, zbydou vám bílky a z těch jsem udělala kokosovou roládu s malinami. Moc se mi nepovedla vyfotit, tak ji nedávám jako samostatný recept, ráda bych udržela kvalitu svých fotografií na nějaké úrovni:-).

Žloutky vyšlehávám ve vodní lázni a do Tiramisu nepřidávám alkohol. Vhodné i pro děti.

Snadné, doba přípravy těsta na piškoty 20 min. + pečení, krém 15 min. + chlazení, ideálně přes noc

  • Bez lepku a bez masa

Suroviny:

Piškoty si upečte předem, zde je recept.

Na Tiramisu budeme potřebovat:

  • 1 balení mascarpone

  • 2 žloutky

  • 1 lžíce cukru krupice (demerara nebo jiný např. třtinový nebo kokosový cukr)

  • 1 větší hrnek espressa

  • 1 lžíce kakaa

Na roládu:

  • 2 bílky, které nám zbyly

  • 1 lžíce krupicového cukru (demerara) nebo dle chuti

  • špetka soli

  • na špičku nože kypřícího prášku z vinného kamene

  • 5 lžic kokosu

Na krém do rolády:

  • 1 vaničku tvarohu (já používám tučný)

  • 1 lžíce medu nebo agávového sirupu

  • 1 lžíce citronové šťávy nebo šťávy z limety

  • 1 lžíce zakysané smetany

  • Vanička malin

Postup přípravy

Tiramisu:

  • Uvaříme si silné espresso a necháme vystydnout.

  • Žloutky si dáme do mísy společně s cukrem.

  • Připravíme si vodní lázeň, tedy do hrnce, na kterém nám bude sedět skleněná nebo keramická mísa, si dáme vodu, tak 2 cm ode dna a necháme dojít k varu.

  • V míse, za stálého šlehání, vyšleháme žloutky s cukrem do světlého krému.

  • Necháme vystydnout a následně spojíme s mascarpone.

  • Poté namočíme vystydlé piškoty ve vlažném espresu a dáme do servírovací mísy vrstvu piškotů, pak krém, poté zase piškoty, krém a nakonec dozdobíme kakaem,

  • Necháme vydře vychladnout v lednici, ideálně přes noc a můžeme podávat.

Roláda na malý plech:

  • Vyšleháme si bílky se špetkou soli, cukru a kypřícím práškem. Špička musí pevně držet.

  • Jemně zapracujeme kokos, těsto rozetřeme na plát pečícího papíru (není to na velký plech:-)) dáme do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 15 minut.

  • Necháme vychladnout a mezitím si připravíme krém, tak že si smícháme metličkou všechny suroviny.

  • Po vychladnutí kokosového plátu potřeme krémem, posypeme malinami a pomocí pečícího papíru zamotáme.

  • Necháme vychladit a podáváme.

Dobrou chuť přeji!

Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇

A koupit si ji můžete na Amazonu zde v tištěné nebo elektronické podobě.

📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.

    2970
    1