- Dagmar Matějková
ZELENINOVÁ POLÉVKA
Tato polévka je velmi snadná a můžeme ji podle sezóny variabilně měnit. Pokud chceme přidáme brambory nebo třeba houby. Já často vařím podle toho, co najdu v lednici. Tedy ideální řešení, když v lednici zůstane pár unavených kousků zeleniny, které je nám líto vyhodit.
Snadné, příprava 30 minut
Bez lepku, vajec nebo masa
Suroviny:
2 mrkve
1 kořenová petržel
½ menšího celeru
1 cibule
2 stroužky česneku
1 l vody
1 lžíce másla
bylinky
sůl a pepř
hrst nudlí (bezlepkové nebo můžete vynechat)

Postup přípravy:
Očistíme si zeleninu, kterou nakrájíme na větší kousky, přidáme bylinky (ne všechny) a dáme do hrnce.
Necháme si stranou ½ mrkve.
Zeleninu zalijeme vodou, osolíme a opepříme. Vaříme asi 20 minut.
Mezitím si nastrouháme zbylou mrkev najemno a osmažíme ji na másle. Jakmile je zelenina měkká, nakrájíme ji na úhledné kousky a vrátíme zpět do vývaru, společně s osmaženou mrkví.
V jiném hrnci si uvaříme nudle a dáme je do samostatné mísy. V polévce by se nám rozvařily.
Dozdobíme nasekanými bylinkami a podáváme.
Tip:
Pokud vám vývar zbude, je možné ponechat jen tekutinu a tu zamrazit. Bude se Vám hodit místo vody do základu omáček, pod maso apod.
#bezlepku #celiakie #dagmarmatejkovachud #receptarna #receptarnacz #gluteinfrei #glutenfree #zelenina #provegetariany #celiakarna #celiakarnacz #bezvajec #zeleninovyvyvar