Příprava bezlepkového, kváskového chleba vyžaduje čas a trpělivost. Kvásek, pokud se vám podaří, tak můžete mít v lednici do nekonečna. Samozřejmě, že musíte neustále odebírat z právě pečeného chleba. Kvásek jako takový vám v lednici vydrží týden. Chvilku bude trvat, než to vyladíte.
Ne úplně snadné, příprava: kvásek 6 dní, další příprava, kynutí a pečení 24 hodin
Bez lepku, vajec a bez laktózy
KVÁSEK:
Rýžová mouka
Voda
PŘÍPRAVA KVÁSKU:
Do sklenice/misky smícháme 3 lžíce rýžové mouky s vlažnou vodou na konzistenci hořčice.
Přikryjeme papírovou utěrkou nebo víčkem (neuzavírat) a dáme na teplé místo (den 1)
Po 24 hodinách (den 2) přidáme lžíci mouky a vlažné vody a promícháme.
Vyměníme papírovou utěrku a necháme na teplém místě.
Po dalších 24 hodinách (den 3) odebereme 2 lžíce tvořícího se kvásku a přidáme opět 1 lžíci mouky a 1 lžíci vody.
Postup opakujeme až do 6 dne.
6 den si odebereme 2 lžíce kvásku do uzavíratelné skleničky a dáme do lednice. A z další lžíce si už můžeme připravit chléb.
Dodržujeme velmi pečlivě hygienu. Kvásek je velmi náchylný na plísně nebo se může zkazit. Pokud se nám to stane, nezoufáme a začneme znova. Mně se to stalo asi 3 krát.
VEČER PŘED VLASTNÍM PEČENÍM:
Den předem si připravíme KVÁSKOVÝ ZÁKLAD. Postup je následující:
1 hrnek bezlepkové mouky mix, můžeme namixovat sami, co doma máte nebo koupenou např. Schaer nebo Jizerka apod.
1 lžíce bezlepkového kvásku z lednice
3/4 hrnku vlažné vody.
Vše smícháme ve skleněné míse, přikryjeme potravinářskou folií a necháme přes noc pracovat.
DEN, KDY BUDEME PÉCT SI PŘIPRAVÍME NÁSLEDUJÍCÍ SUROVINY:
1 hrnek koupené bezlepkové mouky nebo si smícháme vlastní mix. Já jsem použila stejné díly rýžové, pohankové, lněné, kokosové bezlepkové mouky.
1 lžíce konopné mouky
2 lžičky soli
1 lžíce kmínu
1 lžíce psyllia, necháme nabobtnat ve vodě
1 lžíce chia semínek, necháme nabobtnat ve vodě
cca. 3/4 hrnku vlažné vody, podle toho jak budou mouky nasákavé
1/2 hrnku slunečnicových semínek a něco navíc na obalení chleba
A POSTUPUJEME NÁSLEDOVNĚ:
Kváskový základ smícháme s psylliem, chia semínky, slunečnicovými semínky, moukami a kořením. Vše dobře propracujeme.
Těsto necháme pod čistou utěrkou odpočinout alespoň jednu hodinu.
Následně dáme těsto na pomoučený vál a pořádně prohněteme. Ručně. Stejně jako při přípravě lepkového chleba. Bezlepkový se ovšem lepí, musíme pracovat rychle. Pomohou nám pomoučené ruce.
Jakmile jsme s těstem spokojeni, vytvoříme kouli, obalíme v semínkách a dáme do ošatky.
Necháme opět kynout. Klidně 2 hodiny i déle.
Následně dáme do remosky (nebo trouby) a pečeme cca. 1 hodinu.
Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.
Comments