
Dagmar Matějková
POHANKOVÉ RIZOTO S HLÍVOU
Pohanka je přirozeně bezlepková, tzv. Pseudo-obilnina. Pro pohankové začátečníky, je nutno uvésti, že má zvláštní aroma. Nemusí, každému, být příjemné. Pohanka se dá použít místo pšeničných krup, ku příkladu, vánoční Kuba chutná báječně i z pohanky. K pohance ladí česnek, majoránka, ale je delikátní také jako sladká kaše s medem nebo třeba švestkami.
Snadné, příprava 30 minut
Bez lepku, laktózy a masa
SUROVINY (2 porce):
1 hrnek pohanky
2 hrnky vývaru, ideálně zeleninového nebo dle chuti
1 balení hlívy ústřičné
1 červené cibule
4 stroužky česneku
1 hrst zelené petrželky
1 lžička kmínu
2 lžíce olivového oleje
sůl a pepř

POSTUP PŘÍPRAVY:
Pohanku si dobře propláchneme studenou vodou a dáme stranou. Cibuli nakrájíme najemno, česnek na plátky, hlívu nakrájíme na sousta. Nasekáme si petrželku.
Do hrnce dáme olivový olej, který zahřejeme a přidáme velmi krátce osmahnout kmín. Jakmile kmín začne „praskat“, přidáme cibuli a česnek a rychle restujeme asi 1 minutu.
Jakmile cibule a česnek chytá barvu zlata, přidáme hlívu, osolíme a opepříme. Počkáme, až hlíva pustí tekutinu. Následně přidáme pohanku, zprudka a rychle orestujeme a zalijeme připraveným vývarem.
Necháme vařit asi 20 min. až do odpaření tekutiny. Jakmile je pohanka hotová, přidáme petrželku a můžeme podávat.
#bezlepku #celiakie #dagmarmatejkova #receptarna #receptarnacz #gluteinfrei #glutenfree #pohanka #celiakarna #celiakarnacz