• Dagmar Matějková

PERNÍČKY se slaným karamelem bez lepku a laktózy


Perníčky pro ty, kdo nejsou pouze alergičtí na lepek, ale také na laktózu. Slaný karamel jsem udělala s kokosovým mlékem. Místo másla jsem použila rostlinný tuk - můžete použít třeba ne-máslo.


Perníčky jsem spojila slaným karamelem a ještě jsem jim dopřála koupel v hořké čokoládě. A aby toho nebylo málo, některé perníčky dostaly ještě kokosový nášup. Perníčky jsou ihned měkké!



  • Velmi snadné, příprava 20 minut, odležení 4 hodiny. pečení cca. 8 minut

  • Bez lepku, laktózy a masa



SUROVINY:

  • 1 hrnek mixu arašídové, kokosové a kukuřičné mouky

  • 2 lžíce tmavého třtinového cukru

  • 1 lžička bezlepkového kypřícího prášku do perníku

  • 1 lžička koření do perníku

  • 2 vejce

  • 1 lžička Xantanu

  • špetka soli

  • 50 g - jsou to asi 2 pořádné lžíce - rostlinného tuku (změklý)

  • 1 lžíce medu

  • 1/2 balení čokolády na vaření

  • Kokos nebo třeba nasekané (namleté ořechy)



SLANÝ KARAMEL


Recept na slaný karamel naleznete ZDE.

Není to nic složitého. Potřebujete jen cukr, kokosové mléko a sůl.



POSTUP PŘÍPRAVY:

  • Z výše uvedených surovin vypracujeme nelepivé těsto. Bude samozřejmě nejdříve lepit, ale pomůžeme si podsypáním válu moukou.

  • Těsto dáme do potravinové folie a necháme odležet v lednici nebo někde v chladnu. Ideálně přes noc, ale postačí 4 hodiny.

  • Těsto rozválíme a vykrajujeme námi zvolené tvary.

  • Pečeme v předem rozehřáté troubě na 200 °C přibližně 8 minut. Po upečení necháme vychladnout, slepíme perníčky karamelem a vykoupeme v hořké čokoládě. Pokud máme rádi kokos, vyválíme v kokosu.

  • Perníčky jsou ihned měkké.



#bezlepku #celiakie #dagmarmatejkova #receptarna #receptarnacz #gluteinfrei #glutenfree #pernicky #cukrovibezlepku #celiakarna #celiakarnacz #bezchemie #vanoce #bezlaktozy #slanykaramel #pernickybezlepku

147 views0 comments

Recent Posts

See All