• Dagmar Matějková

Nejlepší NEW YORK CHEESECAKE bez lepku

Updated: Apr 24

Recept na bezlepkový Cheesecake hledám už docela dlouho. Vždycky se mi povedlo upéct něco, co se chvíli tvářilo, že to bude fajn, ale pak se mi nějak propadlo nebo co a buď se to nedalo jíst nebo to vypadalo strašně.


Tentokrát jsem našla nějaký původní americký recept, upravila jsem si ho - bylo tam moc cukru a téměř kilo krémového sýra, vanilkový extrakt nepoužívám, žloutek navíc jsem vynechala, sušenky použila bezlepkové a mouku také. Vlastně jsem z původního receptu toho moc nepoužila, ale minimálně jsem se držela postupu. Až do momentu pečení, to jsem musela významně upravit, jinak bych měla Cheesecake syrový.


Podtrženo, sečteno. Upravte si recept, jak chcete a někdy se to prostě povede. Minimálně v tomto případě. Cheesecake je svěží, málo sladký, nadýchaný, prostě parádní!


Doporučuji vyzkoušet, není náročný na suroviny a vlastně se musí podařit každému:-).




  • Snadné až mírně pokročilé, doba přípravy asi 1/2 hodiny. Pečení asi 1,5 hodiny, chladnutí 2 hodiny a další chladnutí přes noc.

  • Bez lepku a bez masa.


Suroviny:

  • 1/2 hrnku hnědého třtinového cukru

  • 2 balení krémového sýra (Philadelphia)

  • 1 tvaroh ve vaničce (250 g)

  • 3 vejce

  • 2 balení zakysané smetany (1 do krémového těsta, 1 poleva)

  • špetka soli

  • 3 lžíce mouky (1 rýžová, 2 tapioka)

  • 1 citron - šťáva i kůra

  • Bezlepkové sušenky (Digestive), já měla Schaer - jsou tam 3 balení, použila jsem jen 2

  • lžička třtinového cukru extra na sušenkovou krustu

  • trocha másla (1/2 cm plátek)

  • med a lžíce citronové šťávy extra na polevu

Budete potřebovat dortovou formu na pečení - já jsem použila 18 cm.



Postup přípravy:


Sušenkový korpus:


  • Troubu rozehřejeme na 180 °C, formu na pečení vymažeme máslem.

  • Na dno rozdrtíme sušenky. Jde to dobře sklenicí.

  • Poklademe nebo pokapeme máslem a posypeme lžičkou třtinového cukru.

  • Necháme péct 10 minut a dáme stranou vychladnout.

  • Troubu necháme zapnutou a zvýšíme teplotu na 220 °C.



Krémové těsto:


  • Do robotu si dáme krémový sýr a tvaroh a necháme, na pomalé otáčky, prošlehat asi 2 minuty.

  • Dále přidáme cukr se solí a necháme robot pomalu pracovat.

  • Mezitím si připravíme šťávu z 1 citronu a použijeme i nastrouhanou kůru (bez bílé části). Dáme stranou.

  • Do sýrové hmoty přidáme postupně 3 lžíce mouky.

  • Následuje citronová šťáva a kůra.

  • Poté zašleháme vejce, jedno po druhém.

  • Naposled necháme zapracovat zakysanou smetanu a vše nalijeme na sušenkový korpus.

  • Dáme do trouby a pečeme 10 minut na 220 °C a poté 45 minut na 110 °C. To bylo v původním receptu - Cheesecake byl syrový, takže jsem pekla dál na 160 asi 20 min., stále nic, až mi došla trpělivost a dala jsem tam zpět 220 °C a pekla dalších cca. 15 min. Vyzkoušejte sami, podle vaší trouby.

  • Cheesecake necháme asi 2 hodiny vystydnout.



Poleva:


  • Smícháme zakysanou smetanu s medem a citronovou šťávou. Já jsem pracovala metličkou, ručně. Nalijeme na vystydlý Cheesecake.

  • Přikryjeme potravinářskou folií a necháme v lednici asi 8 hodin (přes noc) vychladit.

  • Druhý den dozdobíme ovocem. Já jsem použila tzv. židovské třešně neboli physalis a borůvky.



Dobrou chuť přeji!


Moje kniha Eat Live Feel Well se 77 bezlepkovými recepty, jógou a procházkou po Praze. K dostání na Amazonu. Kniha je v angličtině.



📙 A zde si knihu můžete, společně se mnou prolistovat:-)




#bezlepku #gluteinfrei #glutenfree #dagmarmatejkova #celiakie #receptarna #receptarnacz #celiakarna #celiakarnacz #bezlepkunebezchuti #provegetariany #bezlepkovycheesecake #cheesecakebezlepku #newyorkcheesecakeglutenfree #cheesecakeglutenfree

144 views0 comments

Recent Posts

See All