• Dagmar Matějková

MRKVOVÝ DORT bez lepku

V lednici na mě velmi smutně koukala unavená mrkev. Tak jsem upekla improvizovaný mrkvový dort a jak už to bývá, je naprosto exkluzivní. Snadný na přípravu, šťavnatý a neuvěřitelně dobrý. Samozřejmě bez lepku a tentokrát i bez mouky, pokud tedy nepočítám 2 lžíce kokosové. Jako obvykle bez vážení.


  • Velmi snadné

  • Bez lepku a masa.



SUROVINY:

  • 1/2 hrnku mletých ořechů (mandle, vlašské, lískové)

  • 2 lžíce kokosové mouky

  • 2 lžíce kokosu

  • 1 hrst sultánek

  • 3 mrkve

  • 1 pomeranč

  • 2 lžíce třtinového cukru

  • 1 lžíce medu

  • 1 lžíce másla (rozpuštěné)

  • špetka soli

  • 1/2 kypřícího prášku (bez lepku)

  • 1 lžička perníkového koření

  • 2 vejce

  • máslo na vymazání formy a trocha kokosu na vysypání


Na polevu a ozdobu:

  • 1 balení čerstvé sýra (lučina)

  • 1 řecký jogurt (5% tuku)

  • 1 vanilkový cukr

  • 1/2 citronu

  • Mandle nebo jiné ořechy apod. na ozdobu





Postup přípravy:


  • Mrkev si očistíme a nastrouháme najemno. Pomeranč omyjeme a nastrouháme si trochu kůry, kterou přidáme k mrkvi. Šťávu z pomeranče vymačkáme.

  • Sultánky propláchneme horkou vodou, scedíme a dáme do pomerančové šťávy a přidáme lžíci medu. Promícháme a necháme stát.

  • Mezitím si nameleme ořechy. Já používám mlýnek na kávu:-).

  • Vejce s cukrem vyšleháme, v robotu, do bílé pěny.

  • Zbylé suché přísady smícháme dohromady, následně promícháme se sultánkami v pomerančové šťávě, máslem a nakonec, zlehka, zapracujeme vaječnou pěnu.

  • Nalijeme do vymazané máslem a kokosem vysypané formy. Pečeme při 180°C asi 45 minut.

  • Po upečení necháme vychladnou na mřížce.

  • Jakmile je koláč vystydlý, potřeme polevou, kterou jsme z uvedených surovin vyšlehali v robotu. Ozdobíme dle naší fantazie a můžeme podávat.


#bezlepku #celiakie #dagmarmatejkovachud #receptarna #receptarnacz #gluteinfrei #glutenfree #kolacbezlepku #dezertybezlepku #celiakarna #celiakarnacz #nongluten #mrkvovydortbezlepku


299 views0 comments

Recent Posts

See All