MRKVOVÝ CHLEBÍČEK bez mouky a cukru

Mrkvový koláč dělám ráda a pokaždé jinak. Měla jsem v lednici Ricottu před expirací, tak jsem ji použila, jako správná hospodyně, na krém. Nepoužila jsem žádnou mouku, jen rozemleté ořechy a také žádný cukr, pouze 1 lžící medu do těsta a podobné množství do krému. Chlebíček je vynikající a myslím, že bude i docela zdravý. Samozřejmě jednoduchý na přípravu.


  • Snadné, doba přípravy 20 minut. Pečení asi 45 minut.

  • Bez lepku a bez masa


Suroviny:

  • 1/2 hrnku mletých ořechů, já jsem použila směs (lískový, mandle, para, arašídy), koupila jsem balení 100 g v Lidlu

  • 1/2 hrnku chia a lněných semínek

  • hrst mandlí

  • hrst para ořechů

  • 1/2 hrnku rozinek

  • 1/2 hrnku sušených švestek

  • 2 vejce

  • 1/2 hrnku mandlového mléka

  • 2 mrkve

  • 1/2 jablka

  • špetka soli

  • 2 lžíce medu

  • 1 lžička perníkového koření

  • 1 lžička prášku do pečiva

  • 1 lžička jedlé sody

  • 1 ricotta

  • 1 žervé

  • střik citronové šťávy

  • máslo na vytření formy a kokos na vysypání

  • mango a borůvky na ozdobu



Postup přípravy:


  • Ořechy a semínka pomeleme, pár ořechů kvůli textuře nasekáme, rozinky a švestky propláchneme horkou vodou a necháme okapat.

  • Troubu rozehřejeme na 190 °C, formu na pečení vymažeme máslem a vysypeme kokosem.

  • Do mísy si dáme všechny suché přísady, rozinky a švestky a vše dobře promícháme.

  • Nastrouháme si najemno mrkev a jablko.

  • V jiné míse si rozšleháme vejce a med v mandlovém mléce.

  • Všechny suroviny dobře promícháme a dáme do pečící formy.

  • Pečeme asi 45 minut.

  • Na mřížce necháme vychladnout.

  • Krém připravíme prošleháním ricotty, žervé, medu a citronové šťávy. Zdobíme ovocem nebo třeba ořechy.



Dobrou chuť přeji!



#bezlepku #gluteinfrei #glutenfree #dagmarmatejkova #celiakie #receptarna #receptarnacz #celiakarna #celiakarnacz #bezlepkunebezchuti #provegetariany #bezlepkovymrkvovydort #bezmouky #mrkvovydost #mrkvovychlebicekbezmouky

237 views0 comments

Recent Posts

See All