• Dagmar Matějková

MRKVOVÁ POLÉVKA

Mrkvová polévka je typická pro podzimní dny. Máme chuť se zahřát a ta oslnivá oranžová barva je také velmi příjemná. Tato mrkvová polévka je s balkánským sýrem a Quinoou. Pokud si k ní dáme ještě krajíc kvalitního bezlepkového kváskového chleba, tak máme večeři nebo lehký oběd v cuku-letu.

Samozřejmě můžeme použít Fetu. Pro mne je rozmixovaná Feta v polévce poměrně velký luxus. Nicméně, každý je vládce své vlastní peněženky.

  • Snadné, příprava 30 minut

  • Bez lepku, masa a vajec

SUROVINY PRO 4 OSOBY:

  • 4 mrkve

  • 1 cibule

  • 1 lžička římského kmínu

  • sůl, pepř

  • 1 lžíce oleje, např. olivový

  • 1 l zeleninového vývaru nebo vody

  • 1 lžíce citrónové šťávy nebo jablečného octa

  • 1/2 hrnku Quinoa

  • 1 balkánský sýr


POSTUP PŘÍPRAVY:

  • V osolené vodě si uvaříme Quionou. Jakmile je měkká necháme v sítu okapat.

  • Mrkev a cibuli si očistíme a nakrájíme. Nemusíme to dělat nijak pečlivě, budeme mixovat. Dále si nahrubo nakrájíme sýr a necháme si trochu také na ozdobu.

  • Do rendlíku si dáme olej a na něm orestujeme cibulku. Jakmile je cibule zlatá, přidáme mrkev a rychle restujeme. Přidáme také římský kmín a jakmile se rozvoní, zalijeme vodou nebo vývarem. Okořeníme a necháme vařit do změknutí.

  • Jakmile je mrkev měkká, přidáme sýr a následně vše rozmixujeme. Dochutíme střikem citronové šťávy. Případně dokořeníme solí a pepřem.

  • Dáme do talířů a na stůl připravíme Quionou a balkán, Každý si může dle své chuti dát, co má rád. U nás ještě polévku zakápneme olivovým olejem.

TIP!

Dávejte si pozor na slanost balkánského sýra. Některé jsou, až bych řekla, přesolené. Doporučuji tedy nejdříve ochutnat a poté přizpůsobit sůl v pokrmu slanosti sýra.


#bezlepku #celiakie #dagmarmatejkova #receptarna #receptarnacz #gluteinfrei #glutenfree #celiakarna #celiakarnacz #mrkev #polevka #podzim

13 views0 comments

Recent Posts

See All