Mrkvová polévka je typická pro podzimní dny. Máme chuť se zahřát a ta oslnivá oranžová barva je také velmi příjemná. Tato mrkvová polévka je s balkánským sýrem a Quinoou. Pokud si k ní dáme ještě krajíc kvalitního bezlepkového kváskového chleba, tak máme večeři nebo lehký oběd v cuku-letu.
Samozřejmě můžeme použít Fetu. Pro mne je rozmixovaná Feta v polévce poměrně velký luxus. Nicméně, každý je vládce své vlastní peněženky.
Snadné, příprava 30 minut
Bez lepku, masa a vajec
SUROVINY PRO 4 OSOBY:
4 mrkve
1 cibule
1 lžička římského kmínu
sůl, pepř
1 lžíce oleje, např. olivový
1 l zeleninového vývaru nebo vody
1 lžíce citrónové šťávy nebo jablečného octa
1/2 hrnku Quinoa
1 balkánský sýr
POSTUP PŘÍPRAVY:
V osolené vodě si uvaříme Quionou. Jakmile je měkká necháme v sítu okapat.
Mrkev a cibuli si očistíme a nakrájíme. Nemusíme to dělat nijak pečlivě, budeme mixovat. Dále si nahrubo nakrájíme sýr a necháme si trochu také na ozdobu.
Do rendlíku si dáme olej a na něm orestujeme cibulku. Jakmile je cibule zlatá, přidáme mrkev a rychle restujeme. Přidáme také římský kmín a jakmile se rozvoní, zalijeme vodou nebo vývarem. Okořeníme a necháme vařit do změknutí.
Jakmile je mrkev měkká, přidáme sýr a následně vše rozmixujeme. Dochutíme střikem citronové šťávy. Případně dokořeníme solí a pepřem.
Dáme do talířů a na stůl připravíme Quionou a balkán, Každý si může dle své chuti dát, co má rád. U nás ještě polévku zakápneme olivovým olejem.
TIP!
Dávejte si pozor na slanost balkánského sýra. Některé jsou, až bych řekla, přesolené. Doporučuji tedy nejdříve ochutnat a poté přizpůsobit sůl v pokrmu slanosti sýra.
Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.
Comments