I piškoty jsem upekla. Ale budu na nich ještě pracovat. Na můj vkus hodně sladké, ale protože do krému dávám len lžíci cukru, vlastně v pořádku. Použila jsem cukr demerara, má karamelový nádech a espressem funguje znamenitě. Krém nedělám ze syrových žloutků, jak uvádějí některé recepty, ale vyšlehám je s cukrem ve vodní lázni.
A tentokrát s lyofilizovanými (sušené mrazem) malinami. Pokud preferujete klasiku, použijte kakao. Likér nepoužívám, vhodné tedy i pro děti. Kávu můžete použít bez kofeinu.
Snadné, doba přípravy těsta 20 min. + pečení, krém 15 min. + chlazení, ideálně přes noc
Bez lepku a bez masa
Suroviny:
Na piškoty:
2 vejce
3 lžíce krupicového cukru (demerara) dle chuti
špetka soli
5 lžic bezlepkové mouky (1 kokos, 1 rýžová, 2 kukuřičná, 1 bramborového škrobu)
Na krém:
1 balení mascarpone
2 žloutky
1 lžíce cukru krupice (demerara)
asi 5 lžic lyofilizovaných malin
1 větší hrnek espressa
Postup přípravy:
Piškoty:
Troubu si předehřejeme na 170 °C a na plech dáme pečící papír.
Vejce si rozdělíme na žloutky a bílky.
Žloutky vyšleháme do světlé pěny s cukrem.
V jiné míse vyšleháme se špetnou soli tuhý sníh. Ideálně v robotu.
Následně opatrně přidáváme mouku, pak sníh a zase mouku, až zpracujeme vše.
Těsto dáme do cukrářského sáčku a stříkáme jej na pečící papír.
Pečeme ve vyhřáté troubě asi 15 minut.
Necháme vychladnout a jdeme na krém.
Krém:
Žloutky si dáme do mísy společně s cukrem.
Připravíme si vodní lázeň, tedy do hrnce, na kterém nám bude sedět skleněná nebo keramická mísa, si dáme vodu, tak 2 cm ode dna a necháme dojít k varu.
V míse za stálého šlehání vyšleháme žloutky s cukrem do světlého krému.
Necháme vystydnout a následně spojíme s mascarpone.
Poté namočíme vystydlé piškoty ve vlažném espresu a dáme do servírovací mísy vrstvu piškotů, pak krém, posypeme malinami, poté zase piškoty, krém a nakonec dozdobíme malinami.
Necháme vydře vychladnout v lednici, ideálně přes noc a můžeme podávat.
Dobrou chuť přeji!
Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.
Comments