• Dagmar Matějková

LOSOSOVITÝ PSTRUH S CITRONOVOU OMÁČKOU

Lososovitý pstruh má lahodné, jemné maso, které většinou chutná i těm, kteří se s rybami nekamarádí. Citrónová omáčka je osvěžující a dá pokrmu další rozměr. My rybu připravujeme často a v naší domácnosti je to "top" úlovek.

Jen doporučím. Dávejte si pozor na kvalitu ryby. Když už bude balená, tak se podívejte, jestli se jedná o skutečně čerstvou rybu nebo rozmraženou.

  • Velmi snadné, příprava 20 minut

  • Bez lepku a vajec.

Suroviny pro 4 osoby

Ryba:

  • 4 porce lososovitého pstruha

  • sůl, pepř

  • 1 lžíce olivového oleje

  • 1 citron

Citronová omáčka:

  • 2 dl rybího vývaru

  • 1 dl smetany na šlehání

  • 2 lžíce citronové šťávy

  • 1 lžíce másla (studené)

  • 2 lžíce nasekané petrželky

  • sůl, pepř



Postup přípravy:

Ryba:

  • Rybu si nakrájíme na 4 porce, osolíme a opepříme, necháme odpočívat stranou. Osmažíme na pánvi potřené olivovým olejem, jakmile budeme mít hotovou omáčku.

Omáčka:

  • Rybí vývar si necháme zredukovat na 1/3 (necháme odvařit 2/3 z obsahu, vznikne nám velmi koncentrovaný vývar). Smetanu si smícháme s citronovou šťávou – pozor na teplotu, smetana by měla mít pokojovou teplotu, jinak se může srazit.

  • Po zredukování vývaru zašleháme smetanu s citronem, osolíme, opepříme a necháme velmi krátce prohřát.

  • Nakonec zašleháme studené máslo. Přidáme najemno nasekanou petrželku.

Podáváme se salátem, brambory nebo třeba pyré z kořenové zeleniny.


#bezlepku #celiakie #dagmarmatejkovachud #receptarna #receptarnacz #gluteinfrei #glutenfree #ryba #lososovitypstruh #bezvajec #celiakarna #celiakarnacz

2 views0 comments

Recent Posts

See All