• Dagmar Matějková

LILKOVÉ KARI

Updated: Oct 13, 2020

Kari. Poprvé jsem se s Kari (Curry) setkala v Londýně, kde jsem jako studentka bydlela v místní rodině jedná lékařky. Ona byla původně z Cejlonu. A ta uměla skvěle vařit. Samozřejmě pro mě bylo Kari synonymem pro koření, nevěděla jsem, že je to také pokrm. První moje Kari bylo tak neskutečně pálivé, že mě až vytryskly slzy. Ale postupem času jsem si zvykla.

  • Velmi snadné, příprava 20 minut

  • Bez lepku, vajec, laktózy a masa.

Suroviny pro 3 osoby:

  • 1 velký lilek

  • 1 cibule

  • 2 stroužky česneku

  • 1 lžička zázvorové pasty (nastrouhaný zázvor)

  • 1 plechovka kokosového mléka

  • 1 lžička zeleného kari (pasta)

  • 1 lžička koření Garam masala

  • 1 bílý jogurt

  • hrst čerstvého koriandru

  • 1 lžíce oleje (ne olivový)

  • sůl a pepř



Postup přípravy:

  1. Zeleninu očistíme a nakrájíme. Cibuli na kostičky, česnek na plátky, lilek na kostky ve velikosti sousta.

  2. Do hrnce dáme olej, zahřejeme a přidáme cibuli, česnek a smažíme asi 1 minutu do zlatova. Následně přidáme zázvorovou a kari pastu, koření a necháme rozvonět.

  3. Přidáme lilek a rychle orestujeme, osolíme, opepříme. Musíme dávat pozor aby se nám koření nepřipálilo.

  4. Zalijeme kokosovým mlékem a necháme vařit do poloměkka – lilek nesmí být rozvařený.

  5. Nakonec přidáme jogurt a koriandr a můžeme podávat.

Doporučená příloha:

Rýže basmati, rýžové nudle.


#lilkovekari #bezlepku #glutenfree #gluteinfrei #dagmarmatejkova #celiakarna #celiakie #receptarna #receptarnacz #bezlaktozy

Recent Posts

See All