• Dagmar Matějková

KRÉMOVÉ CHŘESTOVÉ RIZOTO bez lepku

Co by to byl za květen bez specialit z českého chřestu. Zelený chřest mám moc ráda. Dají se z něho připravovat rozličné dobroty od polévek, přes rizoto, až po třeba chřest s holandskou omáčkou. Chřest je sezónní záležitost a v květnu bývá v té nejlepší kondici.


Na přípravu sametového rizota s chřestem budete potřebovat pár surovin a do 30 minut máme hotovo. Vyzkoušejte.

  • Snadné, příprava 30 minut

  • Bez lepku, vajec a masa


SUROVINY (3 porce):

  • 1 hrnek rýže Alborio nebo jiné rýže, která se hodí na rizoto

  • 2 hrnky vývaru, ideálně zeleninového nebo dle chuti

  • 1 balení čerstvého chřestu

  • 1 cibule

  • 2 stroužky česneku

  • 2 lžíce olivového oleje

  • sůl a pepř

  • 1/2 hrnku nastrouhaného pecorina nebo parmezánu

  • 1 lžíce másla





POSTUP PŘÍPRAVY:

  • Cibuli nakrájíme najemno, česnek na plátky a chřest na asi 1 cm velké kousky, hlavičky necháme bokem. Ty stačí blanšírovat. Přelít horkou vodou.

  • Do hrnce dáme olivový olej, který zahřejeme a přidáme cibuli a česnek. Rychle restujeme asi 1 minutu.

  • Jakmile cibule a česnek chytá barvu zlata, přidáme chřest. Následně přidáme rýži, zprudka a rychle orestujeme a zalijeme připraveným vývarem, osolíme, opepříme.

  • Necháme vařit asi 20 min. až do odpaření tekutiny, musíme, ale míchat, rýže se ráda připaluje. Rýži nenecháme úplně rozvařit, připravuje se stejně jako těstoviny, čili "al dente".

  • Nakonec do uvařeného rizota přidáme studené máslo a 3/4 množství nastrouhaného sýra. Vše dobře promícháme.

  • Na talíři dozdobíme, posypeme zbytkem sýra, dozdobíme hlavičkami chřestu a pokapeme olivovým olejem. Můžeme podávat!

Dobrou chuť!


#bezlepku #celiakie #dagmarmatejkova #receptarna #receptarnacz #gluteinfrei #glutenfree #rizoto #celiakarna #celiakarnacz #chrestoverizoto

17 views0 comments

Recent Posts

See All