• Dagmar Matějková

HOUSKY kváskové bez lepku

Tyto housky jsem pekla v poměrně bojových podmínkách, neboť nám v půlce pečení přestala fungovat elektřina. Myslela jsem si, že housky budu muset vyhodit, ale naštěstí k tomu nedošlo. Pekla jsem bez psylia, ale zato s rozmixovanými i celými semínky.

  • Ne úplně snadné, příprava: Kvásek 6 dní, Příprava a pečení 24 hodin

  • Bez lepku, laktózy, vajec a samozřejmě bez masa

KVÁSEK:

  • Rýžová mouka

  • Voda



PŘÍPRAVA KVÁSKU:

  • Do sklenice/misky smícháme 3 lžíce rýžové mouky s vlažnou vodou na konzistenci hořčice. – Přikryjeme papírovou utěrkou nebo víčkem (neuzavírat) a dáme na teplé místo (den 1)

  • Po 24 hodinách (den 2) přidáme lžíci mouky a vlažné vody a promícháme.

  • Vyměníme papírovou utěrku a necháme na teplém místě.

  • Po dalších 24 hodinách (den 3) odebereme 2 lžíce tvořícího se kvásku a přidáme opět 1 lžíci mouky a 1 lžíci vody.

  • Postup opakujeme až do 6 dne.

  • 6 den si odebereme 2 lžíce kvásku do uzavíratelné skleničky a dáme do lednice. A z další lžíce se už můžeme připravit chléb.

  • Dodržujeme velmi pečlivě hygienu. Kvásek je velmi náchylný na plísně nebo se může zkazit. Pokud se nám to stane, nezoufáme a začneme znova. Mně se to stalo asi 3 krát.


VEČER PŘED VLASTNÍM PEČENÍM:

Den předem si připravíme KVÁSKOVÝ ZÁKLAD. Postup je následující:

  • 1 hrnek bezlepkové mouky tentokrát jsem použila rýžovou a pohankovou

  • 1 - 2 lžíce bezlepkového kvásku

  • 3/4 hrnku vlažné vody.

Vše smícháme ve skleněné míse, přikryjeme potravinářskou folií a necháme přes noc pracovat.


DEN, KDY BUDEME PÉCT SI PŘIPRAVÍME NÁSLEDUJÍCÍ SUROVINY:

  • 1 hrnek bezlepkové mouky nebo si smícháme vlastní mix. Já jsem použila stejné díly rýžové, pohankové, tapiokový škrob a k tomu ještě lžíci mouky bramborové. Do své směsi dávám také Xantan. Na jeden hrnek 1 lžička.

  • 1 lžičku soli, tentokrát jsem použila Himalájskou

  • 1 hrnek směsi semínek (lněné, slunečnicové), polovinu jsem rozmixovala a druhou nechala v celku

  • cca. 3/4 hrnku vlažné vody, podle toho jak budou mouky nasákavé.



A POSTUPUJEME NÁSLEDOVNĚ:

  • Kváskový základ smícháme s moukou, semínky a kořením.

  • Přidáme vlažnou vodu. Vše dobře propracujeme.

  • Těsto necháme pod čistou utěrkou odpočinout alespoň jednu hodinu.

  • Následně dáme těsto na pomoučený vál a pořádně prohněteme. Ručně. Stejně jako při přípravě lepkového chleba. Bezlepkový se ovšem lepí, musíme pracovat rychle. Pomohou nám pomoučené ruce.

  • Jakmile jsme s těstem spokojeni, vytvoříme kuličky a necháme je pod utěrkou kynout, trvá to asi hodinu nebo 2.

  • Následně dáme do remosky (nebo trouby) a pečeme cca. 30 - 45 minut podle velikosti našich housek.

#bezlepku #glutenfree #gluteinfrei #celiakarna #celiakarnacz #receptarna #receptarnacz #bezvajec #bezmasa #bezlaktozy #kvaskovychleb #bezlepkovehousky #chlebovehousky #dagmarmatejkovachud #kvaskovehousky

Recent Posts

See All
  • Celiakarna

© 2020 Matricaria Chamomilla s.r.o., All rights reserved

Ing. Dagmar Matějková Chudárková, jednatelka společnosti Matricaria Chamomilla s.r.o.

Sídlo: Jaromírova 588/32, 128 00  Praha 2, Česká Republika  

IČO: 023 62 597, Spisová značka: C 218592 vedená u Městského soudu v Praze