top of page

Bezlepkové HOUBOVÉ RIZOTO

Obrázek autora: Dagmar MatějkováDagmar Matějková

Aktualizováno: 4. 11. 2022

Asi všechny tzv. Husákovy děti si pamatují universální rizoto ze školní jídelny. Spousta z nás, si po těchto zkušenostech, vypěstovala ne příliš kladný vztah k tomuto jídlu. Takové já sice nevařím, ale rizoto z dobré rýže, obvykle Alborio, dělám dost často a ráda. Chutná báječně a za 30 minut máme hotovo.


Pro nás, co nesnášíme lepek je rýže skvělou potravinou, ze které se dají připravovat úžasná jídla, ať už sladká nebo slaná.

Je sezona hub, připravila jsem tedy houbové rizoto. Báječně bude také chutnat se šafránem, mořskými plody, hráškem, hlívou nebo třeba červenou řepou.

  • Snadné, příprava 30 minut

  • Bez lepku, vajec a masa


SUROVINY (3 porce):

  • 1 hrnek rýže Alborio nebo jiné rýže, která se hodí na rizoto

  • 2 hrnky vývaru, ideálně zeleninového nebo dle chuti

  • 1 hrnek mražených nebo čerstvých hub

  • 1 cibule

  • 2 stroužky česneku

  • 1 jarní cibulka

  • 1/2 lžičky kmínu

  • 2 lžíce olivového oleje

  • sůl a pepř

  • 1/2 hrnku nastrouhaného pecorina

  • 1 lžíce másla


Bezlepkové HOUBOVÉ RIZOTO


POSTUP PŘÍPRAVY:

  • Cibuli nakrájíme najemno, česnek na plátky, houby nakrájíme na sousta, pokud tedy nemáme mražené. Nasekáme si jarní cibulku.

  • Do hrnce dáme olivový olej, který zahřejeme a velmi krátce na něm necháme osmahnout kmín. Jakmile kmín začne „praskat“, přidáme cibuli a česnek a rychle restujeme asi 1 minutu.

  • Jakmile cibule a česnek chytá barvu zlata, přidáme houby, osolíme a opepříme. Počkáme, až houby pustí tekutinu. Následně přidáme rýži, zprudka a rychle orestujeme a zalijeme připraveným vývarem, osolíme, opepříme.

  • Necháme vařit asi 20 min. až do odpaření tekutiny, musíme, ale míchat, rýže se ráda připaluje. Rýži nenecháme úplně rozvařit, připravuje se stejně jako těstoviny, čili "al dente".

  • Nakonec do uvařeného rizota přidáme studené máslo a 3/4 množství nastrouhaného sýra. Vše dobře promícháme.

  • Na talíři dozdobíme jarní cibulkou, posypeme zbytkem sýra a pokapeme olivovým olejem. A můžeme podávat!

Dobrou chuť!


Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇



A koupit si ji můžete na Amazonu zde v tištěné nebo elektronické podobě.



📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.



108 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

コメント


© 2020-2025 Matricaria Chamomilla s.r.o., All rights reserved

Matricaria Chamomilla s.r.o.

Ing. Dagmar Matějková Chudárková, Jednatelka společnosti

Sídlo: Jaromírova 588/32, 128 00  Praha 2, Česká Republika  

IČO: 023 62 597, DIČ: CZ 023 62 597 (plátce DPH) 

Spisová značka: C 218592 vedená u Městského soudu v Praze   

Kontaktní e-mail: info@celiakarna.cz    

  • YouTube
  • Spotify
  • Celiakarna
  • Celiakarna.cz
bottom of page