• Dagmar Matějková

FERMENTOVANÁ OVESNÁ KAŠE bez lepku

Zbylo mi kokosové mléko. Jako správná hospodyně nevyhazuji potraviny, pokud to není nutné. Tak co s ním? Už delší dobu si čtu o různých fermentovaných potravinách - převážně zelenině. Kimči, kvašené zelí, okurky, řepa apod. Údajně mají mít blahodárné účinky pro náš organismus, převážně pro naše zažívání.


A stejně tak fermentované ovesné vločky. A ta kombinace s kokosovým mlékem je prostě fenomenální. Určitě vyzkoušejte. Je to jednoduché a velmi variabilní. Příště přidám jablka nebo třeba meruňky.


  • Snadné, doba přípravy 10 minut. Fermentování ideálně přes noc 8 - 12 hodin.

  • Bez lepku, vajec a bez masa





Suroviny:

  • 1 hrnek bezlepkových vloček, je to odhadem, uvidíte sami, hustota by měla být jako ovesná kaše. Použila jsem Provita, ovesné vločky s klíčky, bez lepku.

  • špetka soli

  • 1 bílý jogurt

  • 1 hrnek kokosového mléka

  • 1 lžíce Agávového sirupu, myslím, že nic nezkazíte medem nebo jiným sladidlem, které máte rádi, popř. vynecháte úplně.

  • špetka skořice

  • hrst sušených borůvek (opět jsem měla zbytek, nemusí být)

  • ořechy a ovoce dle chuti na ozdobení






Postup přípravy:


  • Do mísy si dáme všechny přísady a dobře promícháme.

  • Přikryjeme potravinovou fólií a přiklopíme talířem. Asi bude stačit jedno nebo druhé:-).

  • Necháme na lince fermentovat přes noc cca. 8 - 12 hodin.

  • Ráno můžeme podávat, dozdobíme ovocem, semínky nebo ořechy a užijeme si parádní a zdravou snídani.

Dobrou chuť přeji!





#bezlepku #gluteinfrei #glutenfree #dagmarmatejkova #celiakie #receptarna #receptarnacz #celiakarna #celiakarnacz #fermentovanakase #ovesnakasebezlepku #fermentace

Recent Posts

See All