top of page

Bezlepkový CHLÉB z čočky a rýže

Aktualizováno: 14. 12. 2023

Velmi jednoduchý chléb, který byl opět jeden z mých testovacích. Je z červené čočky a rýže - samozřejmě se jedná o mouku, kterou jsem si sama pomlela. V bezobalových obchodech jsme teď natrefila na báječnou rýži natural, myslím, že je i bio a ta je nyní moje favoritka. Pokud nemáte mlýnek dá se koupit namletá, ale je docela drahá.


Jako obvykle jsem použila semínka a část např. lněné semínko a chia jsem si pomlela, neboť jsem se dočetla, že jsou lépe stravitelná a tělo z nich získá více prospěšných látek, pokud jsou v této podobě. Tak budu doufat, že je to pravda:-).


  • Velmi snadné, příprava 2 hodiny

  • Bez lepku, laktózy, vajec a bez masa


Bezlepkový CHLÉB z čočky a rýže


SUROVINY:

  • 1 hrnek čerstvě namleté mouky z červené čočky 3/4 a 1/4 rýžové (natural) mouky

  • 1 hrnek semínek (len - zlatý a klasický, dýně, slunečnice, chia...) z toho 2 lžíce lnu a chia rozemletá

  • 1/2 kostky čerstvého droždí (bez lepku)

  • 1 lžička třtinového cukru a voda na kvásek

  • 1 lžička soli (Himalájská)

  • 1 lžička jablečného octa

  • 1 lžička xanthanu

  • vlažná voda podle potřeby, asi 1/2 - 1 hrnek dle nasákavosti mouky


Chybí Vám něco bezlepkového? Nakoupit můžete zde v našem 100 % bezlepkovém eshopu!


Bezlepkový CHLÉB z čočky a rýže


POSTUP:

  • Z trošky mouky, vody, droždí a cukru si necháme vzejít kvásek. Bude to trvat pár minut.

  • Část lnu a chia semínek si umeleme. Já používám mlýnek na kávu a funguje skvěle. Kupte si nějaký za pár korun a myslím, že budete spokojeni.

  • Suché přísady dáme do mísy robota nebo do mísy, pokud budeme pracovat ručně a počkáme si na kvásek. Jakmile se nám "probudí" přidáme k suchým přísadám.

  • Přidáme vodu a ocet. Vodu přidáváme postupně abychom neměli příliš řídké nebo tuhé těsto. Mělo by být tak akorát, což znamená ani příliš tekuté, ale ani ne jako kámen. Těsto robotem nebo ručně propracujeme.

  • Následně těsto dáme do ošatky vysypané moukou (tekutější do formy) a pod potravinářskou folií a utěrkou necháme kynout. Trvá to asi 45 minut.

  • Jakmile je těsto vykynuté, pečeme cca. 1 hodinu v troubě, předehřáté na 220 °C.


Pokud jste začátečníky v bezlepkovém pečení, připravili jsme pro Vás Balíček bezlepkového pekaře začátečníka, který obsahuje Psylium, Xantan, prášek do pečiva bez fosfátů a droždí.


Bezlepkový CHLÉB z čočky a rýže


Jakmile máme upečeno, necháme na mřížce vychladnout.


Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇



A koupit si ji můžete na Amazonu zde v tištěné nebo elektronické podobě.



📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.


1 072 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page