Tento chléb je s psylliem a chia semínky. A také asi 2 lžícemi lněných semínek. Nedávala jsem do něj, jak je mým dobrým zvykem, další semínka. Je to chléb, který jsem dělala jako testovací, takže není ani tak hutný jako obvykle. Byla jsem ovšem překvapená skvělou chutí, která se podobá klasickému kmínovému chlebu.
Ne úplně snadné, příprava: Kvásek 6 dní, Příprava a pečení 24 hodin
Bez lepku, laktózy, vajec a samozřejmě bez masa
KVÁSEK:
Rýžová mouka
Voda
PŘÍPRAVA KVÁSKU:
Do sklenice/misky smícháme 3 lžíce rýžové mouky s vlažnou vodou na konzistenci hořčice. – Přikryjeme papírovou utěrkou nebo víčkem (neuzavírat) a dáme na teplé místo (den 1)
Po 24 hodinách (den 2) přidáme lžíci mouky a vlažné vody a promícháme.
Vyměníme papírovou utěrku a necháme na teplém místě.
Po dalších 24 hodinách (den 3) odebereme 2 lžíce tvořícího se kvásku a přidáme opět 1 lžíci mouky a 1 lžíci vody.
Postup opakujeme až do 6 dne.
6 den si odebereme 2 lžíce kvásku do uzavíratelné skleničky a dáme do lednice. A z další lžíce se už můžeme připravit chléb.
Dodržujeme velmi pečlivě hygienu. Kvásek je velmi náchylný na plísně nebo se může zkazit. Pokud se nám to stane, nezoufáme a začneme znova. Mně se to stalo asi 3 krát.
VEČER PŘED VLASTNÍM PEČENÍM:
Den předem si připravíme KVÁSKOVÝ ZÁKLAD. Postup je následující:
1 hrnek bezlepkové mouky mix, můžeme namixovat sami, co doma máte nebo koupenou např. Schaer
1 lžíce bezlepkového kvásku
3/4 hrnku vlažné vody.
Vše smícháme ve skleněné míse, přikryjeme potravinářskou folií a necháme přes noc pracovat.
DEN, KDY BUDEME PÉCT SI PŘIPRAVÍME NÁSLEDUJÍCÍ SUROVINY:
1 hrnek koupené bezlepkové mouky nebo si smícháme vlastní mix. Já jsem použila stejné díly rýžové, pohankové, lněné, ovesné, konopné bezlepkové mouky a tapiokový škrob. Do své směsi dávám také Xantan.
1 lžičku soli
1 lžíce kmínu
2 lžíce psyllia a 1 lžíci chia semínek, necháme nabobtnat ve vodě
1 lžíce lněných semínek
cca. 3/4 hrnku vlažné vody, podle toho jak budou mouky nasákavé.
A POSTUPUJEME NÁSLEDOVNĚ:
Kváskový základ smícháme s moukou, psylliem a chia, lněnými semínky a kořením.
Pokud je potřeba tak následně přidáme vodu. Většinou tento krok můžeme vynechat, neboť voda je také v psylliu. Vše dobře propracujeme.
Těsto necháme pod čistou utěrkou odpočinout alespoň jednu hodinu.
Následně dáme těsto na pomoučený vál a pořádně prohněteme. Ručně. Stejně jako při přípravě lepkového chleba. Bezlepkový se ovšem lepí, musíme pracovat rychle. Pomohou nám pomoučené ruce.
Jakmile jsme s těstem spokojeni, vytvoříme kouli, kterou dáme do pomoučené ošatky.
Necháme opět kynout. Klidně 2 hodiny i déle.
Následně dáme do remosky (nebo trouby) a pečeme cca. 1 hodinu.
Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.
Comments