top of page

Bezlepkový CHIA CHLÉB

Obrázek autora: Dagmar MatějkováDagmar Matějková

Aktualizováno: 4. 11. 2022

Konečně jsem pracovala s těstem na chleba, bez lepku, které se úplně normálně dalo zpracovat rukama. Pro ty, kdo nemají s pečením "bezlepkově" mnoho zkušeností, bohužel toto je realita. Obvykle se s těstem velmi špatně pracuje, lepí se a chová se prostě úplně jinak, než těsto lepkové.


Tento chleba mně nabídl můj prohlížeč dneska ráno. Recept psal někdo, kdo evidentně nic neodměřuje. Já tedy také ne, ale alespoň hrnků a lžic se stále držím. Poměry jsem si upravila podle sebe a mouky jsem si vybrala takové, které jsem doma našla. Moc nadějí jsem mu nedávala, ale je velmi chutný a asi bude i zdravý:-). A jako obvykle velmi snadný na přípravu. Zvládne každý!


  • Velmi snadné, příprava 2 hodiny

  • Bez lepku, vajec a bez masa


Bezlepkový CHIA CHLÉB


SUROVINY:

  • 1 hrnek bezlepkové mouky, smíchala jsem rýžovou celozrnnou, kukuřičnou, 1 lžíci bramborové vlákniny a 2 lžíce bramborového škrobu

  • 5 lžic chia semínek, které pomeleme

  • 1 balení sušeného droždí (bez lepku)

  • 1 lžičky soli (Himalájská)

  • 1 lžička cukru třtinového cukru demerara

  • asi 1 hrnek vlažné vody (přilévejte postupně)


Bezlepkový CHIA CHLÉB



POSTUP:

  • Umeleme si chia semena.

  • Sušené droždí rozpustíme ve vodě (vlažné) s cukrem a lžičkou našeho bezlepkového moučného mixu.

  • Počkáme, až droždí začne pracovat, potom zapracujeme pomletá chia semínka a mouku. Pokud je potřeba přidáme vodu.

  • Vypracujeme těsto. Šlo to snadno, naprosto standardní cestou na vále.

  • Následně těsto dáme do pečící formy a pod potravinářskou folii a utěrku a necháme kynout. Trvá to asi 45 minut.

  • Jakmile je těsto vykynuté, pečeme cca. 1 hodinu v troubě, předehřáté na 220 °C.


Jakmile máme upečeno, necháme na mřížce vychladnout.


Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇



A koupit si ji můžete na Amazonu zde v tištěné nebo elektronické podobě.



📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.



377 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


© 2020-2025 Matricaria Chamomilla s.r.o., All rights reserved

Matricaria Chamomilla s.r.o.

Ing. Dagmar Matějková Chudárková, Jednatelka společnosti

Sídlo: Jaromírova 588/32, 128 00  Praha 2, Česká Republika  

IČO: 023 62 597, DIČ: CZ 023 62 597 (plátce DPH) 

Spisová značka: C 218592 vedená u Městského soudu v Praze   

Kontaktní e-mail: info@celiakarna.cz    

  • YouTube
  • Spotify
  • Celiakarna
  • Celiakarna.cz
bottom of page