• Dagmar Matějková

BUN POLÉVKA

Polévka Bun je velmi snadná a může se podávat jako hlavní chod. Bun jsou rýžové nudle, které koupíme v dobře zásobeném supermarketu nebo třeba v Praze v Sapě. V případě, že nejíme maso, tak použijeme vývar zeleninový a maso nahradíme tofu nebo přidáme více zeleniny. Já smažím zeleninu na másle, ale samozřejmě je možné použít máslo bez laktózy nebo třeba arašídový olej.

  • Snadné, příprava včetně vaření vývaru 2 hodiny

  • Bez lepku, laktózy a vajec

SUROVINY PRO 4 OSOBY:

  • 1 kg hovězího masa na vývar (včetně kostí)

  • 200 g roštěnky

  • 2 mrkve

  • 2 petržele

  • 2 kousky celeru

  • 1 cibule

  • 2 kuličky nového koření

  • 4 kuličky černého pepře

  • sůl

  • 2 jarní cibulky

  • hrst sekané petrželky

  • 1/2 balení rýžových nudlí Bún

  • 1 lžíce sójové omáčky (bez lepku) + k podávání

  • 1 lžíce oleje (ne olivový)

  • 3 l vody

  • 1 lžíce másla (bez laktózy, pokud máme alergii)


POSTUP PŘÍPRAVY:

  • Do studené vody dáme omyté maso na polévku, přidáme kořenovou zeleninu (po 1 ks, zbytek necháme bokem) a koření. Vaříme pomalu, do změknutí masa.

  • Mezitím si nakrájíme roštěnku na velmi tenké plátky a necháme marinovat v sójové omáčce.

  • Nakrájíme si zbylou mrkev, petržel a celer na tenké plátky, které osmažíme na másle do zlatova. Dáme stranou. Nakrájíme si také na kolečka jarní cibulku a nasekáme petrželku.

  • Jakmile je vývar hotov, přecedíme jej, maso nakrájíme, kosti a vyvařenou zeleninu vyhodíme.

  • Nudle uvaříme dle návodu a roštěnku zprudka restujeme na oleji.

Polévku podáváme tak, že nudle dáme do talířů, přidáme restovanou zeleninu na másle, uvařené maso, zalijeme vývarem a dozdobíme petrželkou, jarní cibulkou a restovaným masem. Zakápneme sójovou omáčkou. Podáváme jako hlavní chod.


#bezlepku #celiakie #dagmarmatejkova #receptarna #receptarnacz #gluteinfrei #glutenfree #pohanka #celiakarna #celiakarnacz #bunpolevka #bunnudle

8 views0 comments

Recent Posts

See All