Chléb s přidáním brambor jsme chtěla upéct už dlouho, ale vždycky jsem našla nějaký jiný recept, který jsem chtěla vyzkoušet a na bramborový ne a ne dojít.
Až tento týden už jsem konečně ty brambory uvařila a chléb upekla. Můj otec mi často vyprávěl, že jeho babička pekla kváskový chléb a vždy pro vláčnost přidala vařené brambory. Vyzkoušela jsem to také a jsem nadšená. Chleba je opravdu excelentní. Vláčný, uvnitř měkký a kůrka je křupavá.
Velmi snadné, příprava 2 hodiny
Bez lepku, vajec a bez masa
SUROVINY:
1 a 1/2 hrnku bezlepkové mouky, smíchala jsem pohankovou, rýžovou, cizrnovou a tapiokovou. Největší podíl tvořila mouka pohanková.
3 uvařené brambory, střední velikost
5 lžic lněných semínek, které pomeleme
1 balení sušeného droždí (bez lepku)
1 lžičky soli (Himalájská)
1 lžička xantanu
asi 1 hrnek vlažné vody (přilévejte postupně)
sezamová semínka na posypání
Chybí Vám něco bezlepkového? Nakoupit v našem 100% bezlepkovém eshopu můžete ZDE.
POSTUP:
Umeleme si lněná semena.
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a nastrouháme. Já jsem nechala i kousky, moc najemno jsem je nestrouhala:-).
Suché přísady dáme do mísy robotu, dobře promícháme a pak přilijeme část vody. Robot necháme pracovat na střední rychlost a vodu přiléváme podle potřeby, až nám vznikne polo-tuhé těsto. Nechala jsem robot pracovat asi 5 minut.
Následně těsto dáme do pečící formy a pod potravinářskou folii a utěrkou a necháme kynout. Trvá to asi 45 minut.
Jakmile je těsto vykynuté, pečeme cca. 1 hodinu v troubě, předehřáté na 220 °C.
Jakmile máme upečeno, necháme na mřížce vychladnout.
Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.
תגובות