• Dagmar Matějková

BEZLEPKOVÝ SEMÍNKOVÝ CHLÉB

Updated: Oct 13, 2020

V případě, že nemáme připravený bezlepkový kvásek, použijeme bezlepkové droždí. Velmi snadné na přípravu. Tento recept je na jeden menší bochník.

  • Snadné

  • Bez lepku, vajec a masa


SUROVINY:

  • 1 hrnek bezlepkové mouky (Variabilní – koupená směs nebo si namíchejte sami. Já jsem použila kukuřičnou, rýžovou, rýžovou celozrnnou a lněnou.)

  • 1/2 balíčku bezlepkového droždí

  • 1 lžička třtinového cukru

  • 1/2 lžičky soli

  • 2 lžíce tučného jogurtu (např. řecký nebo smetanový)

  • 1/2 dl vlažného mléka

  • 1 hrst sezamových semínek

  • 1 hrst slunečnicových semínek

  • 1 lžičky kmínu

  • 2 lžíce olivového oleje

POSTUP PŘÍPRAVY:

  • Z vlažného mléka, droždí, cukru a lžíce mouky založíme kvásek. Tz. všechny suroviny smícháme a necháme na teplém místě, přikryté utěrkou vzejít.

  • Do mísy si dáme všechny suché přísady, včetně koření. Promícháme.

  • Přidáme kvásek opět promícháme a postupně přidáváme jogurt, mléko a olej a vypracujeme těsto.

  • Těsto přikryjeme utěrkou a necháme asi 45 minut kynout. Ideálně těsto dáme do žáruvzdorné keramické nádoby, ve které chleba budeme péci.

  • Troubu si rozehřejeme na 200 °C a jakmile jsme máme těsto vykynulé pečeme asi 45 minut a necháme vychladnout na mřížce.

Pozor!

Doporučuji nepéct do zásoby. Raději pečte každý druhý den. Bezlepkové pečivo je prostě jiné než s lepkem.


#celiakarnacz #receptarnacz #bezlepku #celiakie #glutenfree #gluteinfrei #dagmarmatejkova #rybizovamarmelada #celiakarna #receptarna #varenibezlepku #bezvajec

2 views0 comments

Recent Posts

See All
  • Celiakarna

© 2020 Matricaria Chamomilla s.r.o., All rights reserved

Ing. Dagmar Matějková Chudárková, jednatelka společnosti Matricaria Chamomilla s.r.o.

Sídlo: Jaromírova 588/32, 128 00  Praha 2, Česká Republika  

IČO: 023 62 597, Spisová značka: C 218592 vedená u Městského soudu v Praze