• Dagmar Matějková

BEZLEPKOVÝ KVÁSKOVÝ CHLÉB Z REMOSKY

Updated: Oct 13, 2020

Nejedná se o úplně snadný recept. Příprava chleba nám bude trvat relativně dlouho. Jen samotný kvásek budeme připravovat 6 dní. Příprava a pečení nám zabere dalších 24 hodin. Ale pokud vydržíme, bude to stát za to!

  • Pro středně pokročilé pekaře

  • Bez lepku, laktózy, vajec a masa


KVÁSEK:

  • Rýžová mouka

  • Voda

PŘÍPRAVA KVÁSKU:

  • Do sklenice/misky smícháme 3 lžíce rýžové mouky s vlažnou vodou na konzistenci hořčice. Přikryjeme papírovou utěrkou a dáme na teplé místo (den 1)

  • Po 24 hodinách (den 2) přidáme lžíci mouky a vlažné vody a promícháme. Vyměníme papírovou utěrku a necháme na teplém místě.

  • Po dalších 24 hodinách (den 3) odebereme 2 lžíce tvořícího se kvásku a přidáme opět 1 lžíci mouky a 1 lžíci vody. Postup opakujeme až do 6 dne.

  • 6 den si odebereme 2 lžíce kvásku do uzavíratelné skleničky a dáme do lednice. A z další lžíce se už můžeme připravit chléb.

  • Dodržujeme velmi pečlivě hygienu. Kvásek je velmi náchylný na plísně nebo se může zkazit. Pokud se nám to stane, nezoufáme a začneme znova. Mně se to stalo asi 3 krát.


VEČER PŘED VLASTNÍM PEČENÍM:

Den předem si připravíme KVÁSKOVÝ ZÁKLAD. Postup je následující:

  • 1 hrnek bezlepkové mouky Jizerka (zlatá)

  • 1 lžíce bezlepkového kvásku

  • 3/4 hrnku vlažné vody.

Vše smícháme ve skleněné míse, přikryjeme potravinářskou folií a necháme přes noc pracovat.


Na spařená semínka si připravíme:

  • 2 lžíce hnědého lněného semínka

  • 2 lžíce zlatého lněného semínka

  • 2 lžíce sezamového semínka

  • 2 lžíce slunečnicových semínek

Vše dáme do keramické nebo skleněné mísy, spaříme horkou vodou, asi 1 cm nad semínka. Vodu tam necháme. Zakryjeme potravinářskou folií a necháme opět do druhého dne pracovat.


DEN, KDY BUDEME PÉCT SI PŘIPRAVÍME NÁSLEDUJÍCÍ SUROVINY:

  • 1 hrnek buď Jizerky nebo si smícháme vlastní mix. Já jsem použila stejné díly rýžové, pohankové, lněné a ovesné bezlepkové mouky.

  • 2 lžičky soli

  • 2 lžíce oleje z vlašských ořechů

  • 1 lžíce kmínu

  • 1 lžička rozmarýnu

  • a cca. 3/4 hrnku vlažné vody, podle toho jak budou mouky nasákavé.

A POSTUPUJEME NÁSLEDOVNĚ:

  • Kváskový základ smícháme se spařenými semínky.

  • Následně přidáme vodu, mouku, kterou jsem smíchali s kořením a olej. Vše dobře propracujeme.

  • Těsto necháme pod čistou utěrkou odpočinou alespoň jednu hodinu.

  • Následně dáme těsto na pomoučený vál a pořádně prohněteme. Ručně. Stejně jako při přípravě lepkového chleba. Bezlepkový se ovšem lepí, musíme pracovat rychle. Pomohou nám pomoučené ruce.

  • Jakmile jsme s těstem spokojeni, vytvoříme kouli, kterou dáme do pomoučené ošatky.

  • Necháme opět kynout. Klidně i 2 hodiny.

  • Následně dáme do remosky (nebo trouby) a pečeme cca. 1 hodinu.

#bezlepku #bezlepokovychleb #glutenfree #gluteinfrei #dagmarmatejkova #celiakarna #celiakarnacz #receptarna #receptarnacz #bezvajec #bezmasa #bezlaktozy

13 views0 comments

Recent Posts

See All
  • Celiakarna

© 2020 Matricaria Chamomilla s.r.o., All rights reserved

Ing. Dagmar Matějková Chudárková, jednatelka společnosti Matricaria Chamomilla s.r.o.

Sídlo: Jaromírova 588/32, 128 00  Praha 2, Česká Republika  

IČO: 023 62 597, Spisová značka: C 218592 vedená u Městského soudu v Praze