Tento recept jsme našli v nějakých starých časopisech a jednalo se o takovou tu českou klasiku. Hoď tam kostku másla, 1/2 kg cukru, kopu vajec a 1/2 kilo mouky. Tak jsem si ho přepracovala do bezlepkové a odlehčené varianty a jedná se o parádní kousek.
Místo mouky jsem použila mleté vlašské ořechy a k tomu jsem přihodila 1 lžíci pohankové mouky, abych to s tou zdravostí zase nepřehnala. Másla je tam pomálu a cukru také. Chuť báječná.
Snadné, doba přípravy 20 minut a pečení cca. 45 minut
Bez lepku a bez masa
Suroviny:
2 vejce
špetka soli
3 lžíce tmavého třtinového cukru
1 balení mletých vlašských ořechů (200 g) nebo si nameleme vyloupané
1 lžíce pohankové mouky
1/2 prášku do pečiva
1 dl mléka
1 cm másla
1 malé a silné espresso
kousek másla na vymazání pekáče a trocha kokosu na jeho vysypání
Na krém budeme potřebovat:
1 balení mascarpone
2 lžíce tučné smetany na šlehání
šťáva z 1/2 limety
1 lžíce agávového sirupu
Postup přípravy:
Vejce si rozklepneme, dáme do robotu společně s cukrem a změklým máslem, špetkou soli a vyšleháme do světlé pěny.
Mezitím si nachystáme si dortovou formu (18 cm), kterou vymažeme máslem, vysypeme kokosem a necháme si předehřát troubu na 190 °C.
Jakmile máme vyšleháno, přidáme k vaječné pěně postupně (suché - tekuté atd.) ostatní suroviny a důkladně promícháme.
Těsto dáme do formy a pečeme v předem vyhřáté troubě na 190 °C asi 45 minut.
Necháme vystydnout na mřížce.
Krém připravíme prošleháním našich surovin. Mascarpone a smetanu je dobré mít vychlazené.
Následně korpus v půli rozřežeme skrz, naplníme krémem, spojíme a potřeme celý dort. Já jsme dortík ještě posypala kokosem.
Ideální je dort přes noc nechat v lednici a můžeme podávat. Dozdobíme dle chuti sezónním ovocem.
Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.
Comments