top of page
Obrázek autoraDagmar Matějková

Bezlepkový DORT s vlašskými ořechy a mascarpone

Aktualizováno: 4. 11. 2022

Tento recept jsme našli v nějakých starých časopisech a jednalo se o takovou tu českou klasiku. Hoď tam kostku másla, 1/2 kg cukru, kopu vajec a 1/2 kilo mouky. Tak jsem si ho přepracovala do bezlepkové a odlehčené varianty a jedná se o parádní kousek.


Místo mouky jsem použila mleté vlašské ořechy a k tomu jsem přihodila 1 lžíci pohankové mouky, abych to s tou zdravostí zase nepřehnala. Másla je tam pomálu a cukru také. Chuť báječná.


  • Snadné, doba přípravy 20 minut a pečení cca. 45 minut

  • Bez lepku a bez masa


Suroviny:

  • 2 vejce

  • špetka soli

  • 3 lžíce tmavého třtinového cukru

  • 1 balení mletých vlašských ořechů (200 g) nebo si nameleme vyloupané

  • 1 lžíce pohankové mouky

  • 1/2 prášku do pečiva

  • 1 dl mléka

  • 1 cm másla

  • 1 malé a silné espresso

  • kousek másla na vymazání pekáče a trocha kokosu na jeho vysypání

Na krém budeme potřebovat:

  • 1 balení mascarpone

  • 2 lžíce tučné smetany na šlehání

  • šťáva z 1/2 limety

  • 1 lžíce agávového sirupu



Bezlepkový DORT s vlašskými ořechy a mascarpone



Postup přípravy:


  • Vejce si rozklepneme, dáme do robotu společně s cukrem a změklým máslem, špetkou soli a vyšleháme do světlé pěny.

  • Mezitím si nachystáme si dortovou formu (18 cm), kterou vymažeme máslem, vysypeme kokosem a necháme si předehřát troubu na 190 °C.

  • Jakmile máme vyšleháno, přidáme k vaječné pěně postupně (suché - tekuté atd.) ostatní suroviny a důkladně promícháme.

  • Těsto dáme do formy a pečeme v předem vyhřáté troubě na 190 °C asi 45 minut.

  • Necháme vystydnout na mřížce.

  • Krém připravíme prošleháním našich surovin. Mascarpone a smetanu je dobré mít vychlazené.

  • Následně korpus v půli rozřežeme skrz, naplníme krémem, spojíme a potřeme celý dort. Já jsme dortík ještě posypala kokosem.

Ideální je dort přes noc nechat v lednici a můžeme podávat. Dozdobíme dle chuti sezónním ovocem.


Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇



A koupit si ji můžete na Amazonu zde v tištěné nebo elektronické podobě.



📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.



1 126 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page