• Dagmar Matějková

BATÁTOVÁ POLÉVKA bez lepku

Batátová polévka je výtečná, sytá a v kombinaci s fetou nebo balkánským sýrem naprosto delikátní. A ta barva. Většinou, když uvidím batáty (sladké brambory), které jsou v dobré kondici, neodolám. Samozřejmě člověk obvykle neví, co si s tou nádherou počít, ale krémová polévka je jistota.

Vyzkoušejte. Je to "dětsky snadné", rychlé a pokud se nemýlím, tak i zdravé. Samozřejmě, jak jinak, bez lepku.

  • Snadné, příprava 30 minut

  • Bez lepku, masa a vajec


SUROVINY PRO 3 OSOBY:

  • 1 velký batát

  • 1 cibule

  • 3 stroužky česneku

  • 1/2 lžičky římského kmínu

  • sůl, pepř

  • 2 lžíce olivového oleje

  • 3/4 l zeleninového vývaru nebo vody

  • 1 lžíce citrónové šťávy nebo jablečného octa

  • 1 balení kokosového mléka

  • 1/2 balkánského sýra nebo fety

  • Hrst petrželky nebo jiných bylinek




POSTUP PŘÍPRAVY:


  • Batát, cibuli a česnek si očistíme a nakrájíme/nesekáme. Nemusíme to dělat nijak pečlivě, budeme mixovat.

  • Do rendlíku si dáme olej a na něm orestujeme cibulku a česnek. Jakmile je vše růžové, přidáme batát a rychle restujeme. Přidáme také římský kmín a jakmile se rozvoní, zalijeme vodou nebo vývarem.

  • Okořeníme solí a pepřem a necháme vařit do změknutí.

  • Jakmile je batát měkký, přidáme kokosové mléko, necháme prohřát a vše rozmixujeme. Dochutíme střikem citronové šťávy. Případně dokořeníme solí a pepřem.

  • Dáme do talířů a ozdobíme rozdrobeným sýrem a bylinkami. U nás ještě polévku zakápneme olivovým olejem.


TIP!

Dávejte si pozor na slanost balkánského sýra. Některé jsou, až bych řekla, přesolené. Doporučuji tedy nejdříve ochutnat a poté přizpůsobit sůl v pokrmu slanosti sýra.



#bezlepku #celiakie #dagmarmatejkova #receptarna #receptarnacz #gluteinfrei #glutenfree #celiakarna #celiakarnacz #polevkazesladkebrambory #batatovapolevkabezlepku #podzimnijidla #nonglutein #veganskapolevka #vegan

132 views0 comments

Recent Posts

See All