• Dagmar Matějková

ŠŤAVNATÝ TVAROŽNÍK bez lepku a mouky

Tvarohový koláč, buchta, tvarožník nebo jak to chcete nazvat, je něco, co u nás bezpečně funguje a je hotovo velmi rychle. Vždy tento nadýchaný dezert, či sladkou snídani dělám jinak.


Jednou přidám mandle nebo jiné ořechy, pak zase brusinky, borůvky nebo jiné sezónní ovoce. Tvaroh používám vždy tučný a z tohoto důvodu již nepotřebuji máslo nebo jiný tuk.


Jako sladidlo můžete použít také všechno možné. Od medu, přes agávovou šťávu, třtinový cukr, kokosový cukr apod. Osobně nepoužívám bílý rafinovaný cukr, ale kdo si nemůže pomoci, proč ne:-).


Snadné, doba přípravy těsta 15 min. + pečení asi 45 minut.

  • Bez lepku a bez masa



Suroviny:


  • 2 balení tučného tvarohu (vanička)

  • 4 vejce

  • špetka soli

  • 1 lžíce agáve nebo medu, kdo má rád sladké klidně přidá

  • 1 lžíce třtinového cukru

  • hrst brusinek

  • 1 hrnek bezlepkových ovesných vloček

  • hrst mandlí (plátky)

  • hrst kokosu

  • skořice nebo vanilka (pravá) nemusí být




Postup přípravy


  • Žloutky a bílky si rozdělíme. Brusinky si propláchneme. Troubu předehřejeme na 180 °C.

  • Z bílků a soli vyšleháme velmi pevný sníh a žloutky dáme k tvarohu, propláchnutým brusinkám a agáve.

  • Vločky smícháme s kokosem, třtinovým cukrem, mandlemi a popř. kořením (skořice nebo vanilka).

  • 1/4 ochucených vloček dáme na dno pekáče, který jsme si vyložili pečícím papírem.

  • 2/4 ochucených vloček přidáme do tvarohové hmoty a vše důkladně promícháme.

  • Nakonec do tvarohové hmoty velmi jemně zapracujeme sníh a dáme do pekáče.

  • Poslední 1/4 ochucených vloček posypeme koláč.

  • Pečeme v předem vyhřáté troubě asi 45 minut. Po upečení necháme vychladnout a můžeme podávat.




Dobrou chuť přeji!



#bezlepku #gluteinfrei #glutenfree #dagmarmatejkova #celiakie #receptarna #receptarnacz #celiakarna #celiakarnacz #bezlepkovytvarohovykolac #tvaroznikbezlepku

0 views0 comments