TIPY A DOPORUČENÍ

TIPY A DOPORUČENÍ

TIPY A DOPORUČENÍ

  • DOMŮ

  • My BOOK

  • BLOG

  • PODCAST

  • O MNĚ

  • MOJE TIPY

    • NÁKUP A RESTAURACE
    • Obchody
    • Restaurace
  • More

    Use tab to navigate through the menu items.

    VAŘÍME BEZ LEPKU

    • YouTube
    • Spotify
    • Celiakarna
    • Celiakarna.cz

    VŠECHNY PŘÍSPĚVKY

    • Všechno
    • PEČIVO
    • HLAVNÍ JÍDLO
    • SLADKÉ
    • PŘEDKRM
    • ČLÁNEK
    • SALÁT
    • OSTATNÍ
    Search
    Snadný HUMMUS s koriandrem
    Dagmar Matějková
    • 6 days ago
    • 1 min

    Snadný HUMMUS s koriandrem

    Hummus připravuji prakticky každý týden, pokaždé nějak jinak, ale asi kombinace cizrna, římský kmín a koriandr se mi zamlouvá nejvíce. Hummus podáváme k masu, sýrům, jako dip se zeleninou nebo třeba jako pomazánku na čerstvý bezlepkový chléb. Tajnou ingrediencí je pasta, která se jmenuje Tahini. Vyrábí se ze sezamu. Dnes je již běžně k dostání. Snadné, příprava 10 minut Bez lepku, vajec, laktózy a masa SUROVINY (1 miska): 1 balení cizrny v nálevu nebo si suchou cizrnu namočím
    63 views0 comments
    TIRAMISU a KOKOSOVÁ ROLÁDA bez lepku
    Dagmar Matějková
    • Jun 10
    • 2 min

    TIRAMISU a KOKOSOVÁ ROLÁDA bez lepku

    Piškoty jsem si upekla, tentokrát z kukuřičné mouky. Recept naleznete ZDE. Jelikož krém se dělá pouze ze žloutků, zbydou vám bílky a z těch jsem udělala kokosovou roládu s malinami. Moc se mi nepovedla vyfotit, tak ji nedávám jako samostatný recept, ráda bych udržela kvalitu svých fotografií na nějaké úrovni:-). Žloutky vyšlehávám ve vodní lázni a do Tiramisu nepřidávám alkohol. Vhodné i pro děti. Snadné, doba přípravy těsta na piškoty 20 min. + pečení, krém 15 min. + chlazen
    81 views0 comments
    Domácí KEFÍR
    Dagmar Matějková
    • Jun 5
    • 2 min

    Domácí KEFÍR

    Poslední dobou se vracíme velmi často k věcem, které už naši předkové znali před bůhví kolika lety a my se často snažíme o opětovné vytvoření pomyslného kola. Momentálně jsou v módě fermentované nebo kysané nápoje a potraviny. A samozřejmě kefír patří k těmto kysaným stálicím. Na internetu máte celou řádku tipů, jak na domácí kefír. Máme si prý koupit kefírové houby nebo perly, či jak se to vše jmenuje. Úplně nepatřím k mladým chemikům a tak se mi líbí spíše tipy, které jsou
    218 views0 comments
    Parádní bezlepkové PIŠKOTY
    Dagmar Matějková
    • Jun 2
    • 1 min

    Parádní bezlepkové PIŠKOTY

    Jelikož jsem chtěla dělat Tiramisu, musela jsem si samozřejmě také upéct domácí bezlepkové piškoty. Piškoty jsem upekla z kukuřičné mouky s lžící tapioky a myslím, že to je přesně ono. Jsou snadné. A příště se můžete těšit na Tiramisu a ze zbývajících bílků jsem ještě upekla kokosovou roládu s tvarohem a malinami. Snadné, doba přípravy těsta 10 min. + pečení cca. 10 - 15 minut, podle toho, jak vám peče trouba. Bez lepku, laktózy a bez masa Suroviny: 2 vejce 2 lžíce třtinovéh
    240 views0 comments
    KRÉMOVÉ CHŘESTOVÉ RIZOTO bez lepku
    Dagmar Matějková
    • May 27
    • 1 min

    KRÉMOVÉ CHŘESTOVÉ RIZOTO bez lepku

    Co by to byl za květen bez specialit z českého chřestu. Zelený chřest mám moc ráda. Dají se z něho připravovat rozličné dobroty od polévek, přes rizoto, až po třeba chřest s holandskou omáčkou. Chřest je sezónní záležitost a v květnu bývá v té nejlepší kondici. Na přípravu sametového rizota s chřestem budete potřebovat pár surovin a do 30 minut máme hotovo. Vyzkoušejte. Snadné, příprava 30 minut Bez lepku, vajec a masa SUROVINY (3 porce): 1 hrnek rýže Alborio nebo jiné rýže,
    17 views0 comments
    Super zdravá bezlepková OVESNÁ KAŠE
    Dagmar Matějková
    • Apr 30
    • 1 min

    Super zdravá bezlepková OVESNÁ KAŠE

    Někde jsem se dočetla, že ovesná kaše čistí náš zažívací trakt. Ovesná kaše bez lepku je vynikající a snadná snídaně plná vlákniny a zdraví prospěšných látek. Dělám ji pokaždé jinak, podle toho jaká semínka, ořechy a ovoce mám k dispozici. Dávám do ní strouhaný kokos a nevynechám skořici. Pro tentokrát jsem použila i pravou vanilku a vůbec to nebylo špatné. Vyzkoušejte! Stojí to za to. Je to snadné, můžete experimentovat nebo si uklidit ve spíži:-). Snadné, doba přípravy 15 m
    80 views0 comments
    Snadné HRACHOVÉ TĚSTOVINY bez lepku
    Dagmar Matějková
    • Apr 22
    • 2 min

    Snadné HRACHOVÉ TĚSTOVINY bez lepku

    Koupila jsem si mlýnek na obiloviny, který se samozřejmě hodí i na mletí bez lepku. Můj první test mletí byl žlutý hrách, asi sto let starý, ale to nevadí. Nic mu nebylo. Byl tak tvrdý, že jsem měla docela strach, aby to mlýnek zvládnul. Umlela jsem 1 velký hrnek a nevěděla jsem, samozřejmě, co s hrachovou moukou. První volbou tedy byly těstoviny. Párkrát jsem hrachové koupila, ale žádný sláva to nebyla, tak jsem byla samozřejmě docela na vážkách. A výsledek? Jsou naprosto lu
    80 views0 comments
    Báječný JAHODOVÝ MINI CHEESECAKE bez lepku
    Dagmar Matějková
    • Apr 10
    • 2 min

    Báječný JAHODOVÝ MINI CHEESECAKE bez lepku

    New York Cheesecake, který jsem zde již prezentovala, jsem byla "nucena" udělat znova. Ovšem s malou inovací, jak v surovinách, tak jsem upekla mini Cheesecakes v malých formách na dort. Musím říci, že budu příště péct opět ve formě 18 cm. Přišlo mi, že jak u pečení, tak zdrobení to jenom byla práce navíc. Jahody k tomuto dezertu skvěle ladí a musím konstatovat, že po letech nepovedených Cheesecaků jsem z receptu nadšena. Snadné až mírně pokročilé, doba přípravy asi 1/2 hodin
    92 views0 comments
    Nejlepší NEW YORK CHEESECAKE bez lepku
    Dagmar Matějková
    • Mar 27
    • 2 min

    Nejlepší NEW YORK CHEESECAKE bez lepku

    Recept na bezlepkový Cheesecake hledám už docela dlouho. Vždycky se mi povedlo upéct něco, co se chvíli tvářilo, že to bude fajn, ale pak se mi nějak propadlo nebo co a buď se to nedalo jíst nebo to vypadalo strašně. Tentokrát jsem našla nějaký původní americký recept, upravila jsem si ho - bylo tam moc cukru a téměř kilo krémového sýra, vanilkový extrakt nepoužívám, žloutek navíc jsem vynechala, sušenky použila bezlepkové a mouku také. Vlastně jsem z původního receptu toho m
    175 views0 comments
    BEZLEPKOVÝ PAD THAI s tofu
    Dagmar Matějková
    • Mar 20
    • 1 min

    BEZLEPKOVÝ PAD THAI s tofu

    Inspiraci na tento recept jsem našla v nějakém časopise a nejdříve jsem si myslela, že to nemůže fungovat. Rýžové nudle se totiž namáčejí, ale nevaří, a to se mi zdálo divné. Vyzkoušela jsem to. A světe div se, úspěch se dostavil. Recept je náročnější na suroviny, nicméně vše lze koupit ve Vietnamských večerkách, lépe zásobených supermarketech nebo třeba v Sapě. Pro ty kdo nemají rádi tofu, můžete směle použít kuřecí maso nebo třeba krevety. Postup je stejný. Snadné, příprava
    72 views0 comments
    NEJJEDNODUŠŠÍ DEZERT bezlepkový
    Dagmar Matějková
    • Mar 4
    • 1 min

    NEJJEDNODUŠŠÍ DEZERT bezlepkový

    Myslím, že nikdo z nás nemá zájem, hodiny stát u plotny a hlavně ne, když nás nečekaně přepadne nějaká návštěva. Obvykle máme doma mléko, puding a třeba jogurt nebo tvaroh a nějaké ovoce. U nás tento super rychlý, málo sladký a dovolím si tvrdit, že i zdravý dezert, je velmi oblíbený. Variant je samozřejmě bezpočet. Můžeme přidat ořechy, semínka, různé tropické ovoce, mléko použít rostlinné a jogurt a tvaroh bez laktózy nebo samozřejmě také rostlinné varianty. Dle chuti a obs
    130 views0 comments
    BANÁNOVÝ CHLEBÍČEK bez lepku
    Dagmar Matějková
    • Jan 30
    • 1 min

    BANÁNOVÝ CHLEBÍČEK bez lepku

    Přezrálé banány. Úplně nejsem 100 % "zero waste", nicméně plýtvání obecně a hlavně týkající se potravin mně vadí a minimálně se snažím nakupovat tak, abychom jídlo nemuseli vyhazovat. Přezrálé banány jsou velmi sladké, není tedy potřeba to s cukrem přehánět. Tato bezlepková varianta je snadná a chlebíček je připravený za pár minut. Snadné, doba přípravy 15 minut. Pečení asi 45 minut. Bez lepku a bez masa Suroviny: 1 1/2 hrnku mouky (kukuřičná a tapioková) 1/2 hrnku hnědého tř
    235 views0 comments
    BEZLEPKOVÉ TĚSTOVINY s krevetami
    Dagmar Matějková
    • Jan 27
    • 1 min

    BEZLEPKOVÉ TĚSTOVINY s krevetami

    Bezlepkové těstoviny jsou jednoduché na přípravu a krevety také. Pokud si bezlepkové těstoviny připravíte do zásoby, máte chutnou a super rychlou večeři - do 30 minut jsou na stole. Pokud si potrpíme na čerstvé, bude to trvat o chvíli déle. Kdo nemá rád krevety, tak může použít třeba tofu. Velmi snadné, příprava 30 minut Bez lepku a laktózy. SUROVINY na těstoviny: 3/4 hrnku tapiokového škrobu (pokud nemáte použijte kukuřičný nebo bramborový) 1/4 hrnku pohankové mouky 1 lžíce
    75 views0 comments
    PERNÍKOVÝ CHLEBÍČEK bez lepku
    Dagmar Matějková
    • Dec 22, 2021
    • 1 min

    PERNÍKOVÝ CHLEBÍČEK bez lepku

    Místo vánočky, pokud se vám stejně jako mně, ne a ne podařit. Je hotov velmi rychle a jako obvykle můžeme experimentovat. Já jsem doma objevila datle, fíky a vlašské ořechy. Kombinace je to velmi chutná a není potřeba přemíra cukru. Snadné, doba přípravy 20 minut. Pečení asi 45 minut. Bez lepku a bez masa Suroviny: 1 hrnek mouky (pohanková, kukuřičná a arašídová) 1/4 másla hrst datlí (sušené) hrst fíků (sušené) 2 hrsti vlašských ořechů 2 vejce 1/2 hrnku mléka špetka soli 1 lž
    117 views0 comments
    KYSELICA bez mouky
    Dagmar Matějková
    • Dec 14, 2021
    • 2 min

    KYSELICA bez mouky

    Není to ani kyselice, ani zelňačka, je to prostě a jednoduše VALAŠSKÁ KYSELICA. Jak jinak, bez lepku. Jelikož se u nás Kyselica jedla minimálně 2x do týdne (narodila jsem se a vyrostla ve Zlíně), tak si myslím, že ji uvařit opravdu umím. Mamka ji ovšem vařila samozřejmě se zásmažkou. Je to polévka, která je snadná, ale pro Kyselicaře začátečníky mám 2 tipy, jak dosáhnout parádního výsledku. Kyselica se totiž velmi ráda srazí. Dává se do ní smetana, já jsem vařila s plnotučným
    105 views0 comments
    PERNÍČKY se slaným karamelem bez lepku a laktózy
    Dagmar Matějková
    • Dec 11, 2021
    • 1 min

    PERNÍČKY se slaným karamelem bez lepku a laktózy

    Perníčky pro ty, kdo nejsou pouze alergičtí na lepek, ale také na laktózu. Slaný karamel jsem udělala s kokosovým mlékem. Místo másla jsem použila rostlinný tuk - můžete použít třeba ne-máslo. Perníčky jsem spojila slaným karamelem a ještě jsem jim dopřála koupel v hořké čokoládě. A aby toho nebylo málo, některé perníčky dostaly ještě kokosový nášup. Perníčky jsou ihned měkké! Velmi snadné, příprava 20 minut, odležení 4 hodiny. pečení cca. 8 minut Bez lepku, laktózy a masa SU
    149 views0 comments
    MRKVOVÝ CHLEBÍČEK bez mouky a cukru
    Dagmar Matějková
    • Oct 23, 2021
    • 1 min

    MRKVOVÝ CHLEBÍČEK bez mouky a cukru

    Mrkvový koláč dělám ráda a pokaždé jinak. Měla jsem v lednici Ricottu před expirací, tak jsem ji použila, jako správná hospodyně, na krém. Nepoužila jsem žádnou mouku, jen rozemleté ořechy a také žádný cukr, pouze 1 lžící medu do těsta a podobné množství do krému. Chlebíček je vynikající a myslím, že bude i docela zdravý. Samozřejmě jednoduchý na přípravu. Snadné, doba přípravy 20 minut. Pečení asi 45 minut. Bez lepku a bez masa Suroviny: 1/2 hrnku mletých ořechů, já jsem po
    211 views0 comments
    HLÍVOVÁ POLÉVKA ala gulášovka bez mouky
    Dagmar Matějková
    • Oct 19, 2021
    • 1 min

    HLÍVOVÁ POLÉVKA ala gulášovka bez mouky

    Hlívovka je rychlá, sytá a určitě není potřeba do ní cpát mouku nebo jiná zahušťovadla. Je velmi variabilní a v naší domácnosti je v kurzu po celý rok. Polévka se může podávat jako předkrm nebo ve větším množství postačí jako hlavní chod. Potom je fajn mít upečen čerstvý bezlepkový chléb nebo housky. Snadné, příprava 30 minut Bez lepku, laktózy, vajec a bez masa SUROVINY: 1 balení hlívy ústřičné 1 cibule 4 stroužky česneku 2 brambory sůl, pepř, kmín 1 lžíce sladké červené pap
    74 views0 comments
    BEZLEPKOVÉ SUŠENKY
    Dagmar Matějková
    • Oct 13, 2021
    • 1 min

    BEZLEPKOVÉ SUŠENKY

    Zmizely velmi rychle a to je vždy známka toho, že to asi šlo. Na snídani a svačinku ideální. Nebo na malý hlad, třeba s jogurtem. Měla jsem doma hodně lískových oříšků, tak jsem je využila. Nedávala jsem tam žádné máslo nebo olej, protože semena a ořechy jsou většinou dostatečně olejnatá, domnívám se, že to stačí. Cukr žádný, jenom med a jablečno-mangové pyré. Snadné, doba přípravy 10 minut. Pečení asi 30 minut. Bez lepku, vajec, laktózy a bez masa Suroviny: 3/4 hrnku mletých
    520 views0 comments
    TEPLÝ BRAMBOROVÝ SALÁT
    Dagmar Matějková
    • Oct 8, 2021
    • 1 min

    TEPLÝ BRAMBOROVÝ SALÁT

    Taková ta z nouze cnost. Máte hlad, nemáte chuť stát dlouho u sporáku, v lednici na vás koukají brambory, které jste uvařila včera. Pak se tam najde ještě trocha Balkánu, pár oliv a rajčata. A o dokonalou lahůdku, kterou musí zvládnout i malé dítě máte postaráno. Hotovo za pár minut. Příprava 20 minut (bez vaření brambor), velmi snadné Bez lepku, vajec a masa SUROVINY na 2 porce: 5 uvařených brambor ve slupce hrst cherry rajčátek hrst oliv 2 lžíce olivového oleje 1/2 balení b
    59 views0 comments
    1
    2345

    © 2020 Matricaria Chamomilla s.r.o., All rights reserved

    Ing. Dagmar Matějková Chudárková, jednatelka společnosti Matricaria Chamomilla s.r.o.

    Sídlo: Jaromírova 588/32, 128 00  Praha 2, Česká Republika  

    IČO: 023 62 597, Spisová značka: C 218592 vedená u Městského soudu v Praze       

    • YouTube
    • Spotify
    • Celiakarna
    • Celiakarna.cz