TIPY A DOPORUČENÍ

TIPY A DOPORUČENÍ

TIPY A DOPORUČENÍ

  • DOMŮ

  • My BOOK

  • BLOG

  • PODCAST

  • O MNĚ

  • MOJE TIPY

    • NÁKUP A RESTAURACE
    • Obchody
    • Restaurace
  • More

    Use tab to navigate through the menu items.

    VAŘÍME BEZ LEPKU

    • YouTube
    • Spotify
    • Celiakarna
    • Celiakarna.cz

    VŠECHNY PŘÍSPĚVKY

    • Všechno
    • PEČIVO
    • HLAVNÍ JÍDLO
    • SLADKÉ
    • PŘEDKRM
    • ČLÁNEK
    • SALÁT
    • OSTATNÍ
    Search
    DÝŇOVÁ POLÉVKA
    Dagmar Matějková
    • Oct 19, 2020
    • 1 min

    DÝŇOVÁ POLÉVKA

    Dýňová polévka je typická pro podzimní dny, kdy nám samozřejmě dýně dozrávají. Jsou v kuchyni všestrannými pomocníky. Dýňovou polévku dělám s kokovým mlékem, které polévce dodá na chuti a vůni. Kdo si hlídá linii, tak si může samozřejmě vybrat kokosové mléko "light". Při nákupu kokosového mléka je dobré si přečíst z čeho je vyrobeno. Opět se může jednat o chemickou sloučeninu, která s kokosem mnoho společného nemá. Snadné, příprava 30 minut Bez lepku, laktózy, masa a vajec SU
    0 views0 comments
    BUN POLÉVKA
    Dagmar Matějková
    • Oct 19, 2020
    • 1 min

    BUN POLÉVKA

    Polévka Bun je velmi snadná a může se podávat jako hlavní chod. Bun jsou rýžové nudle, které koupíme v dobře zásobeném supermarketu nebo třeba v Praze v Sapě. V případě, že nejíme maso, tak použijeme vývar zeleninový a maso nahradíme tofu nebo přidáme více zeleniny. Já smažím zeleninu na másle, ale samozřejmě je možné použít máslo bez laktózy nebo třeba arašídový olej. Snadné, příprava včetně vaření vývaru 2 hodiny Bez lepku, laktózy a vajec SUROVINY PRO 4 OSOBY: 1 kg hovězíh
    0 views0 comments
    POHANKOVÉ RIZOTO S HLÍVOU
    Dagmar Matějková
    • Oct 15, 2020
    • 1 min

    POHANKOVÉ RIZOTO S HLÍVOU

    Pohanka je přirozeně bezlepková, tzv. Pseudo-obilnina. Pro pohankové začátečníky, je nutno uvésti, že má zvláštní aroma. Nemusí, každému, být příjemné. Pohanka se dá použít místo pšeničných krup, ku příkladu, vánoční Kuba chutná báječně i z pohanky. K pohance ladí česnek, majoránka, ale je delikátní také jako sladká kaše s medem nebo třeba švestkami. Snadné, příprava 30 minut Bez lepku, laktózy a masa SUROVINY (2 porce): 1 hrnek pohanky 2 hrnky vývaru, ideálně zeleninového ne
    0 views0 comments
    ZELNÝ SALÁT S KORIANDREM
    Dagmar Matějková
    • Oct 13, 2020
    • 1 min

    ZELNÝ SALÁT S KORIANDREM

    Kysané zelí je v podzimním a zimním období výtečným zdrojem vitamínů. Zelí samozřejmě pomáhá také se správnou funkcí zažívání. Někoho zelí, ovšem může nadýmat. U nás doma, když jsem byla dítě, bylo kysané zelí na stole skoro pořád. Máma měla různé varianty. Buď s jablkem nebo třeba s mrkví. Já vám dnes nabídnu recept s koriandrem. Snadné, příprava 10 minut Bez lepku, vajec, laktózy a samozřejmě vhodné pro vegetariány SUROVINY: 1 balení kysaného zelí, popř. 2 hrnky domácího hr
    0 views0 comments
    BEZLEPKOVÁ GRANOLA S BORŮVKAMI
    Dagmar Matějková
    • Oct 13, 2020
    • 1 min

    BEZLEPKOVÁ GRANOLA S BORŮVKAMI

    Granola je skvělá do jogurtu nebo mléka. Nebo třeba s ovocem jako vydatná a zdravá snídaně. U nás se snídá skoro denně. Granolu připravuji velmi často a pokaždé samozřejmě jinak. Podle toho, co mám k dispozici a nebo také podle toho, na co máme chuť. Z koření se dá použít skořice nebo vanilka, ale s tou raději opatrně. Snadné, Příprava 5 minut, pečení asi 20 minut Bez lepku, vajec, laktózy a samozřejmě také bez masa SUROVINY: 1 hrnek bezlepkových ovesných vloček 1 ½ hrnku oře
    0 views0 comments
    PORTOBELLO PLNĚNÉ
    Dagmar Matějková
    • Oct 13, 2020
    • 1 min

    PORTOBELLO PLNĚNÉ

    Portobello je moje oblíbená houba. Dneska je po celý rok k dostání a chutná znamenitě. Moje nejoblíbenější příprava je Portobello plněné. Můžeme si udělat rychlou večeři, ve stylu "co domov dal" a různých variant máme nespočet. Prostě, co najdu v lednici nebo ve spíži, mohu použít. Třeba kus sýra, nějakou unavenou petrželku nebo cibuli. Snadné, příprava 30 minut Bez lepku, vajec a masa, pokud nepoužijete Parmezán, tak i bez laktózy SUROVINY (4 porce): 4 ks Portobella (velký ž
    0 views0 comments
    BEZLEPKOVÉ TĚSTOVINY S HOUBAMI A CUKETOU
    Dagmar Matějková
    • Oct 12, 2020
    • 1 min

    BEZLEPKOVÉ TĚSTOVINY S HOUBAMI A CUKETOU

    Pohankové těstoviny jsou bezlepkové. Je velmi důležité si vybrat kvalitní těstovinu, nám se osvědčila značka Felicia BIO, která se dá koupit na internetu nebo v dobře zásobených potravinách se zdravou výživou. Jsou relativně drahé, nicméně, zde se vyplatí méně experimentovat nebo šetřit. Bezlepkové těstoviny mohou být velkým zklamáním a zničit celý pokrm. Příprava 30 minut, snadné Bez lepku, vajec, laktózy a masa SUROVINY (4 porce): 1 balení pohankových těstovin, doporučuji z
    0 views0 comments
    BRAMBORY PEČENÉ S ROZMARÝNEM
    Dagmar Matějková
    • Oct 12, 2020
    • 1 min

    BRAMBORY PEČENÉ S ROZMARÝNEM

    Je to recept pro kuchaře začátečníky a nebo pro ty kdo nemají čas a v lednici našli posledních pár brambor. Nezoufejte! I z takových základních surovin můžeme vymyslet velmi chutné jídlo. Pokud máme rádi mléčné výrobky, můžete si dát pečené brambory s kefírem, podmáslím nebo mlékem. Pro ty, kteří mají alergii na laktózu, lze doporučit samozřejmě produkty bez laktózy. Snadné, příprava 5 minut, pečení cca. 30 min. Bez lepku, vajec, laktózy a samozřejmě bez masa SUROVINY (4 porc
    0 views0 comments
    BEZLEPKOVÝ CHLÉB
    Dagmar Matějková
    • Oct 12, 2020
    • 1 min

    BEZLEPKOVÝ CHLÉB

    Opět recept, který se nám povedl, ale vlastně měl být úplně jiný. Připravili jsme si všechny přísady a chtěli jsme si udělat kvásek z bezlepkových kvasnic. Kvasnice jsme otevřeli, ale bohužel byly plesnivé, takže jsme je vyhodili a použili jsme bezlepkový prášek do pečiva. Velmi snadné, příprava, včetně pečení cca. 1 hodina Bez lepku, vajec, vegetariánské Suroviny: trocha mléka, původně na kvásek lžíce hnědého třtinového cukru 1 jogurt (smetanový nebo řecký) 1 hrnek mixu bezl
    0 views0 comments
    LILKOVÉ KARI
    Dagmar Matějková
    • Oct 12, 2020
    • 1 min

    LILKOVÉ KARI

    Kari. Poprvé jsem se s Kari (Curry) setkala v Londýně, kde jsem jako studentka bydlela v místní rodině jedná lékařky. Ona byla původně z Cejlonu. A ta uměla skvěle vařit. Samozřejmě pro mě bylo Kari synonymem pro koření, nevěděla jsem, že je to také pokrm. První moje Kari bylo tak neskutečně pálivé, že mě až vytryskly slzy. Ale postupem času jsem si zvykla. Velmi snadné, příprava 20 minut Bez lepku, vajec, laktózy a masa. Suroviny pro 3 osoby: 1 velký lilek 1 cibule 2 stroužk
    0 views0 comments
    KOŘENĚNÁ RÝŽE
    Dagmar Matějková
    • Oct 12, 2020
    • 1 min

    KOŘENĚNÁ RÝŽE

    Rýže je moje velmi oblíbená surovina. Rýži připravuji velmi často nejen proto, že je samozřejmě přirozeně bezlepková, ale hlavně pro to, že skvěle chutná a je velmi variabilní. Při nákupu není vhodné šetřit. Pro 4 osoby, snadné. Bez lepku, vajec, laktózy a masa. Suroviny: 1 velký hrnek rýže basmati 2 stejné hrnky vody 1 velká mrkev 1/2 hrnku hrášku 1/2 hrnku zelených fazolek 1 cibule 2 stroužky česneku 1 lžíce zázvorové pasty (nastrouhaný zázvor) 1 lžička hřebíčku sůl a pepř
    0 views0 comments
    TUŇÁKOVÁ POMAZÁNKA
    Dagmar Matějková
    • Oct 12, 2020
    • 1 min

    TUŇÁKOVÁ POMAZÁNKA

    Snadné, rychlé a chutné. Většinu surovin budeme mít doma. Velmi snadné, příprava 10 minut Bez lepku a vajec SUROVINY: 1 balení tuňáka v olivovém oleji 1 šalotka 1 žervé 1 lžička hořčice sůl, pepř střik citronové šťávy POSTUP PŘÍPRAVY: Šalotku si nakrájíme najemno. Následně všechny suroviny dáme do mísy, osolíme, opepříme a zpracujeme vidličkou. Necháme vychladit a podáváme s pečivem. Můžeme ozdobit, stejně jako já, slunečnicovými semínky. #bezlepku #celiakie #dagmarmatejkova
    0 views0 comments
    BEZLEPKOVÝ DORT ALA MÍŠA
    Dagmar Matějková
    • Oct 12, 2020
    • 1 min

    BEZLEPKOVÝ DORT ALA MÍŠA

    Dezerty peču ze standardního polovičního množství, než je běžné. V naší domácnosti se sladké konzumuje velmi zřídka. Celý koláč je u nás, tedy plýtvání. Tento bezlepkový dort není přeslazený, ale velmi příjemně sladko-navinulý. Pokud jste větší rodina nebo máte rádi sladkosti, suroviny jednoduše vynásobte dvěma. Snadné, příprava 1 hodina plus chlazení, nejlépe přes noc. Bez lepku, vegetariánské SUROVINY: 2 vejce 4 lžíce třtinového cukru 1 lžíce rostlinného oleje 1 lžíce poha
    0 views0 comments
    BEZLEPKOVÉ BAGETY
    Dagmar Matějková
    • Oct 12, 2020
    • 1 min

    BEZLEPKOVÉ BAGETY

    Bagety jsou samozřejmě oblíbené u dětí, ale i u dospělých. Moje bezlepkové bagety jsou vláčné, plné semínek a chutnají opravdu velmi lahodně. Myslím, že nezasvěcený, nepozná, že se jedná o pečivo bez lepku. Snadné, příprava i s pečením 2 hodiny Bez lepku, vajec a bez masa, mléko se dá nahradit vodou nebo rostlinnou tekutinou SUROVINY: 1 hrnek a něco navíc směsi bezlepkové mouky nebo koupeného mixu. Já jsme použila rýžovou, kukuřičnou, kokosovou, pohankovou. 1/2 bezlepkového d
    0 views0 comments
    BEZLEPKOVÁ STRAVA
    Dagmar Matějková
    • Oct 12, 2020
    • 2 min

    BEZLEPKOVÁ STRAVA

    Jak se zdravě a chutně stravovat i bez lepku….. Bezlepková dieta Poslední dobou se často setkáváme s tím, že lidé, ať už dobrovolně nebo nedobrovolně, vynechávají potraviny, které obsahují lepek. Lepek je obsažen v obilovinách, např. v pšenici a propůjčuje pečivu nebo těstovinám vláčnost. Já, osobně patřím do kategorie nedobrovolného odmítání lepku. V mém případě lepek způsobuje křeče a nafouknutí břicha, které trvají 2-3 dny, až tělo lepek, zcela vyloučí. Jelikož je to zálež
    0 views0 comments
    HRUŠKOVÝ KOLÁČ S MÁKEM
    Dagmar Matějková
    • Sep 27, 2020
    • 1 min

    HRUŠKOVÝ KOLÁČ S MÁKEM

    Tento koláč vznikl náhodou. Měla jsem v úmyslu připravit kokosové palačinky, ale to jaksi nevyšlo. Prostě těsto se lepilo na pánev. Chtěla jsem těsto vyhodit, ale v tom se probudila moje „hospodárnost“. Tak jsme tedy upekli koláč. A nakonec se jednalo o velkou dobrotu. Samozřejmě bez lepku a téměř bez cukru. Snadné, doba přípravy včetně pečení cca. 1 hodina Bez lepku a masa Suroviny: 3 vejce 1 hrnek bezlepkových muk (pohanková, kokosová) 3 lžíce máku 2 lžíce hnědého cukru 1 h
    0 views0 comments
    ČOČKOVÁ POLÉVKA S KOKOSOVÝM MLÉKEM
    Dagmar Matějková
    • Sep 27, 2020
    • 1 min

    ČOČKOVÁ POLÉVKA S KOKOSOVÝM MLÉKEM

    Polévka z červené čočky je velmi rychlá, výživná a chutná. S kokosovým mlékem chutná znamenitě. Bez laktózy a bez lepku. Snadné, příprava 30 minut Bez lepku, laktózy, vajec a bez masa SUROVINY: 2 mrkve 1 petržel 1 šalotka 4 stroužky česneku 1 hrnek červené čočky 1 kokosové mléko (plech nebo tetrapak) sůl, pepř, římský kmín olivový olej 0,5 l vody nebo vývaru POSTUP PŘÍPRAVY: Zeleninu očistíme a nakrájíme. Můžeme nahrubo, budeme mixovat. Do hrnce si dáme olivový olej a jakmile
    0 views0 comments
    MAKOVÉ BEZLEPKOVÉ HOUSKY
    Dagmar Matějková
    • Sep 27, 2020
    • 1 min

    MAKOVÉ BEZLEPKOVÉ HOUSKY

    Tyto makové housky jsou velmi výživné. Použila jsem mandle, tučný tvaroh a jako obvykle má oblíbená semínka. Snadné, ale náročné na suroviny. Doba přípravy včetně kynutí a pečení cca. 2 hodiny. Bez lepku a vajec, vegetariánské, pokud nepoužije na svačinku šunku jako já:-) Suroviny: 1/2 balení bezlepkového droždí 5 lžic vlažného mléka 1 lžíce pohankové mouky 1 lžíce třtinového cukru 1 hrnek mixu bezlepkových muk nebo koupeného mixu (já jsem použila mix kokosové, pohankové, rýž
    0 views0 comments
    RIZOTO S HOUBAMI
    Dagmar Matějková
    • Sep 23, 2020
    • 1 min

    RIZOTO S HOUBAMI

    Rizoto s houbami je naším evergreenem. U nás doma je tento pokrm velmi žádaný. V momentu, kdy se naučíme rizoto připravovat, tedy ne ve stylu základka a koupíme si drahou rýži na rizoto, tam máme o delikatesu postaráno. Jedná se o recept, který je více než variabilní. Můžeme připravit s masem, houbami, mořskými plody se sýry jako je třeba Gorgonzola apod. A já někdy místo rýže použiji pohanku. Recept je zde také k dispozici. Snadné, příprava 30 minut Bez lepku, vegetariánské
    0 views0 comments
    BEZLEPKOVÝ SEMÍNKOVÝ CHLÉB
    Dagmar Matějková
    • Aug 27, 2020
    • 1 min

    BEZLEPKOVÝ SEMÍNKOVÝ CHLÉB

    V případě, že nemáme připravený bezlepkový kvásek, použijeme bezlepkové droždí. Velmi snadné na přípravu. Tento recept je na jeden menší bochník. Snadné Bez lepku, vajec a masa SUROVINY: 1 hrnek bezlepkové mouky (Variabilní – koupená směs nebo si namíchejte sami. Já jsem použila kukuřičnou, rýžovou, rýžovou celozrnnou a lněnou.) 1/2 balíčku bezlepkového droždí 1 lžička třtinového cukru 1/2 lžičky soli 2 lžíce tučného jogurtu (např. řecký nebo smetanový) 1/2 dl vlažného mléka
    0 views0 comments
    567
    8
    9

    © 2020 Matricaria Chamomilla s.r.o., All rights reserved

    Ing. Dagmar Matějková Chudárková, jednatelka společnosti Matricaria Chamomilla s.r.o.

    Sídlo: Jaromírova 588/32, 128 00  Praha 2, Česká Republika  

    IČO: 023 62 597, Spisová značka: C 218592 vedená u Městského soudu v Praze       

    • YouTube
    • Spotify
    • Celiakarna
    • Celiakarna.cz