TIPY A DOPORUČENÍ

TIPY A DOPORUČENÍ

TIPY A DOPORUČENÍ

  • DOMŮ

  • My BOOK

  • BLOG

  • PODCAST

  • O MNĚ

  • MOJE TIPY

    • NÁKUP A RESTAURACE
    • Obchody
    • Restaurace
  • More

    Use tab to navigate through the menu items.

    VAŘÍME BEZ LEPKU

    • YouTube
    • Spotify
    • Celiakarna
    • Celiakarna.cz

    VŠECHNY PŘÍSPĚVKY

    • Všechno
    • PEČIVO
    • HLAVNÍ JÍDLO
    • SLADKÉ
    • PŘEDKRM
    • ČLÁNEK
    • SALÁT
    • OSTATNÍ
    Search
    CANDÁT SE ŠTOUCHANÝMI BRAMBORAMI S PETRŽELÍ A BROKOLICÍ
    Dagmar Matějková
    • Mar 17, 2021
    • 1 min

    CANDÁT SE ŠTOUCHANÝMI BRAMBORAMI S PETRŽELÍ A BROKOLICÍ

    Tak nějak vypadá náš typický oběd. Ryba s něčím. Většinou se zeleninou, rizotem, pohankou nebo třeba se salátem. Nemám ráda komplikované vaření. Všechno musí jít hladce a rychle, ideálně do 30 minut. Velmi snadné, příprava 30 minut Bez lepku a vajec. Suroviny pro 2 osoby Ryba: 2 porce candáta sůl, pepř 1 lžíce olivového oleje 1 citron Brambory s petrželí a brokolice: 2 velké brambory 1 petržel 1 lžíce másla 2 lžíce mléka sůl, pepř a ještě k tomu si připravíme brokolici Postup
    0 views0 comments
    PERNÍK bez lepku
    Dagmar Matějková
    • Mar 7, 2021
    • 1 min

    PERNÍK bez lepku

    Tento perník je hotový velmi rychle a jako bonus - báječně chutná. Mouku jsem použila opět doma namixovanou, ale samozřejmě je možno koupit hotový bezlepkový mix. V mém receptu hraje prim mouka arašídová, která je mojí aktuální favoritkou. Jedná se o recept bez vážení, takže stačí mít po ruce hrnek a lžíci. Chutí mi s pomerančovou marmeládou připomíná Sachr. Velmi snadné Bez lepku a masa. SUROVINY: 1 hrnek mixu bezlepkové mouky. Já jsem použila kokosovou, arašídovou, rýžovou
    0 views0 comments
    RICOTTOVÉ BOCHÁNKY SE ŠPENÁTEM
    Dagmar Matějková
    • Feb 27, 2021
    • 2 min

    RICOTTOVÉ BOCHÁNKY SE ŠPENÁTEM

    Moje nejlepší recepty již tradičně vznikají tak, že se mi něco nepovede. Dneska jsem chtěla uvařit ricottové nočky. Našla jsem totiž v lednici ricottu a baby špenát. Tak jsem si říkala, že to bude hned. Udělala jsem si těsto, jde to velmi rychle a začala tvarovat nočky. Tedy. Spíš se mi to nechtělo dělat a udělala jsem takové koule. Dala jsem je vařit a jak vyplavaly, byly na povrchu docela rychle, tak jsem si myslela, že mám vařeno. No vařeno úplně nebylo. A co teď? Vyhodit
    0 views0 comments
    MANDLOVÝ KOLÁČ bez lepku
    Dagmar Matějková
    • Feb 14, 2021
    • 1 min

    MANDLOVÝ KOLÁČ bez lepku

    Na tento mandlový koláč jsem si svoji mandlovou mouku udělala sama. Pokud máte mlýnek na kávu, tak si snadno mandle umelete. Nebo si samozřejmě můžete koupit mouku mandlovou, nechám na vás. Jako obvykle. Jedná se o velmi jednoduchý recept bez vážení, neboť nemám váhu. Velmi snadné Bez lepku a masa. SUROVINY: 1 hrnek mixu bezlepkové mouky. Já jsem použila kokosovou, cizrnovou, amarantovou. Směs si samozřejmě můžete také koupit. 1 hrnek mletých mandlí 1 hrst nasekaných mandlí n
    0 views0 comments
    ZELNÝ SALÁT S JABLKY
    Dagmar Matějková
    • Feb 14, 2021
    • 1 min

    ZELNÝ SALÁT S JABLKY

    Červené zelí je stálicí naši lokální gastronomie. Máme ho rádi teplé i studené, kysané, s křenem nebo ovocem. Tento salát zvládne i malé dítě a máte hotovo za pár minut. A v zimních měsících skvěle doplníme potřebné vitamíny. Snadné, příprava 10 minut Bez lepku, laktózy, vajec a bez masa. SUROVINY: 1/2 hlávky červeného zelí 1 jablko 1 lžíce medu nebo agávového sirupu 2 lžíce jablečného octa 1 lžíce olivového oleje 2 lžíce vody sůl, pepř POSTUP PŘÍPRAVY: Zelí nastrouháme nebo
    0 views0 comments
    BEZLEPKOVÉ TĚSTOVINY
    Dagmar Matějková
    • Feb 13, 2021
    • 1 min

    BEZLEPKOVÉ TĚSTOVINY

    Velmi jednoduché na přípravu. Jsou vaječné a místo mouky se použije škrob. Já jsem použila tapiokový a bramborový, ale jistě nic nezkazíte, pokud použijete třeba kukuřičný. Jediná mouka - nejsem si jistá, zdali se to opravdu tak dá nazvat, je bramborová. Nudle buď okamžitě uvaříme a nebo necháme usušit. Sušené potom vaříme kolem 8 minut v osolené vodě, čerstvé jsou hotové za chviličku. Musíme pracovat velmi rychle, velmi rády se rozvaří. Velmi snadné, příprava 30 minut Bez l
    0 views0 comments
    BEZLEPKOVÝ CHLÉB tmavý s mákem
    Dagmar Matějková
    • Feb 7, 2021
    • 1 min

    BEZLEPKOVÝ CHLÉB tmavý s mákem

    Tento bezlepkový chléb je tmavý. Použila jsem větší podíl lněné mouky a také mák. Není kváskový, tentokrát jsem vyzkoušela sušené droždí BIO. No, myslím, že zase koupím za 6 Kč ne-bio a ušetřím 14 Kč:-). Rozdíl jsem samozřejmě nepoznala žádný, ale budiž. Vyzkoušet se to musí. Chléb je opravdu výživný. Jako obvykle jsem pomlela všemožná semena a část jsem nechala v celku. Je velmi chutný a mák mu dodává na exkluzivitě. Jen pozor. Pokud se budete na někoho smát, tak asi budete
    0 views0 comments
    BEZLEPKOVÝ CHLÉB se sušeným droždím
    Dagmar Matějková
    • Jan 28, 2021
    • 1 min

    BEZLEPKOVÝ CHLÉB se sušeným droždím

    Toto je bezlepkový chléb, který je opět, jeden z mých testovacích chlebů. Moje pokusy většinou jsou dílem náhody. Tentokrát jsem chtěla péct chléb z droždí, ale oba dva balíčky čerstvého byly po otevření alobalu, pokryty plísní. Takže nezbývalo, než použít droždí sušené. Nevím, proč k němu mám vlastně averzi. Patrně se mi z něho něco nepovedlo upéct. Nevím. No, je to asi jedno, ale chléb se kupodivu podařil a to ukázkově. Snadné, příprava i s pečením cca. 2 hodiny Bez lepku,
    0 views0 comments
    BEZLEPKOVÉ HOUSKY popraskané
    Dagmar Matějková
    • Jan 24, 2021
    • 1 min

    BEZLEPKOVÉ HOUSKY popraskané

    Mám ráda housky, které jsou křupavé, ale nejsou jako vzduch. Jsou syté, ale přitom měkké a vláčné. Housky nám popraskají pokud je vyválíme v mouce a necháme je dále kynout. Jsou rychlé a snadné na přípravu. Snadné, doba přípravy včetně kynutí a pečení cca. 2 hodiny. Bez lepku, laktózy, vajec a bez masa Suroviny: 1/2 balení bezlepkového droždí 5 lžic vlažné vody a cca. 1 dl vody k dalšímu zpracování těsta 1 lžíce pohankové mouky 1 lžíce třtinového cukru 1 hrnek mixu bezlepkové
    0 views0 comments
    KOKOSOVÝ KOLÁČ bez lepku
    Dagmar Matějková
    • Jan 24, 2021
    • 1 min

    KOKOSOVÝ KOLÁČ bez lepku

    Miluji kokos. Mám ráda jeho vůni, ale samozřejmě i chuť. Tento koláč je rychlý a voňavý. Zvládne každý. Pokud nemáte doma kokosovou mouku, nevadí. Není v receptu nutná, ale já vždy alespoň jednu lžíci přidávám. Je skvělá i do housek nebo chleba. Samozřejmě to nemůžeme přehnat. Velmi snadné Bez lepku a masa. SUROVINY: 1 hrnek mixu bezlepkové mouky. Já jsem použila rýžovou, pohankovou, kokosovou a trochu tapiokového škrobu. Kdo kupuje bezlepkové mixy, použije ten na koláče. 1/2
    0 views0 comments
    VEGI BURGER
    Dagmar Matějková
    • Jan 24, 2021
    • 1 min

    VEGI BURGER

    Fazolový burger laděný do Indie udělá radost vegetariánům, ale samozřejmě chutná i ostatním, kteří maso vynechávají ze zdravotních důvodů. A bude jistě chutnat i těm, kteří si myslí, že bezmasá strava je méně chutná. Fazole můžeme nahradit samozřejmě jinými luštěninami např. čočkou, hrachem nebo jiným druhem fazolí. Snadné, příprava 20 minut Bez lepku, masa a laktózy Suroviny pro 4 osoby: 1 konzerva fazolí (já jsem použila fazole červené) 1 červená cibule 3 lžíce cizrnové mou
    0 views0 comments
    Bezlepkové Cupcakes
    Dagmar Matějková
    • Jan 12, 2021
    • 1 min

    Bezlepkové Cupcakes

    Pečení sladkých koláčů a různých dezertů není moje silná stránka. A to z jednoho prostého důvodu. Nemám ráda sladké. No, ale znáte to. Já to sice nejím nebo velmi zřídka, ale okolí samozřejmě ano. Tak občas něco upeču. Tento víkend chtěl můj syn Cupcakes. Tak jsem je tedy upekla. Použila jsem kokosovou mouku a ta dodala CC velmi lahodnou chuť. Nicméně na můj vkus jsou příliš sladké. Příště pokud budu CC znovu péct, uberu cukr a přidám Xantan. Velmi snadné Bez lepku a masa SUR
    0 views0 comments
    BEZLEPKOVÝ CHLÉB s mandlemi
    Dagmar Matějková
    • Dec 17, 2020
    • 1 min

    BEZLEPKOVÝ CHLÉB s mandlemi

    Toto je bezlepkový chléb, ve kterém převažuje rýžová mouka. Pro vláčnost jsme použila také lžíci mouky bramborové a bramborovou vlákninu. Pokaždé, když peču nový chleba pracuji s jedním hrnkem mouky. Pokud se chléb povede, přidám. Tento chleba se povedl. Kůrka je křupavá a chléb je vláčný a velmi chutný. Snadné, příprava i s pečením cca. 2 hodiny Bez lepku, vajec, laktózy a bez masa SUROVINY: 1 hrnek a něco navíc bezlepkové mouky. Použila jsem rýžovou hladkou a také celozrnno
    0 views0 comments
    BEZLEPKOVÉ PERNÍČKY ihned měkké II.
    Dagmar Matějková
    • Dec 17, 2020
    • 1 min

    BEZLEPKOVÉ PERNÍČKY ihned měkké II.

    Tyto perníčky jsou prostě TOP. Co do chuti, ale hlavně jsou měkké ihned po upečení. Použila jsem jako obvykle mix bezlepkové mouky, ale tentokrát jsem sáhla po pohankové, mandlové a arašídové. A musím říci, že tato kombinace se povedla. Jako polevu jsem si vybrala hořkou čokoládu, do které jsem perníčky, dle uvážení a bez jakékoliv strategie namáčela. Velmi snadné, příprava 20 minut, odležení 4 hodiny. pečení cca. 8 minut Bez lepku a masa SUROVINY: 1 hrnek mixu arašídové, man
    0 views0 comments
    LOSOSOVITÝ PSTRUH
    Dagmar Matějková
    • Dec 16, 2020
    • 1 min

    LOSOSOVITÝ PSTRUH

    Jedná se o základní recept na tuto výbornou rybu. Obecně se dá použít samozřejmě i na jiné ryby, které si chceme rychle a nekomplikovaně připravit. Je velmi důležité si k rybě přičichnout, před tím, než ji budeme připravovat. Dbejte také na neporušený teplotní řetězec. Tedy, jakmile nakoupíme, dáme rybu rychle do ledničky, pokud se ji nechystáme okamžitě připravovat. Velmi snadné, příprava 10 minut Bez lepku, laktózy a vajec Suroviny: filety z lososovitého pstruha, lze koupit
    0 views0 comments
    SALÁT BALKÁN
    Dagmar Matějková
    • Dec 16, 2020
    • 1 min

    SALÁT BALKÁN

    Rychlý, velmi chutný a osvěžující. Kdo si potrpí na Fetu, tak si ji dá místo balkánu. Opět dle sezóny a dostupnosti měníme použitou zeleninu. Já jsem použila Umeo ocet. K dostání ve zdravé výživě. Pokud ho nemáme nebo nechceme použít nahradíme octem, který máme rádi. Snadné, příprava 15 minut Bez lepku, vajec a masa. Suroviny pro 2 osoby: 1 červený little gem salát 8 cherry rajčátek (červené a žluté) hrst černých oliv hrst mungo výhonků 100 g balkánského sýra 1 lžička třtinov
    0 views0 comments
    SEKANÁ bez mouky
    Dagmar Matějková
    • Dec 16, 2020
    • 1 min

    SEKANÁ bez mouky

    Klasická česká sekaná se neobejde bez housek nebo rohlíků namočených v mléce. Alespoň tak sekanou vždy připravovala moje máma. Ale ono to samozřejmě jde. Důležitá je samozřejmě kvalita masa. Pokud si koupíme nějakou mělněnou hrůzu, tak z ní opravdu žádnou dobrotu neuděláme. Snadné, příprava a pečení 1,5 hodiny Bez lepku a laktózy Suroviny pro 4 osoby: 800 g mletého masa, mix hovězí a vepřové nebo třeba jehněčí 1 velká cibule 3 stroužky česneku 1 vejce bylinky dle sezóny a chu
    0 views0 comments
    TOFU SE ZELENINOU
    Dagmar Matějková
    • Dec 16, 2020
    • 1 min

    TOFU SE ZELENINOU

    Tofu má své příznivce a samozřejmě také své odpůrce, kteří zarytě zůstávají u své masité stravy. Ano, jím také maso, ale občas mě prostě napadne vyzkoušet něco jiného. A to třeba tofu. Velmi snadné, příprava 15 minut Bez lepku, laktózy, vajec a masa Suroviny pro 2 osoby: 1 balení přírodního tofu 1 menší cibule 1 mrkev 2 zelí pak-choi (balení po 2 ks, obvyklá prodejní síť) 1 lžička kukuřičného škrobu 1 dl vody 1 lžíce sójové omáčky (bez lepku) sůl, pepř 1 lžíce oleje (ne olivo
    0 views0 comments
    KUŘECÍ STEHNA pečená s bramborem
    Dagmar Matějková
    • Dec 16, 2020
    • 1 min

    KUŘECÍ STEHNA pečená s bramborem

    Tato kuřecí stehna nebo paličky, popř. celé kuře můžeme naporcovat a jednoduše upéct v jednom pekáči raz, dva. Pokud máte remosku, je to značka ideál. Šťáva z kuřete se hezky nasaje do brambor a brambory budou prostě a jednoduše skvostné. Stačí k upečenému kuřeti podávat zeleninový salát a máte parádní večeři nebo oběd. Velmi snadné a bez samozřejmě bez lepku nebo vajec Příprava 20 minut, pečení podle velikosti kuřete asi hodinu Suroviny pro 4 osoby: Kuřecí stehna, paličky ne
    0 views0 comments
    ZELNÝ SALÁT S PETRŽELKOU
    Dagmar Matějková
    • Dec 7, 2020
    • 1 min

    ZELNÝ SALÁT S PETRŽELKOU

    Zelí není nikdy dost. Zelí je dle dnešních trendů něco, co je super lokální. Kysané zelí obsahuje velké množství vitamínu C. Moji rodiče doma vždy měli několik kameninových hrnců plných kysaného zelí. Tehdy jsem to samozřejmě brala jako samozřejmost. Dnes je tento trend zpět. Někteří výrobci již prodávají nádoby, ve kterých je možné si připravit kysané zelí i v městském bytě. Tento salát není z kysaného zelí, ale z čerstvého. Snadné Příprava 20 minut Suroviny pro 4 osoby: 1 m
    0 views0 comments
    34
    5
    67

    © 2020 Matricaria Chamomilla s.r.o., All rights reserved

    Ing. Dagmar Matějková Chudárková, jednatelka společnosti Matricaria Chamomilla s.r.o.

    Sídlo: Jaromírova 588/32, 128 00  Praha 2, Česká Republika  

    IČO: 023 62 597, Spisová značka: C 218592 vedená u Městského soudu v Praze       

    • YouTube
    • Spotify
    • Celiakarna
    • Celiakarna.cz