TIPY A DOPORUČENÍ

TIPY A DOPORUČENÍ

TIPY A DOPORUČENÍ

  • DOMŮ

  • My BOOK

  • BLOG

  • PODCAST

  • O MNĚ

  • MOJE TIPY

    • NÁKUP A RESTAURACE
    • Obchody
    • Restaurace
  • More

    Use tab to navigate through the menu items.

    VAŘÍME BEZ LEPKU

    • YouTube
    • Spotify
    • Celiakarna
    • Celiakarna.cz

    VŠECHNY PŘÍSPĚVKY

    • Všechno
    • PEČIVO
    • HLAVNÍ JÍDLO
    • SLADKÉ
    • PŘEDKRM
    • ČLÁNEK
    • SALÁT
    • OSTATNÍ
    Search
    KREVETY DE LUX
    Dagmar Matějková
    • Jul 6, 2021
    • 1 min

    KREVETY DE LUX

    Krevety máme rádi. Dnes se dají koupit docela běžně, dokonce poslední dobou, v Lidlu, jich asi nakoupili nějak moc, jsou vidět velmi často a ve předvařené variantě, kterou považuji, v létě, za bezpečnější. Osobně čerstvé nekupuji a to ze dvou důvodů. 1. jejich čištění mě nebaví a za 2. pokud se okamžitě nezpracují, velmi rychle podléhají zkáze. Velmi snadné, příprava 10 minut, marinování - nechávám přes noc, ale můžete asi vynechat nebo zkrátit. Bez lepku, laktózy a vajec. SU
    0 views0 comments
    PLNĚNÉ TĚSTOVINY bez lepku alá "Maultaschen"
    Dagmar Matějková
    • Jul 5, 2021
    • 1 min

    PLNĚNÉ TĚSTOVINY bez lepku alá "Maultaschen"

    Maultaschen jsou plněné těstoviny "taštičky", které jsou velmi oblíbené převážně ve Švábsku, tedy v okolí Stuttgartu v Německu. Plní se samozřejmě masem, ale také třeba brokolicí nebo špenátem. Já jsem si dneska vybrala špenát a ricottu. Podávají se ve vývaru nebo se také opékají a můžeme je podávat s různými omáčkami nebo zeleninovými saláty. Velmi snadné, příprava 30 minut Bez lepku a masa. SUROVINY na těsto: 3/4 hrnku tapiokového škrobu 3/4 hrnku rýžové mouky 3 lžíce bram
    0 views0 comments
    FERMENTOVANÁ OVESNÁ KAŠE bez lepku
    Dagmar Matějková
    • Jul 4, 2021
    • 1 min

    FERMENTOVANÁ OVESNÁ KAŠE bez lepku

    Zbylo mi kokosové mléko. Jako správná hospodyně nevyhazuji potraviny, pokud to není nutné. Tak co s ním? Už delší dobu si čtu o různých fermentovaných potravinách - převážně zelenině. Kimči, kvašené zelí, okurky, řepa apod. Údajně mají mít blahodárné účinky pro náš organismus, převážně pro naše zažívání. A stejně tak fermentované ovesné vločky. A ta kombinace s kokosovým mlékem je prostě fenomenální. Určitě vyzkoušejte. Je to jednoduché a velmi variabilní. Příště přidám jabl
    0 views0 comments
    BEZLEPKOVÝ CHLÉB s vločkami
    Dagmar Matějková
    • Jul 2, 2021
    • 1 min

    BEZLEPKOVÝ CHLÉB s vločkami

    Tento chléb je ve stylu Německého Schwarzbrot, tedy černý chleba. Původně jsem chtěla použít teffovou mouku, ale bohužel jsem ji nemohla sehnat. Vločky jsou samozřejmě bezlepkové. Je snadný a velmi výživný. Velmi snadné, příprava 2 hodiny Bez lepku, vajec, laktózy a bez masa SUROVINY: 1 hrnek bezlepkové mouky a vloček. Použila jsem rýžovou hladkou, tapiokovou, bramborovou vlákninu, quinnovou, pohankovou mouku a ovesné vločky. Vloček jsem dala cca. 1/4 hrnku a zbytek jsem dopl
    0 views0 comments
    KOKOSOVÁ SRDÍČKA bez lepku
    Dagmar Matějková
    • Jul 2, 2021
    • 1 min

    KOKOSOVÁ SRDÍČKA bez lepku

    Mám ráda velmi jednoduché a rychlé věci. A miluji kokos. Spojení kokosu a hořké čokolády je naprosto famózní. Pokud potřebuje v rychlosti něco sladkého připravit, vyzkoušejte moje kokosová srdíčka. Upekla jsem ze zbytku těsta i Cup Cakes, ale ty jsem už nestačila vyfotit. Snadné, doba přípravy 10 minut. Bez lepku a bez masa Suroviny: 1 vejce špetka soli 2 lžičky tmavého třtinového cukru 1/2 hrnku kokosu 1/4 hrnku kokosového mléka 1 lžička prášku do pečiva 2 lžíce kukuřičného
    0 views0 comments
    TOASTOVÝ BEZLEPKOVÝ CHLÉB
    Dagmar Matějková
    • Jul 1, 2021
    • 1 min

    TOASTOVÝ BEZLEPKOVÝ CHLÉB

    Tak se tedy přiznám. Vyšel až na druhý pokus. První letěl do koše. Vypadal, že je dokonale propečen, ale nebyl. Dnes už to vyšlo. Má nádherně křupavou kůrku a uvnitř je báječně měkký a vláčný. Téměř by člověk nepoznal, že je to bezlepek. Smíchala jsem si svoji vlastní moučnou směs, kdo preferuje koupenou směs, může použít. Snadné, příprava 2 hodiny Bez lepku a bez masa SUROVINY: 1 a 1/2 hrnku bezlepkové mouky (smíchala jsem rýžovou, čočkovou, pohankovou, kukuřičnou mouku a ku
    0 views0 comments
    BEZLEPKOVÁ PIZZA
    Dagmar Matějková
    • Jun 27, 2021
    • 1 min

    BEZLEPKOVÁ PIZZA

    Z bezlepkové pizzy jsem měla respekt. Jednou jsem se o ní pokusila a bylo to docela špatný:-). Opravdu se to nedalo jíst. Ale tentokrát byl výsledek překvapivě dobrý, až jsem první pizzu nestihla vyfotit, protože rychlostí blesku zmizela. Je to jednoduchý recept a samozřejmě obložení pizzy záleží už jen na naší fantazii a chuťových preferencích. Pizza je chuťově vyvážená, měkká, ale na okrajích křupavá. Vyzkoušejte. Snadné, příprava 1 hodinu Bez lepku SUROVINY na 1 velkou a 2
    0 views0 comments
    MLÉČNÝ BEZLEPKOVÝ CHLÉB s Tangzhongem
    Dagmar Matějková
    • Jun 25, 2021
    • 2 min

    MLÉČNÝ BEZLEPKOVÝ CHLÉB s Tangzhongem

    Můj první experiment s touto metodou. Dovolím si tedy přejmenovat Tangzhong na rýžový bešamel. Metoda pravděpodobně z Japonska. Našla jsem pár receptů na různých amerických webech. Domnívám se, že od sebe dost opisovali, neboť vlastně je to všechno téměř totožné. Jako obvykle jsem si recept udělala po svém a samozřejmě, opět nic nevážím a redukuji tuk a vlastně i všechno ostatní je jiné, než v receptech, co jsem našla. Co jsem ponechala je rýžový bešamel. Příště vyzkouším udě
    0 views0 comments
    BEZLEPKOVÝ CHLÉB s mákem
    Dagmar Matějková
    • Jun 20, 2021
    • 1 min

    BEZLEPKOVÝ CHLÉB s mákem

    Chléb obsahuje rozemletý mák a samozřejmě, jak je mým zvykem i různá semínka. Jedná se o chléb snadný a rychlý, ale také velmi výživný a chutný. Je připraven se sušeným droždím. Mouky jsem použila Quinnovou, pohankovou, rýžovou a tapiokový škrob. Velmi snadné, příprava 2 hodiny Bez lepku, vajec, laktózy a bez masa SUROVINY: 1 hrnek bezlepkové mouky, použila jsem rýžovou hladkou, tapiokovou, bramborovou vlákninu, quinnovou a pohankovou mouku. Pokud používáte bezlepkovou směs,
    0 views0 comments
    HALLOUMI SE SALÁTEM
    Dagmar Matějková
    • Jun 13, 2021
    • 1 min

    HALLOUMI SE SALÁTEM

    S Halloumi jsem se seznámila před lety na Kypru, kde jsem měla možnost, nějaký čas pracovat. Nejdříve jsem si nebyla jistá, jestli mi tento sýr vlastně chutná nebo ne, ale po čase jsem mu jednoduše přišla na chuť. U nás je již delší dobu běžně k dostání. Moje preference je opět nákup v Lidlu, kde nabízejí více druhů. Osobně jsem zastáncem jednoduchosti a tedy nakupuji Halloumi přírodní. Halloumi je tedy sýr, který si výborně hodí na grilování. Příprava 20 minut, snadné Bez le
    0 views0 comments
    TVAROHOVÉ KNEDLÍKY bez lepku
    Dagmar Matějková
    • Jun 12, 2021
    • 1 min

    TVAROHOVÉ KNEDLÍKY bez lepku

    Původně jsem chtěla udělat jahodové knedlíky, ale jelikož jahody v obchodě nebyly, tak jsem udělala knedlíky s borůvkami. A nebylo to vůbec špatné. Mouku jsem použila rýžovou a na posypání jsem koupila Olešnický tvaroh, který se nemusí strouhat, stačí jej nadrobit. Snadné, doba přípravy 30 minut. Bez lepku a bez masa Suroviny: 1 balení tvarohu v alobalu 1/2 hrnku rýžové mouky (polohrubá) 2 vejce velikosti M špetka soli 1 lžíce kokosového cukru 2 lžíce másla 1 balení Olešnické
    0 views0 comments
    BEZLEPKOVÝ CHLÉB tmavý
    Dagmar Matějková
    • Jun 11, 2021
    • 1 min

    BEZLEPKOVÝ CHLÉB tmavý

    Tento chléb jsem upekla s použitím také podílu Quinnové mouky. Jedná se o chléb snadný a rychlý. Většinou si suroviny již nezapisuji, ale tady si ráda vzpomenu, co jsem tam všechno dala, protože chléb je to naprosto ukázkový a chutná oříškově a prostě báječně. Je připraven se sušeným droždím a dala jsem tam také lžičku kokosového cukru, aby hezky kynul. Celý recept naleznete níže. Velmi snadné, příprava 2 hodiny Bez lepku, vajec, laktózy a bez masa SUROVINY: 1 hrnek bezlepkov
    0 views0 comments
    MRKVOVÉ HOUSKY bez lepku
    Dagmar Matějková
    • Jun 6, 2021
    • 1 min

    MRKVOVÉ HOUSKY bez lepku

    Momentálně je sezóna jarní mrkve, tak je potřeba, ji pořádně využít. Tentokrát jsem upekla vláčné a nadýchané housky s mrkví a jogurtem. Jsou jednoduché a pro ty, kteří pečou z bezlepkových směsí - místo těch mých lžic si stačí připravit hrnek bezlepkové mouky, budete mít hotovo za chvíli. Snadné, doba přípravy včetně kynutí a pečení cca. 2 hodiny. Bez lepku, vajec a bez masa Suroviny: 1 balení bezlepkového droždí 2 lžíce pohankové mouky 1 lžíce kokosové mouky 2 lžíce kukuřič
    0 views0 comments
    BEZLEPKOVÝ CHLÉB světlý
    Dagmar Matějková
    • May 29, 2021
    • 1 min

    BEZLEPKOVÝ CHLÉB světlý

    Tento bezlepkový chléb je velmi snadný. Jak už jsem několikrát psala, pokud připravuji chléb podle nového poměru, či výběru mouky, vždy pracuji s menším množstvím. Když se nepovede, nebude to velká škoda:-). Tento chléb je jeden z mých rychlých, není potřeba nic odvažovat nebo pečlivě měřit. Dominuje v něm rýžová mouka a jedná se tedy o chléb světlý. Velmi snadné, příprava 2 hodiny Bez lepku, vajec, laktózy a bez masa SUROVINY: 1 hrnek bezlepkové mouky, použila jsem rýžovou h
    0 views0 comments
    MRKVOVÝ DORT bez lepku
    Dagmar Matějková
    • Apr 5, 2021
    • 1 min

    MRKVOVÝ DORT bez lepku

    V lednici na mě velmi smutně koukala unavená mrkev. Tak jsem upekla improvizovaný mrkvový dort a jak už to bývá, je naprosto exkluzivní. Snadný na přípravu, šťavnatý a neuvěřitelně dobrý. Samozřejmě bez lepku a tentokrát i bez mouky, pokud tedy nepočítám 2 lžíce kokosové. Jako obvykle bez vážení. Velmi snadné Bez lepku a masa. SUROVINY: 1/2 hrnku mletých ořechů (mandle, vlašské, lískové) 2 lžíce kokosové mouky 2 lžíce kokosu 1 hrst sultánek 3 mrkve 1 pomeranč 2 lžíce třtinové
    0 views0 comments
    BEZLEPKOVÉ BAGETY A HOUSKY
    Dagmar Matějková
    • Apr 4, 2021
    • 1 min

    BEZLEPKOVÉ BAGETY A HOUSKY

    Tyto jednoduché bagety nebo housky jsou rychle připravené a opravdu nás velmi, a to pozitivně, překvapily chutí a křupavostí. V tomto případě si domnívám, že člověk neznalý bezlepkového pečiva ani nepozná, že je - to ono - právě bez lepku. Příprava je snadná a budu jistě zkoušet další varianty. Tyto housky mně připomínají chutí tzv. chlebové housky. Opět bez vážení, potřebujeme hrnek a lžíci/lžičku. Snadné, doba přípravy včetně kynutí a pečení cca. 2 hodiny. Bez lepku, laktó
    0 views0 comments
    BEZLEPKOVÉ TĚSTOVINY S KADEŘÁVKEM
    Dagmar Matějková
    • Apr 4, 2021
    • 1 min

    BEZLEPKOVÉ TĚSTOVINY S KADEŘÁVKEM

    Tyto těstoviny jsou asi jedny z nejjednodušších těstovin, které můžete připravit. Kadeřávek je velmi zdravý a opravdu snadný na přípravu. Bezlepkové těstoviny si můžete podle mého receptu připravit i sami. Recept naleznete zde. Pokud ovšem nemáte čas, kupte dobré, bezlepkové v obchodě. Já jsem si oblíbila ty z Lidlu a máte večeři nebo oběd jedna, dvě. Příprava 30 minut, snadné Bez lepku, vajec a masa SUROVINY (4 porce): 1 balení bezlepkových těstovin 1 balení čerstvého kadeř
    0 views0 comments
    HLÍVOVÁ POLÉVKA S KADEŘÁVKEM
    Dagmar Matějková
    • Apr 4, 2021
    • 1 min

    HLÍVOVÁ POLÉVKA S KADEŘÁVKEM

    Hlívovka je naše klasika. Připravuji ji velmi často a na různé způsoby. Tato polévka je velmi sytá, může tedy posloužit jako velmi rychlá, ale chutná večeře nebo oběd, bez dalšího chodu. Hlíva bývá označována za super potravinu, takže pokud je to pravda, musíme toho využít. Snadné, příprava 30 minut Bez lepku, laktózy, vajec a bez masa SUROVINY: 1 balení hlívy ústřičné 1 šalotka 2 stroužky česneku 2 brambory hrst kadeřávku sůl, pepř, kmín malý rajčatový protlak olivový olej 1
    0 views0 comments
    KARI KREVETOVÉ (zelené)
    Dagmar Matějková
    • Apr 4, 2021
    • 1 min

    KARI KREVETOVÉ (zelené)

    Krevetové kari je jídlo, které je hotové do 30 minut. Pokud krevety rádi nemáte nebo jste na ně alergičtí, je možné použít rybu nebo jiný druh masa, popř. pokud maso nejíme, nahradíme zeleninou nebo, ku příkladu, tofu. Zelenou kari pastu dnes již běžně koupíme a je jen na nás, jak pálivá nám vyhovuje. Novou kari pastu doporučuji vyzkoušet. Pokud by to pro někoho stále bylo příliš, podávejte s bílým jogurtem, který pikantnost srazí. Snadné, příprava 30 minut, pro 4 osoby. Bez
    0 views0 comments
    BEZLEPKOVÉ TĚSTOVINY SE ŠPENÁTEM
    Dagmar Matějková
    • Mar 20, 2021
    • 1 min

    BEZLEPKOVÉ TĚSTOVINY SE ŠPENÁTEM

    Tyto těstoviny se špenátem jsou asi jedno z nejjednodušších jídel, kterém můžete vyčarovat za 30 minut a to i s přípravou salátu. Tentokrát jsem použila kukuřičné bezlepkové těstoviny, které jsem koupila normálně v supermarketu. Složení byla pouze kukuřičná mouka. Špenát jsem použila mražený, kdo chce, použije čerstvý. Příprava 30 minut, snadné Bez lepku, vajec a masa SUROVINY (4 porce): 1 balení bezlepkových těstovin 1/2 balení mraženého špenátu (podle velikosti balení) 1 ci
    0 views0 comments
    23
    4
    56

    © 2020 Matricaria Chamomilla s.r.o., All rights reserved

    Ing. Dagmar Matějková Chudárková, jednatelka společnosti Matricaria Chamomilla s.r.o.

    Sídlo: Jaromírova 588/32, 128 00  Praha 2, Česká Republika  

    IČO: 023 62 597, Spisová značka: C 218592 vedená u Městského soudu v Praze       

    • YouTube
    • Spotify
    • Celiakarna
    • Celiakarna.cz