TIPY A DOPORUČENÍ

TIPY A DOPORUČENÍ

TIPY A DOPORUČENÍ

  • DOMŮ

  • My BOOK

  • BLOG

  • PODCAST

  • O MNĚ

  • MOJE TIPY

    • NÁKUP A RESTAURACE
    • Obchody
    • Restaurace
  • More

    Use tab to navigate through the menu items.

    VAŘÍME BEZ LEPKU

    • YouTube
    • Spotify
    • Celiakarna
    • Celiakarna.cz

    VŠECHNY PŘÍSPĚVKY

    • Všechno
    • PEČIVO
    • HLAVNÍ JÍDLO
    • SLADKÉ
    • PŘEDKRM
    • ČLÁNEK
    • SALÁT
    • OSTATNÍ
    Search
    OVESNÁ KAŠE přes noc a bez lepku
    Dagmar Matějková
    • Sep 17, 2021
    • 1 min

    OVESNÁ KAŠE přes noc a bez lepku

    Vločky se semínky, které se nechají pracovat přes noc, jsou ideální snídaní. Pokaždé můžete zvolit jiné složení, podle toho, co se u vás v zásobách nachází. Jelikož je stále období švestek, vybrala jsem si kombinaci švestek a fíků a musím napsat, že se jedná o noblesní, ale také nesmírně zdravou a chutnou kombinaci. Vyzkoušejte, určitě nebudete litovat. Snadné, doba přípravy 10 minut. Fermentování ideálně přes noc 8 - 12 hodin. Bez lepku, vajec, laktózy a bez masa Suroviny: 1
    0 views0 comments
    ŠVESTKOVÝ KOLÁČ bez lepku
    Dagmar Matějková
    • Sep 12, 2021
    • 1 min

    ŠVESTKOVÝ KOLÁČ bez lepku

    Začátek září patří jednoznačně švestkám. Nenechala jsem si tuto příležitost ujít a upekla jsem parádní švestkový koláč, který je téměř bez mouky a cukru je tam také málo. Použila jsem perníkové koření, protože ke švestkám skořice a spol. ladí. Hotovo budeme mít za pár minut. Asi nejdéle trvalo vypeckování švestek, nějak nešly vyloupat. A samozřejmě pečení bude chvilku trvat. Mandle koláči také velmi sluší a ještě ke všemu toto pečení zvládne i malé dítě.... Snadné, doba přípr
    0 views0 comments
    CHIA CHLÉB bezlepkový
    Dagmar Matějková
    • Sep 11, 2021
    • 2 min

    CHIA CHLÉB bezlepkový

    Konečně jsem pracovala s těstem na chleba, bez lepku, které se úplně normálně dalo zpracovat rukama. Pro ty, kdo nemají s pečením "bezlepkově" mnoho zkušeností, bohužel toto je realita. Obvykle se s těstem velmi špatně pracuje, lepí se a chová se prostě úplně jinak, než těsto lepkové. Tento chleba mně nabídl můj prohlížeč dneska ráno. Recept psal někdo, kdo evidentně nic neodměřuje. Já tedy také ne, ale alespoň hrnků a lžic se stále držím. Poměry jsem si upravila podle sebe a
    0 views0 comments
    CHLUPATÉ KNEDLÍKY bez lepku
    Dagmar Matějková
    • Sep 10, 2021
    • 1 min

    CHLUPATÉ KNEDLÍKY bez lepku

    Původně jsem měla v plánu udělat halušky, ale vyšly mi chlupaté knedlíky. Připomnělo mi to Pelíšky, kdy místo Vídeňských knedlíků, vyšly noky. Stane se. Ale zato se povedly ukázkově. Mouku jsem použila rýžovou a kukuřičnou. 💡 Zvládne každý, i ten, kdo knedlíky nebo vlastně vůbec nikdy, nic nevařil. Knedlíky jsme si dali s kysaným zelím a dozlatova vysmaženou slaninou. Vegetariáni samozřejmě mohou nahradit třeba smaženou cibulkou. Velmi snadné, příprava 30 minut, včetně vařen
    0 views0 comments
    TRESKA TMAVÁ pečená se zeleninou
    Dagmar Matějková
    • Sep 3, 2021
    • 1 min

    TRESKA TMAVÁ pečená se zeleninou

    Tmavou tresku jsem si oblíbila pro její pevnou strukturu a výraznou chuť. Jelikož v mé domácnosti nemáme friťák, ani nesmažíme třeba hranolky apod. rybu obvykle peču s něčím nebo na něčem. Nic proti smaženému jídlu nemám, jen mi vadí to, že pokud se dělá ryba na pánvi, tak olej většinou stříká kolem dokola a raději věnuji svůj čas nějaké zábavě, než gruntování kuchyně po každém druhém jídle. 💡 Tuto úpravu zvládne každý a je velmi variabilní. Zeleninu, ale i druh ryby můžeme
    0 views0 comments
    MALINOVÉ TIRAMISU bez lepku
    Dagmar Matějková
    • Aug 30, 2021
    • 2 min

    MALINOVÉ TIRAMISU bez lepku

    I piškoty jsem upekla. Ale budu na nich ještě pracovat. Na můj vkus hodně sladké, ale protože do krému dávám len lžíci cukru, vlastně v pořádku. Použila jsem cukr demerara, má karamelový nádech a espressem funguje znamenitě. Krém nedělám ze syrových žloutků, jak uvádějí některé recepty, ale vyšlehám je s cukrem ve vodní lázni. A tentokrát s lyofilizovanými (sušené mrazem) malinami. Pokud preferujete klasiku, použijte kakao. Likér nepoužívám, vhodné tedy i pro děti. Kávu můžet
    0 views0 comments
    BEZLEPKOVÝ CHLÉB semínkový
    Dagmar Matějková
    • Aug 27, 2021
    • 2 min

    BEZLEPKOVÝ CHLÉB semínkový

    Další z mých tradičních testovacích chlebů. Tentokrát jsem použila do mé vlastní směsi kokosovou mouku a jednu lžičku cukru demerara, aby mi ten chlebík pěkně kynul. Konvenční směsi nekupuji. Hledala jsem nějakou inspiraci na nové chleby na zahraničních webech a musím konstatovat, že je to docela bída. Většina webů s bezlepkem si koupí již předpřipravenou "chemickou" směs, obvykle tedy se jedná o více, či méně skrytou reklamu na danou značku, a do té směsi přidají vodu a dro
    0 views0 comments
    CHIA-OVESNÁ KAŠE bez lepku
    Dagmar Matějková
    • Aug 26, 2021
    • 1 min

    CHIA-OVESNÁ KAŠE bez lepku

    Toto je recept na super zdravou, ale zároveň neskutečně chutnou snídani. Jedná se o fermentovanou kaši, která se nevaří, ale nechá se přes noc pracovat. Je nesmírně variabilní. Můžeme měnit dle naší chuti, sezóny nebo třeba podle toho, co nám právě roste na zahrádce nebo najdeme ve spíži. Vločky jsem použila samozřejmě bezlepkové a mléko bylo rostlinné. Pochutnají si tedy i lidé, kteří jsou alergičtí na laktózu. Snadné, doba přípravy 10 minut. Fermentování ideálně přes noc 8
    0 views0 comments
    SEZAMOVÉ HOUSKY bez lepku
    Dagmar Matějková
    • Aug 21, 2021
    • 2 min

    SEZAMOVÉ HOUSKY bez lepku

    Housky, rohlíky a jiné pečivo se z bezlepkové mouky připravuje docela složitě. Nepoužívám kupované bezlepkové směsi, které jsou obvykle nějak chemicky doladěné, takže moje těsto je sice zdravé a ve finále chutná skvěle, jen se s ním špatně pracuje. Ale to jistě znáte, pokud máme již nějakou zkušenost s bezlepkem. Na tyto housky jsem opět použila tzv. Tanzhong - rýžový bešamel. Provaříme s vodou rýžovou mouku, vznikne nám z toho hmota, která minimálně mně připomíná bešamel. Te
    0 views0 comments
    BEZLEPKOVÝ DORT s vlašskými ořechy a mascarpone
    Dagmar Matějková
    • Aug 20, 2021
    • 2 min

    BEZLEPKOVÝ DORT s vlašskými ořechy a mascarpone

    Tento recept jsme našli v nějakých starých časopisech a jednalo se o takovou tu českou klasiku. Hoď tam kostku másla, 1/2 kg cukru, kopu vajec a 1/2 kilo mouky. Tak jsem si ho přepracovala do bezlepkové a odlehčené varianty a jedná se o parádní kousek. Místo mouky jsem použila mleté vlašské ořechy a k tomu jsem přihodila 1 lžíci pohankové mouky, abych to s tou zdravostí zase nepřehnala. Másla je tam pomálu a cukru také. Chuť báječná. Snadné, doba přípravy 20 minut a pečení cc
    0 views0 comments
    PEČENÝ LOSOS s cuketou a žampiony
    Dagmar Matějková
    • Aug 20, 2021
    • 1 min

    PEČENÝ LOSOS s cuketou a žampiony

    Čerstvý losos je výtečná ryba, plná pro nás prospěšných tuků, vitamínů atd. Lososa obvykle peču v remosce a to z následujících důvodů. Při smažení na pánvi neskutečně prská a obvykle je to na generální úklid kuchyně a dále, protože se jedná o "masitou" rybu, na jeho propečení se na pánvi docela dlouho čeká. A samozřejmě jedná se také o přípravu zdravější. Jako přílohu jsem zvolila rychle orestovanou cuketu se žampiony. Máme sezonu cuket, takže každá úprava dobrá. Velmi snadné
    0 views0 comments
    HRUŠKOVÝ KOLÁČ bez lepku
    Dagmar Matějková
    • Aug 18, 2021
    • 1 min

    HRUŠKOVÝ KOLÁČ bez lepku

    Jako obvykle. Hrušek jsem koupila nějak mnoho a bylo mi je líto vyhodit. Džem se mi dělat nechtěl. Našla jsem doma další poklady. Jedno balení ořechů kešu, zbylou čokoládu na vaření a tak jsem se pustila do koláče. Je to něco ve stylu Brownies, ale v duchu, co dům dal. Výsledek. Paráda. Je vynikající. Hruška s hořkou čokoládou je báječná chuťová kompozice, je vláčný a voňavý. Obsahuje pouhé 3 lžíce třtinového cukru a 1 lžíci mouky pohankové. Snadné, doba přípravy 15 minut a p
    0 views0 comments
    OSVĚŽUJÍCÍ OKURKOVÝ SALÁT
    Dagmar Matějková
    • Aug 17, 2021
    • 1 min

    OSVĚŽUJÍCÍ OKURKOVÝ SALÁT

    Tento okurkový salát je velmi svěží a plný chuti, ale hlavně budete mít hotovo do 10 minut. U nás se nastrouhaná okurka podávala s "kyškou", upřímně nevím, jak se překládá do spisovné češtiny, ale u nás se tomu říkalo prostě kyška:-). Jedná se samozřejmě o zakysaný mléčný výrobek, asi zákys. Já jsem místo kyšky použila bílý jogurt, ale určitě můžete použít také kefír nebo jiný zakysaný výrobek. Příprava 10 minut, velmi snadné Bez lepku, vajec a masa SUROVINY: 1 salátová okurk
    0 views0 comments
    STEAK Z TUŇÁKA S GRILOVANOU CUKETOU
    Dagmar Matějková
    • Aug 15, 2021
    • 2 min

    STEAK Z TUŇÁKA S GRILOVANOU CUKETOU

    Čerstvý steak z tuňáka s grilovanou cuketou vykouzlíte za 20 minut. Jídlo je to famózní a hlavně zvládne úplně každý. Můj tip je grilovat cuketu "na sucho" a následně ji dát do kvalitního panenského olivového oleje, s něčím. Mohou to být bylinky, česnek nebo jen trocha soli a pepře. Cuketa zůstane křupavá, ale olivový olej "s něčím" ji dodá skvělou chuť. Osobně nemám ráda v restauracích grilovanou zeleninu, která obvykle postrádá chuť a vůni. V olivovém oleji "koupu" veškero
    0 views0 comments
    BEZLEPKOVÝ CHLÉB s cuketou a vločkami
    Dagmar Matějková
    • Aug 13, 2021
    • 2 min

    BEZLEPKOVÝ CHLÉB s cuketou a vločkami

    Cuketa a vločky. Nebyla jsem si jistá jak to dopadne, tak jsem si udělala opět jeden testovací chléb. Máme sezónu cuket a myslím, že zahrádkáři mají co dělat, aby cukety zpracovali. Tak se k nám opět nějaká výslužka dostala a chléb s cuketou a vločkami mi přišel jako docela dobrý nápad. Dopadlo to dobře. Po chlebu ani památka. Jako již téměř pokaždé, jednalo se o chléb velmi výživný, plný semínek a cuketa dodala trochu "vlhkost" a také vláčnost. Myslím, že budu péct znova. Vy
    0 views0 comments
    BEZLEPKOVÝ CHLÉB tmavý
    Dagmar Matějková
    • Aug 7, 2021
    • 2 min

    BEZLEPKOVÝ CHLÉB tmavý

    Dalším testovacím chlebem je tento bochník. Opět jsem pracovala na zkoušku s jedním hrnkem moučného mixu. Použila jsem také Quinou a pro barvu černou rýži. Já mám ráda hutné a výživné chleby, do kterých ráda dávám různá semínka. Tento chléb má výraznou oříškovou chuť a chutnal báječně, jen tak s máslem. Recept je opět velmi snadný, zvládne naprosto každý. Jen jedna poznámka. Nechala jsem se zlákat na překládání chleba. Tedy nejdříve necháme asi 30 minut kynout v míse robota a
    0 views0 comments
    CUPCAKES bez lepku
    Dagmar Matějková
    • Aug 1, 2021
    • 1 min

    CUPCAKES bez lepku

    Pečení není moje silná disciplínu, nejenom kvůli tomu, že nemám ráda sladké. Ale ve většině receptů je to na několik kroků, vážení, přesné odměřování a to není nic pro mne. Já mám ráda jednoduché a na přípravu rychlé věci, ideálně. Tyto Cupcakes jsou tedy jako obvykle bez vážení a složitého odměřování a musím říct, že chutnají báječně. Je v nich minimum cukru. Kombinaci hořké čokolády a navinulého tvarohu mohu jen doporučit. Velmi snadné Bez lepku a masa SUROVINY: Na Cupcakes
    0 views0 comments
    PLNĚNÝ PATISON
    Dagmar Matějková
    • Jul 27, 2021
    • 1 min

    PLNĚNÝ PATISON

    Dostali jsme patison. Samozřejmě, že jsem slušně poděkovala a přemýšlela, co s ním. Jak se takové UFO asi připravuje. Nikdy jsem neměla odvahu, si tuto zeleninu koupit. Proč? Nevím. O to zajímavější byla chuť, která minimálně nám připomíná kedluben. Nic lepšího mě nenapadlo, než patison naplnit a upéct s brambory, rajčaty a žampiony. Delikatesa, opravdu vynikající záležitost. Velmi snadné, příprava 10 minut, pečení cca. 45 minut. Bez lepku, vajec a masa. SUROVINY: 1 patison -
    0 views0 comments
    BEZLEPKOVÝ CHLÉB s černou rýží
    Dagmar Matějková
    • Jul 25, 2021
    • 2 min

    BEZLEPKOVÝ CHLÉB s černou rýží

    Jako obvykle jsem experimentovala s novou moukou. Koupila jsem mouku z černé rýže. Ona je vlastně taková tmavě fialová. Nejdříve jsem si nebyla jistá, co z toho bude, ale chléb je dobrý, jen ta barva je taková nějaká "jedovatá". Jak už jsem zde několikrát zmínila, pokud testuji novou mouku, vždy připravím chléb jen z jednoho hrnku, aby škody v případě neúspěchu nebyly tak velké. Velmi snadné, příprava 2 hodiny Bez lepku, vajec, laktózy a bez masa SUROVINY: 1 hrnek bezlepkové
    0 views0 comments
    DROŽĎOVÁ POMAZÁNKA
    Dagmar Matějková
    • Jul 10, 2021
    • 1 min

    DROŽĎOVÁ POMAZÁNKA

    Ano, já vím, někdo ji prostě nemá rád. Celá řada lidí tvrdí, že jim "smrdí". Může být, ale ona "smrdět" nebude, pokud se správně připraví. Droždí se musí nechat zrůžovět a potom bude vonět. Moje máma ji dělala občas, právě proto, že jsme byli rozděleni na dva tábory, jeden ji miloval a druhý nenáviděl. Já si ji tedy s chutí dám! Velmi snadné, příprava 10 minut. Bez lepku a masa. SUROVINY: 1 balení droždí (čerstvé) mělo by být bezlepkové 1 lžíce másla 4 vejce 3 jarní cibulky 1
    0 views0 comments
    12
    3
    45

    © 2020 Matricaria Chamomilla s.r.o., All rights reserved

    Ing. Dagmar Matějková Chudárková, jednatelka společnosti Matricaria Chamomilla s.r.o.

    Sídlo: Jaromírova 588/32, 128 00  Praha 2, Česká Republika  

    IČO: 023 62 597, Spisová značka: C 218592 vedená u Městského soudu v Praze       

    • YouTube
    • Spotify
    • Celiakarna
    • Celiakarna.cz