TIPY A DOPORUČENÍ

TIPY A DOPORUČENÍ

TIPY A DOPORUČENÍ

  • DOMŮ

  • My BOOK

  • BLOG

  • PODCAST

  • O MNĚ

  • MOJE TIPY

    • NÁKUP A RESTAURACE
    • Obchody
    • Restaurace
  • More

    Use tab to navigate through the menu items.

    VAŘÍME BEZ LEPKU

    • YouTube
    • Spotify
    • Celiakarna
    • Celiakarna.cz

    VŠECHNY PŘÍSPĚVKY

    • Všechno
    • PEČIVO
    • HLAVNÍ JÍDLO
    • SLADKÉ
    • PŘEDKRM
    • ČLÁNEK
    • SALÁT
    • OSTATNÍ
    Search
    Snadný HUMMUS s koriandrem
    Dagmar Matějková
    • 6 days ago
    • 1 min

    Snadný HUMMUS s koriandrem

    Hummus připravuji prakticky každý týden, pokaždé nějak jinak, ale asi kombinace cizrna, římský kmín a koriandr se mi zamlouvá nejvíce. Hummus podáváme k masu, sýrům, jako dip se zeleninou nebo třeba jako pomazánku na čerstvý bezlepkový chléb. Tajnou ingrediencí je pasta, která se jmenuje Tahini. Vyrábí se ze sezamu. Dnes je již běžně k dostání. Snadné, příprava 10 minut Bez lepku, vajec, laktózy a masa SUROVINY (1 miska): 1 balení cizrny v nálevu nebo si suchou cizrnu namočím
    63 views0 comments
    Vynikající ZAPEČENÝ LILEK bez lepku
    Dagmar Matějková
    • Jun 15
    • 1 min

    Vynikající ZAPEČENÝ LILEK bez lepku

    Hotovo během pár minut. Snadná, chutná a velmi vděčná večeře. Dá se kombinovat např. s cuketou nebo podle toho, co už vám "vadne" v lednici nebo ve spíži. Zvládne i ten, kde nevaří a náhodou se mu pod ruce dostal lilek. Velmi snadné, příprava 50 - 60 minut, včetně pečení Bez lepku, vajec a samozřejmě masa. Suroviny pro 3 - 4 osoby: 2 lilky plechovka drcených rajčat 1 cibule 3 stroužky česneku 1 balení mozzarelly sůl, pepř 4 lžíce olivového oleje bylinky na ozdobu a parmazán n
    60 views0 comments
    KVÁSKOVÝ CHLÉB bez lepku
    Dagmar Matějková
    • Dec 29, 2021
    • 2 min

    KVÁSKOVÝ CHLÉB bez lepku

    Moje kváskové pečení se odvíjí od toho, zdali zapomenu odebrat z nočního rozkvasu lžíci kvásku "na potom". Pokud se mi to podaří a to já si poctivě nachystám vedle mísy čistou sklenici, tak "kvasím" dál, ale pokud ne, tak se mi poté, když jsem bez kvásku, dělat nový nechce. Tentokrát jsem našla inspiraci na jednom zahraničním webu. Paní tam pěstovala snad všechny druhy bezlepkových kvásků, tak jsem si jeden rýžový také udělala. Opět chléb bez konvenčních směsí, které nepoužív
    217 views0 comments
    BEZLEPKOVÝ CHLÉB z remosky
    Dagmar Matějková
    • Nov 30, 2021
    • 1 min

    BEZLEPKOVÝ CHLÉB z remosky

    Jednoduchý, chutný a myslím, že i zdravý. Opět nepoužívám konvenční "směsky", ale míchám si mouky sama. Zkoušela jsem péct i v troubě, ale k remosce se opět vracím. Je to zajímavé, ale chléb je z ní prostě lepší. Velmi snadné, příprava 2 hodiny Bez lepku, vajec, laktózy a bez masa SUROVINY: 1 hrnek bezlepkové mouky. Použila jsem cizrnovou, kukuřičnou, tapiokovou a samozřejmě také mouku pohankovou. 1/2 hrnku lněného semínka zlatého, lněného semínka hnědého, slunečnicové a dýň
    347 views0 comments
    HOUSKY Z OVESNÝCH VLOČEK bezlepkové
    Dagmar Matějková
    • Nov 19, 2021
    • 1 min

    HOUSKY Z OVESNÝCH VLOČEK bezlepkové

    Na tyto housky vám postačí bezlepkové ovesné vločky, tvaroh a pár dalších drobností. Nevěřila jsem, že tento recept bude fungovat, ale překvapivě vše dopadlo dobře a housky jsou fenomenální. Snadné, příprava 2 hodiny Bez lepku, vajec a bez masa SUROVINY: 1 hrnek bezlepkových ovesných vloček 1/2 balení sušeného droždí 1/2 lžičky soli (Himalájská) 1 balení tučného tvarohu asi 1/4 hrnku vlažné vody (přilévejte postupně) POSTUP: Suroviny smícháme a utvoříme těsto, které není ani
    355 views0 comments
    PEČENÝ LILEK s česnekem
    Dagmar Matějková
    • Nov 5, 2021
    • 1 min

    PEČENÝ LILEK s česnekem

    Hotovo během pár minut a nenáročné na suroviny. Stačí mít doma lilek, česnek a olivový olej a máte o večeři postaráno. Není potřeba mít žádné speciální suroviny, postupy nebo znalosti. Velmi snadné, příprava 50 minut, včetně pečení Bez lepku, vajec a laktózy. Suroviny pro 2 osoby: 1 lilek sůl, pepř 8 stroužků česneku 4 lžíce olivového oleje Postup přípravy: Omyjeme si lilek a rozkrojíme jako na fotografii. Česnek si očistíme a nakrájíme na plátky. Do lilku uděláme hluboké zá
    47 views0 comments
    HLÍVOVÁ POLÉVKA ala gulášovka bez mouky
    Dagmar Matějková
    • Oct 19, 2021
    • 1 min

    HLÍVOVÁ POLÉVKA ala gulášovka bez mouky

    Hlívovka je rychlá, sytá a určitě není potřeba do ní cpát mouku nebo jiná zahušťovadla. Je velmi variabilní a v naší domácnosti je v kurzu po celý rok. Polévka se může podávat jako předkrm nebo ve větším množství postačí jako hlavní chod. Potom je fajn mít upečen čerstvý bezlepkový chléb nebo housky. Snadné, příprava 30 minut Bez lepku, laktózy, vajec a bez masa SUROVINY: 1 balení hlívy ústřičné 1 cibule 4 stroužky česneku 2 brambory sůl, pepř, kmín 1 lžíce sladké červené pap
    74 views0 comments
    TEPLÝ BRAMBOROVÝ SALÁT
    Dagmar Matějková
    • Oct 8, 2021
    • 1 min

    TEPLÝ BRAMBOROVÝ SALÁT

    Taková ta z nouze cnost. Máte hlad, nemáte chuť stát dlouho u sporáku, v lednici na vás koukají brambory, které jste uvařila včera. Pak se tam najde ještě trocha Balkánu, pár oliv a rajčata. A o dokonalou lahůdku, kterou musí zvládnout i malé dítě máte postaráno. Hotovo za pár minut. Příprava 20 minut (bez vaření brambor), velmi snadné Bez lepku, vajec a masa SUROVINY na 2 porce: 5 uvařených brambor ve slupce hrst cherry rajčátek hrst oliv 2 lžíce olivového oleje 1/2 balení b
    59 views0 comments
    FOCACCIA bezlepková
    Dagmar Matějková
    • Oct 3, 2021
    • 1 min

    FOCACCIA bezlepková

    Na bezlepkovou Focacciu jsem se moc těšila. Mám ráda italskou kuchyni a Focaccia v Itálii nesmí chybět na žádné hostině. Ta bezlepková není pracná, ale jako obvykle, kdo je zvyklý na standartní lepkové těsto, bude dost překvapený, neboť bezlepkové těsto je prostě jiné. Mouku jsem vybrala rýžovou a tapiokovou kvůli barvě. Na olivovém oleji se nevyplatí šetřit, nejen co do množství, ale hlavně, co do kvality. Já osobně kupuji olivový olej na litry a mám to štěstí, že na ulici m
    427 views0 comments
    BRAMBOROVÝ CHLÉB bezlepkový
    Dagmar Matějková
    • Sep 25, 2021
    • 1 min

    BRAMBOROVÝ CHLÉB bezlepkový

    Chléb s přidáním brambor jsme chtěla upéct už dlouho, ale vždycky jsem našla nějaký jiný recept, který jsem chtěla vyzkoušet a na bramborový ne a ne dojít. Až tento týden už jsem konečně ty brambory uvařila a chléb upekla. Můj otec mi často vyprávěl, že jeho babička pekla kváskový chléb a vždy pro vláčnost přidala vařené brambory. Vyzkoušela jsem to také a jsem nadšená. Chleba je opravdu excelentní. Vláčný, uvnitř měkký a kůrka je křupavá. Velmi snadné, příprava 2 hodiny Bez
    559 views0 comments
    CHIA CHLÉB bezlepkový
    Dagmar Matějková
    • Sep 11, 2021
    • 2 min

    CHIA CHLÉB bezlepkový

    Konečně jsem pracovala s těstem na chleba, bez lepku, které se úplně normálně dalo zpracovat rukama. Pro ty, kdo nemají s pečením "bezlepkově" mnoho zkušeností, bohužel toto je realita. Obvykle se s těstem velmi špatně pracuje, lepí se a chová se prostě úplně jinak, než těsto lepkové. Tento chleba mně nabídl můj prohlížeč dneska ráno. Recept psal někdo, kdo evidentně nic neodměřuje. Já tedy také ne, ale alespoň hrnků a lžic se stále držím. Poměry jsem si upravila podle sebe a
    225 views0 comments
    TRESKA TMAVÁ pečená se zeleninou
    Dagmar Matějková
    • Sep 3, 2021
    • 1 min

    TRESKA TMAVÁ pečená se zeleninou

    Tmavou tresku jsem si oblíbila pro její pevnou strukturu a výraznou chuť. Jelikož v mé domácnosti nemáme friťák, ani nesmažíme třeba hranolky apod. rybu obvykle peču s něčím nebo na něčem. Nic proti smaženému jídlu nemám, jen mi vadí to, že pokud se dělá ryba na pánvi, tak olej většinou stříká kolem dokola a raději věnuji svůj čas nějaké zábavě, než gruntování kuchyně po každém druhém jídle. 💡 Tuto úpravu zvládne každý a je velmi variabilní. Zeleninu, ale i druh ryby můžeme
    41 views0 comments
    BEZLEPKOVÝ CHLÉB semínkový
    Dagmar Matějková
    • Aug 27, 2021
    • 2 min

    BEZLEPKOVÝ CHLÉB semínkový

    Další z mých tradičních testovacích chlebů. Tentokrát jsem použila do mé vlastní směsi kokosovou mouku a jednu lžičku cukru demerara, aby mi ten chlebík pěkně kynul. Konvenční směsi nekupuji. Hledala jsem nějakou inspiraci na nové chleby na zahraničních webech a musím konstatovat, že je to docela bída. Většina webů s bezlepkem si koupí již předpřipravenou "chemickou" směs, obvykle tedy se jedná o více, či méně skrytou reklamu na danou značku, a do té směsi přidají vodu a dro
    175 views0 comments
    SEZAMOVÉ HOUSKY bez lepku
    Dagmar Matějková
    • Aug 21, 2021
    • 2 min

    SEZAMOVÉ HOUSKY bez lepku

    Housky, rohlíky a jiné pečivo se z bezlepkové mouky připravuje docela složitě. Nepoužívám kupované bezlepkové směsi, které jsou obvykle nějak chemicky doladěné, takže moje těsto je sice zdravé a ve finále chutná skvěle, jen se s ním špatně pracuje. Ale to jistě znáte, pokud máme již nějakou zkušenost s bezlepkem. Na tyto housky jsem opět použila tzv. Tanzhong - rýžový bešamel. Provaříme s vodou rýžovou mouku, vznikne nám z toho hmota, která minimálně mně připomíná bešamel. Te
    292 views0 comments
    PEČENÝ LOSOS s cuketou a žampiony
    Dagmar Matějková
    • Aug 20, 2021
    • 1 min

    PEČENÝ LOSOS s cuketou a žampiony

    Čerstvý losos je výtečná ryba, plná pro nás prospěšných tuků, vitamínů atd. Lososa obvykle peču v remosce a to z následujících důvodů. Při smažení na pánvi neskutečně prská a obvykle je to na generální úklid kuchyně a dále, protože se jedná o "masitou" rybu, na jeho propečení se na pánvi docela dlouho čeká. A samozřejmě jedná se také o přípravu zdravější. Jako přílohu jsem zvolila rychle orestovanou cuketu se žampiony. Máme sezonu cuket, takže každá úprava dobrá. Velmi snadné
    25 views0 comments
    OSVĚŽUJÍCÍ OKURKOVÝ SALÁT
    Dagmar Matějková
    • Aug 17, 2021
    • 1 min

    OSVĚŽUJÍCÍ OKURKOVÝ SALÁT

    Tento okurkový salát je velmi svěží a plný chuti, ale hlavně budete mít hotovo do 10 minut. U nás se nastrouhaná okurka podávala s "kyškou", upřímně nevím, jak se překládá do spisovné češtiny, ale u nás se tomu říkalo prostě kyška:-). Jedná se samozřejmě o zakysaný mléčný výrobek, asi zákys. Já jsem místo kyšky použila bílý jogurt, ale určitě můžete použít také kefír nebo jiný zakysaný výrobek. Příprava 10 minut, velmi snadné Bez lepku, vajec a masa SUROVINY: 1 salátová okurk
    56 views0 comments
    STEAK Z TUŇÁKA S GRILOVANOU CUKETOU
    Dagmar Matějková
    • Aug 15, 2021
    • 2 min

    STEAK Z TUŇÁKA S GRILOVANOU CUKETOU

    Čerstvý steak z tuňáka s grilovanou cuketou vykouzlíte za 20 minut. Jídlo je to famózní a hlavně zvládne úplně každý. Můj tip je grilovat cuketu "na sucho" a následně ji dát do kvalitního panenského olivového oleje, s něčím. Mohou to být bylinky, česnek nebo jen trocha soli a pepře. Cuketa zůstane křupavá, ale olivový olej "s něčím" ji dodá skvělou chuť. Osobně nemám ráda v restauracích grilovanou zeleninu, která obvykle postrádá chuť a vůni. V olivovém oleji "koupu" veškero
    31 views0 comments
    BEZLEPKOVÝ CHLÉB s cuketou a vločkami
    Dagmar Matějková
    • Aug 13, 2021
    • 2 min

    BEZLEPKOVÝ CHLÉB s cuketou a vločkami

    Cuketa a vločky. Nebyla jsem si jistá jak to dopadne, tak jsem si udělala opět jeden testovací chléb. Máme sezónu cuket a myslím, že zahrádkáři mají co dělat, aby cukety zpracovali. Tak se k nám opět nějaká výslužka dostala a chléb s cuketou a vločkami mi přišel jako docela dobrý nápad. Dopadlo to dobře. Po chlebu ani památka. Jako již téměř pokaždé, jednalo se o chléb velmi výživný, plný semínek a cuketa dodala trochu "vlhkost" a také vláčnost. Myslím, že budu péct znova. Vy
    201 views0 comments
    BEZLEPKOVÝ CHLÉB tmavý
    Dagmar Matějková
    • Aug 7, 2021
    • 2 min

    BEZLEPKOVÝ CHLÉB tmavý

    Dalším testovacím chlebem je tento bochník. Opět jsem pracovala na zkoušku s jedním hrnkem moučného mixu. Použila jsem také Quinou a pro barvu černou rýži. Já mám ráda hutné a výživné chleby, do kterých ráda dávám různá semínka. Tento chléb má výraznou oříškovou chuť a chutnal báječně, jen tak s máslem. Recept je opět velmi snadný, zvládne naprosto každý. Jen jedna poznámka. Nechala jsem se zlákat na překládání chleba. Tedy nejdříve necháme asi 30 minut kynout v míse robota a
    155 views0 comments
    BEZLEPKOVÝ CHLÉB s černou rýží
    Dagmar Matějková
    • Jul 25, 2021
    • 2 min

    BEZLEPKOVÝ CHLÉB s černou rýží

    Jako obvykle jsem experimentovala s novou moukou. Koupila jsem mouku z černé rýže. Ona je vlastně taková tmavě fialová. Nejdříve jsem si nebyla jistá, co z toho bude, ale chléb je dobrý, jen ta barva je taková nějaká "jedovatá". Jak už jsem zde několikrát zmínila, pokud testuji novou mouku, vždy připravím chléb jen z jednoho hrnku, aby škody v případě neúspěchu nebyly tak velké. Velmi snadné, příprava 2 hodiny Bez lepku, vajec, laktózy a bez masa SUROVINY: 1 hrnek bezlepkové
    100 views0 comments
    1
    2345

    © 2020 Matricaria Chamomilla s.r.o., All rights reserved

    Ing. Dagmar Matějková Chudárková, jednatelka společnosti Matricaria Chamomilla s.r.o.

    Sídlo: Jaromírova 588/32, 128 00  Praha 2, Česká Republika  

    IČO: 023 62 597, Spisová značka: C 218592 vedená u Městského soudu v Praze       

    • YouTube
    • Spotify
    • Celiakarna
    • Celiakarna.cz