TIPY A DOPORUČENÍ

TIPY A DOPORUČENÍ

TIPY A DOPORUČENÍ

  • DOMŮ

  • My BOOK

  • BLOG

  • PODCAST

  • O MNĚ

  • MOJE TIPY

    • NÁKUP A RESTAURACE
    • Obchody
    • Restaurace
  • More

    Use tab to navigate through the menu items.

    VAŘÍME BEZ LEPKU

    • YouTube
    • Spotify
    • Celiakarna
    • Celiakarna.cz

    VŠECHNY PŘÍSPĚVKY

    • Všechno
    • PEČIVO
    • HLAVNÍ JÍDLO
    • SLADKÉ
    • PŘEDKRM
    • ČLÁNEK
    • SALÁT
    • OSTATNÍ
    Search
    Snadný HUMMUS s koriandrem
    Dagmar Matějková
    • 6 days ago
    • 1 min

    Snadný HUMMUS s koriandrem

    Hummus připravuji prakticky každý týden, pokaždé nějak jinak, ale asi kombinace cizrna, římský kmín a koriandr se mi zamlouvá nejvíce. Hummus podáváme k masu, sýrům, jako dip se zeleninou nebo třeba jako pomazánku na čerstvý bezlepkový chléb. Tajnou ingrediencí je pasta, která se jmenuje Tahini. Vyrábí se ze sezamu. Dnes je již běžně k dostání. Snadné, příprava 10 minut Bez lepku, vajec, laktózy a masa SUROVINY (1 miska): 1 balení cizrny v nálevu nebo si suchou cizrnu namočím
    63 views0 comments
    Vynikající ZAPEČENÝ LILEK bez lepku
    Dagmar Matějková
    • Jun 15
    • 1 min

    Vynikající ZAPEČENÝ LILEK bez lepku

    Hotovo během pár minut. Snadná, chutná a velmi vděčná večeře. Dá se kombinovat např. s cuketou nebo podle toho, co už vám "vadne" v lednici nebo ve spíži. Zvládne i ten, kde nevaří a náhodou se mu pod ruce dostal lilek. Velmi snadné, příprava 50 - 60 minut, včetně pečení Bez lepku, vajec a samozřejmě masa. Suroviny pro 3 - 4 osoby: 2 lilky plechovka drcených rajčat 1 cibule 3 stroužky česneku 1 balení mozzarelly sůl, pepř 4 lžíce olivového oleje bylinky na ozdobu a parmazán n
    60 views0 comments
    Super zdravá bezlepková OVESNÁ KAŠE
    Dagmar Matějková
    • Apr 30
    • 1 min

    Super zdravá bezlepková OVESNÁ KAŠE

    Někde jsem se dočetla, že ovesná kaše čistí náš zažívací trakt. Ovesná kaše bez lepku je vynikající a snadná snídaně plná vlákniny a zdraví prospěšných látek. Dělám ji pokaždé jinak, podle toho jaká semínka, ořechy a ovoce mám k dispozici. Dávám do ní strouhaný kokos a nevynechám skořici. Pro tentokrát jsem použila i pravou vanilku a vůbec to nebylo špatné. Vyzkoušejte! Stojí to za to. Je to snadné, můžete experimentovat nebo si uklidit ve spíži:-). Snadné, doba přípravy 15 m
    80 views0 comments
    BEZLEPKOVÝ PAD THAI s tofu
    Dagmar Matějková
    • Mar 20
    • 1 min

    BEZLEPKOVÝ PAD THAI s tofu

    Inspiraci na tento recept jsem našla v nějakém časopise a nejdříve jsem si myslela, že to nemůže fungovat. Rýžové nudle se totiž namáčejí, ale nevaří, a to se mi zdálo divné. Vyzkoušela jsem to. A světe div se, úspěch se dostavil. Recept je náročnější na suroviny, nicméně vše lze koupit ve Vietnamských večerkách, lépe zásobených supermarketech nebo třeba v Sapě. Pro ty kdo nemají rádi tofu, můžete směle použít kuřecí maso nebo třeba krevety. Postup je stejný. Snadné, příprava
    72 views0 comments
    KVÁSKOVÝ CHLÉB bez lepku
    Dagmar Matějková
    • Dec 29, 2021
    • 2 min

    KVÁSKOVÝ CHLÉB bez lepku

    Moje kváskové pečení se odvíjí od toho, zdali zapomenu odebrat z nočního rozkvasu lžíci kvásku "na potom". Pokud se mi to podaří a to já si poctivě nachystám vedle mísy čistou sklenici, tak "kvasím" dál, ale pokud ne, tak se mi poté, když jsem bez kvásku, dělat nový nechce. Tentokrát jsem našla inspiraci na jednom zahraničním webu. Paní tam pěstovala snad všechny druhy bezlepkových kvásků, tak jsem si jeden rýžový také udělala. Opět chléb bez konvenčních směsí, které nepoužív
    217 views0 comments
    PERNÍČKY se slaným karamelem bez lepku a laktózy
    Dagmar Matějková
    • Dec 11, 2021
    • 1 min

    PERNÍČKY se slaným karamelem bez lepku a laktózy

    Perníčky pro ty, kdo nejsou pouze alergičtí na lepek, ale také na laktózu. Slaný karamel jsem udělala s kokosovým mlékem. Místo másla jsem použila rostlinný tuk - můžete použít třeba ne-máslo. Perníčky jsem spojila slaným karamelem a ještě jsem jim dopřála koupel v hořké čokoládě. A aby toho nebylo málo, některé perníčky dostaly ještě kokosový nášup. Perníčky jsou ihned měkké! Velmi snadné, příprava 20 minut, odležení 4 hodiny. pečení cca. 8 minut Bez lepku, laktózy a masa SU
    149 views0 comments
    BEZLEPKOVÝ CHLÉB z remosky
    Dagmar Matějková
    • Nov 30, 2021
    • 1 min

    BEZLEPKOVÝ CHLÉB z remosky

    Jednoduchý, chutný a myslím, že i zdravý. Opět nepoužívám konvenční "směsky", ale míchám si mouky sama. Zkoušela jsem péct i v troubě, ale k remosce se opět vracím. Je to zajímavé, ale chléb je z ní prostě lepší. Velmi snadné, příprava 2 hodiny Bez lepku, vajec, laktózy a bez masa SUROVINY: 1 hrnek bezlepkové mouky. Použila jsem cizrnovou, kukuřičnou, tapiokovou a samozřejmě také mouku pohankovou. 1/2 hrnku lněného semínka zlatého, lněného semínka hnědého, slunečnicové a dýň
    347 views0 comments
    PEČENÝ LILEK s česnekem
    Dagmar Matějková
    • Nov 5, 2021
    • 1 min

    PEČENÝ LILEK s česnekem

    Hotovo během pár minut a nenáročné na suroviny. Stačí mít doma lilek, česnek a olivový olej a máte o večeři postaráno. Není potřeba mít žádné speciální suroviny, postupy nebo znalosti. Velmi snadné, příprava 50 minut, včetně pečení Bez lepku, vajec a laktózy. Suroviny pro 2 osoby: 1 lilek sůl, pepř 8 stroužků česneku 4 lžíce olivového oleje Postup přípravy: Omyjeme si lilek a rozkrojíme jako na fotografii. Česnek si očistíme a nakrájíme na plátky. Do lilku uděláme hluboké zá
    47 views0 comments
    HLÍVOVÁ POLÉVKA ala gulášovka bez mouky
    Dagmar Matějková
    • Oct 19, 2021
    • 1 min

    HLÍVOVÁ POLÉVKA ala gulášovka bez mouky

    Hlívovka je rychlá, sytá a určitě není potřeba do ní cpát mouku nebo jiná zahušťovadla. Je velmi variabilní a v naší domácnosti je v kurzu po celý rok. Polévka se může podávat jako předkrm nebo ve větším množství postačí jako hlavní chod. Potom je fajn mít upečen čerstvý bezlepkový chléb nebo housky. Snadné, příprava 30 minut Bez lepku, laktózy, vajec a bez masa SUROVINY: 1 balení hlívy ústřičné 1 cibule 4 stroužky česneku 2 brambory sůl, pepř, kmín 1 lžíce sladké červené pap
    74 views0 comments
    BEZLEPKOVÉ SUŠENKY
    Dagmar Matějková
    • Oct 13, 2021
    • 1 min

    BEZLEPKOVÉ SUŠENKY

    Zmizely velmi rychle a to je vždy známka toho, že to asi šlo. Na snídani a svačinku ideální. Nebo na malý hlad, třeba s jogurtem. Měla jsem doma hodně lískových oříšků, tak jsem je využila. Nedávala jsem tam žádné máslo nebo olej, protože semena a ořechy jsou většinou dostatečně olejnatá, domnívám se, že to stačí. Cukr žádný, jenom med a jablečno-mangové pyré. Snadné, doba přípravy 10 minut. Pečení asi 30 minut. Bez lepku, vajec, laktózy a bez masa Suroviny: 3/4 hrnku mletých
    520 views0 comments
    CHIA PUDING bezlepkový
    Dagmar Matějková
    • Oct 5, 2021
    • 1 min

    CHIA PUDING bezlepkový

    Chia puding zvládne úplně každý, i kdyby v kuchyni byl poprvé. Chia semínka jsou nesmírně zdravá a co jsme se mohla dočíst, řadí se mezi super potraviny. Chia semínka dokonce pomáhají při hubnutí, tím, že obsahují hodně vlákniny, která pomáhá udržet "hlad na uzdě". Nevím, já jsem nikdy žádnou dietu nedržela, takže nedokážu posoudit. Ale co posoudit mohu, je to, že jsou Chia semínka přirozeně bezlepková a hodí se tedy pro nás, kdo jsou s lepkem na štíru. Tento puding je nesmír
    79 views0 comments
    OVESNÁ KAŠE přes noc a bez lepku
    Dagmar Matějková
    • Sep 17, 2021
    • 1 min

    OVESNÁ KAŠE přes noc a bez lepku

    Vločky se semínky, které se nechají pracovat přes noc, jsou ideální snídaní. Pokaždé můžete zvolit jiné složení, podle toho, co se u vás v zásobách nachází. Jelikož je stále období švestek, vybrala jsem si kombinaci švestek a fíků a musím napsat, že se jedná o noblesní, ale také nesmírně zdravou a chutnou kombinaci. Vyzkoušejte, určitě nebudete litovat. Snadné, doba přípravy 10 minut. Fermentování ideálně přes noc 8 - 12 hodin. Bez lepku, vajec, laktózy a bez masa Suroviny: 1
    91 views0 comments
    CHLUPATÉ KNEDLÍKY bez lepku
    Dagmar Matějková
    • Sep 10, 2021
    • 1 min

    CHLUPATÉ KNEDLÍKY bez lepku

    Původně jsem měla v plánu udělat halušky, ale vyšly mi chlupaté knedlíky. Připomnělo mi to Pelíšky, kdy místo Vídeňských knedlíků, vyšly noky. Stane se. Ale zato se povedly ukázkově. Mouku jsem použila rýžovou a kukuřičnou. 💡 Zvládne každý, i ten, kdo knedlíky nebo vlastně vůbec nikdy, nic nevařil. Knedlíky jsme si dali s kysaným zelím a dozlatova vysmaženou slaninou. Vegetariáni samozřejmě mohou nahradit třeba smaženou cibulkou. Velmi snadné, příprava 30 minut, včetně vařen
    397 views0 comments
    TRESKA TMAVÁ pečená se zeleninou
    Dagmar Matějková
    • Sep 3, 2021
    • 1 min

    TRESKA TMAVÁ pečená se zeleninou

    Tmavou tresku jsem si oblíbila pro její pevnou strukturu a výraznou chuť. Jelikož v mé domácnosti nemáme friťák, ani nesmažíme třeba hranolky apod. rybu obvykle peču s něčím nebo na něčem. Nic proti smaženému jídlu nemám, jen mi vadí to, že pokud se dělá ryba na pánvi, tak olej většinou stříká kolem dokola a raději věnuji svůj čas nějaké zábavě, než gruntování kuchyně po každém druhém jídle. 💡 Tuto úpravu zvládne každý a je velmi variabilní. Zeleninu, ale i druh ryby můžeme
    41 views0 comments
    CHIA-OVESNÁ KAŠE bez lepku
    Dagmar Matějková
    • Aug 26, 2021
    • 1 min

    CHIA-OVESNÁ KAŠE bez lepku

    Toto je recept na super zdravou, ale zároveň neskutečně chutnou snídani. Jedná se o fermentovanou kaši, která se nevaří, ale nechá se přes noc pracovat. Je nesmírně variabilní. Můžeme měnit dle naší chuti, sezóny nebo třeba podle toho, co nám právě roste na zahrádce nebo najdeme ve spíži. Vločky jsem použila samozřejmě bezlepkové a mléko bylo rostlinné. Pochutnají si tedy i lidé, kteří jsou alergičtí na laktózu. Snadné, doba přípravy 10 minut. Fermentování ideálně přes noc 8
    211 views0 comments
    SEZAMOVÉ HOUSKY bez lepku
    Dagmar Matějková
    • Aug 21, 2021
    • 2 min

    SEZAMOVÉ HOUSKY bez lepku

    Housky, rohlíky a jiné pečivo se z bezlepkové mouky připravuje docela složitě. Nepoužívám kupované bezlepkové směsi, které jsou obvykle nějak chemicky doladěné, takže moje těsto je sice zdravé a ve finále chutná skvěle, jen se s ním špatně pracuje. Ale to jistě znáte, pokud máme již nějakou zkušenost s bezlepkem. Na tyto housky jsem opět použila tzv. Tanzhong - rýžový bešamel. Provaříme s vodou rýžovou mouku, vznikne nám z toho hmota, která minimálně mně připomíná bešamel. Te
    292 views0 comments
    PEČENÝ LOSOS s cuketou a žampiony
    Dagmar Matějková
    • Aug 20, 2021
    • 1 min

    PEČENÝ LOSOS s cuketou a žampiony

    Čerstvý losos je výtečná ryba, plná pro nás prospěšných tuků, vitamínů atd. Lososa obvykle peču v remosce a to z následujících důvodů. Při smažení na pánvi neskutečně prská a obvykle je to na generální úklid kuchyně a dále, protože se jedná o "masitou" rybu, na jeho propečení se na pánvi docela dlouho čeká. A samozřejmě jedná se také o přípravu zdravější. Jako přílohu jsem zvolila rychle orestovanou cuketu se žampiony. Máme sezonu cuket, takže každá úprava dobrá. Velmi snadné
    25 views0 comments
    STEAK Z TUŇÁKA S GRILOVANOU CUKETOU
    Dagmar Matějková
    • Aug 15, 2021
    • 2 min

    STEAK Z TUŇÁKA S GRILOVANOU CUKETOU

    Čerstvý steak z tuňáka s grilovanou cuketou vykouzlíte za 20 minut. Jídlo je to famózní a hlavně zvládne úplně každý. Můj tip je grilovat cuketu "na sucho" a následně ji dát do kvalitního panenského olivového oleje, s něčím. Mohou to být bylinky, česnek nebo jen trocha soli a pepře. Cuketa zůstane křupavá, ale olivový olej "s něčím" ji dodá skvělou chuť. Osobně nemám ráda v restauracích grilovanou zeleninu, která obvykle postrádá chuť a vůni. V olivovém oleji "koupu" veškero
    31 views0 comments
    BEZLEPKOVÝ CHLÉB tmavý
    Dagmar Matějková
    • Aug 7, 2021
    • 2 min

    BEZLEPKOVÝ CHLÉB tmavý

    Dalším testovacím chlebem je tento bochník. Opět jsem pracovala na zkoušku s jedním hrnkem moučného mixu. Použila jsem také Quinou a pro barvu černou rýži. Já mám ráda hutné a výživné chleby, do kterých ráda dávám různá semínka. Tento chléb má výraznou oříškovou chuť a chutnal báječně, jen tak s máslem. Recept je opět velmi snadný, zvládne naprosto každý. Jen jedna poznámka. Nechala jsem se zlákat na překládání chleba. Tedy nejdříve necháme asi 30 minut kynout v míse robota a
    155 views0 comments
    BEZLEPKOVÝ CHLÉB s černou rýží
    Dagmar Matějková
    • Jul 25, 2021
    • 2 min

    BEZLEPKOVÝ CHLÉB s černou rýží

    Jako obvykle jsem experimentovala s novou moukou. Koupila jsem mouku z černé rýže. Ona je vlastně taková tmavě fialová. Nejdříve jsem si nebyla jistá, co z toho bude, ale chléb je dobrý, jen ta barva je taková nějaká "jedovatá". Jak už jsem zde několikrát zmínila, pokud testuji novou mouku, vždy připravím chléb jen z jednoho hrnku, aby škody v případě neúspěchu nebyly tak velké. Velmi snadné, příprava 2 hodiny Bez lepku, vajec, laktózy a bez masa SUROVINY: 1 hrnek bezlepkové
    100 views0 comments
    1
    2345

    © 2020 Matricaria Chamomilla s.r.o., All rights reserved

    Ing. Dagmar Matějková Chudárková, jednatelka společnosti Matricaria Chamomilla s.r.o.

    Sídlo: Jaromírova 588/32, 128 00  Praha 2, Česká Republika  

    IČO: 023 62 597, Spisová značka: C 218592 vedená u Městského soudu v Praze       

    • YouTube
    • Spotify
    • Celiakarna
    • Celiakarna.cz