Dagmar Matějková
19. říj 20211 min
Aktualizace: 4. lis 2022
Hlívovka je rychlá, sytá a určitě není potřeba do ní cpát mouku nebo jiná zahušťovadla. Je velmi variabilní a v naší domácnosti je v kurzu po celý rok. Polévka se může podávat jako předkrm nebo ve větším množství postačí jako hlavní chod. Potom je fajn mít upečen čerstvý bezlepkový chléb nebo housky.
Snadné, příprava 30 minut
Bez lepku, laktózy, vajec a bez masa
1 balení hlívy ústřičné
1 cibule
4 stroužky česneku
2 brambory
sůl, pepř, kmín
1 lžíce sladké červené paprika
olivový olej
1 l vody nebo vývaru
bylinky dle chuti
Zeleninu očistíme a nakrájíme.
Do hrnce si dáme olivový olej a jakmile je rozehřátý, přidáme nakrájenou cibuli, česnek a kmín. Restujeme asi minutu.
Poté přidáme brambory a hlívu. Restujeme opět asi minutu.
Dále přidáme sladkou papriku, kterou rychle restujeme, neboť se ráda připaluje.
Osolíme, opepříme.
Zalijeme vodou nebo vývarem.
Vaříme, dokud nejsou brambory měkké. Před podáváním dozdobíme bylinkami. Já jsem zvolila petrželku.
Pokud by se Vám polévka zdála málo hustá, postačí část zeleniny rozmixovat.
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.