Dagmar Matějková
24. lis 20202 min
Aktualizace: 6. lis 2022
Dneska se mi opravdu daří. Konečně jsem si nakoupila bez potupné fronty v Lidlu a koupila jsem si krásných 10, opravdu ukázkových vajec. Všechno jsem si chtěla uklidit a v tom mi těch nádherných 10 vajec upadlo na zem. 2 přežila, ostatní, bohužel nikoliv. Tak jsem si udělala omeletu a zbytek jsem použila na domácí bezlepkové těstoviny. Pokud nemáte doma "vaječnou" farmu, tak vám budou stačit 3 vajíčka. Ostatní suroviny také vydělte dvěma.
Na přípravu domácí pasty bude ideální strojek na těstoviny. Pokud strojek nevlastníme, tak si pomůžeme samozřejmě válečkem a nožem. Můžeme si z těsta připravit takové těstoviny, které máte rádi. Fungují jak vlasové nudle, tak špagety nebo třeba tortelíny.
Nudle buď okamžitě uvaříme a nebo necháme usušit. Sušené potom vaříme kolem 8 minut v osolené vodě, čerstvé jsou hotové za chviličku.
Velmi snadné, příprava 30 minut
Bez lepku, laktózy a masa.
3/4 hrnku tapiokového škrobu (pokud nemáte použijte kukuřičný nebo bramborový)
1/4 hrnku ovesné mouky
1 hrnek následující mixu, stejné díly: pohanková, lupinová a bramborová mouka
6 lžiček Xantanu
6 vajec
4 lžíce olivového oleje
1 lžička soli
Smícháme suché přísady a přidáme rozšlehaná vejce a olej.
Zpracujeme těsto, které by se nemělo lepit. Pokud ano, přidáme mouku.
Pokud máme strojek na nudle, nudle, zpracujeme zde. Pokud nikoliv, těsto rozválíme a nakrájíme na nudle nebo jiné tvary.
Vaříme v dobře osolené vodě cca. 2 minuty, pokud necháme nudle uschnout, bude to trvat déle.
Nudle nebo jiné těstoviny, které jsme si připravili, používáme jako standardní těstoviny s lepkem. Chutnají velmi podobně, ale pozor na druhý den, už to není ono. Vaříme tedy porce, které sníme okamžitě.
📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.