Dagmar Matějková

bře 142 min

Bezlepkový BRIOCHE chlebíček

Jelikož bezlepkové BRIOCHE bulky u nás byly přijaty s velkým nadšením, těsto jsem doplnila o mandle, brusinky a rozinky a upekla jsem báječný bezlepkový BRIOCHE chlebíček.

Je vynikající a už je mi jasné z jakého bezlepkového těsta budu dělat mazanec. Upekla jsem chlebíčky dva, protože mám poměrně malé formy a bezlepková brioška kynula jako o život...

Pokud hledáte BIO bezlepkový eshop, kde všechny vychytávky na bezlepkové pečení samozřejmě máme, můžete navštívit náš eshop.celiakarna.cz.

  • Snadné, příprava 15 minut, kynutí přes noc v lednici nebo cca. 3 hodiny na lince, pečení cca. 30 minut

  • Bez lepku a bez masa

SUROVINY na 2 malé bezlepkové Brioche chlebíčky nebo jeden velký:

  • 1 a 1/4 hrnku mléka

  • cca, 4 cm másla (z 250 g balení)

  • 2 lžíce třtinového cukru, třeba demerara

  • 3 vejce

  • 1 lžička soli (Himalájská)

  • 2 a 3/4 hrnku bezlepkové mouky (já jsem smíchala 1 hrnek rýžové celozrnné, 3/4 tapiokové, 1/4 bramborové, 3/4 pohankové)

  • 1 balení sušeného bezlepkového droždí

  • Xantan 2 lžičky

  • hrst mandlí (plátky)

  • a po hrstech sušené rozinky a brusinky
     

Chybí Vám něco bezlepkového? Nakoupit můžete zde v našem 100 % bezlepkovém eshopu!

Pokud jste začátečníky v bezlepkovém pečení, připravili jsme pro Vás Balíček bezlepkového pekaře začátečníka, který obsahuje Psylium, Xantan, prášek do pečiva bez fosfátů a droždí.

POSTUP přípravy těsta na bezlepkový chlebíček Brioche:

  • Horkou vodou si propláchneme rozinky a brusinky a kdo má rád, tak si je klidně namočí do nějakého fajnového likéru. Já jsem je jenom propláchla horkou vodou a nechala okapat. Dáme stranou.

  • Mléko lehce zahřejeme a necháme v něm rozpustit máslo a cukr. Necháme vystydnout - tekutina by měla být vlažná.

  • Promícháme suché přísady v misce, uděláme důlek, do kterého nalijeme mléčnou směs a rozklepneme si vejce.

  • V misce propracujeme těsto, bude se s ním docela, na bezlepkové těsto, dobře pracovat. Nakonec přidáme mandle, rozinky a brusinky a vše do těsta dobře zapracujeme.

  • Těsto necháme kynout, buď jak jsme již psala v lednici přes noc nebo na lince, to potrvá asi 3 hodiny. Těsto zdvojnásobí svůj objem.

  • Následně vytvarujeme koule, dala jsem 3 koule do jedné formy, tz. připravila jsem si 6 koulí. Pokud budete mít větší a vyšší formu než já, budou stačit koule 3. Příště to tak udělám. A nakonec posypeme Brioche mandlemi.

  • Pečeme v předem předehřáté troubě na 200 °C asi 45 minut.

  • Po upečení necháme na mřížce vystydnout.

Nemáte doma jedno-druhové bezlepkové mouky nebo třeba bavlněný BIO pytlík na chleba, ve kterém můžete Vaše bezlepkové chleby skladovat? Vyzkoušejte náš bezlepkový eshop.celikarna.cz

Přeji Vám úspěšné pečení!

Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇

A koupit si ji můžete na Amazonu zde v tištěné nebo elektronické podobě.

📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.

    6050
    0