Dagmar Matějková

5. pro 20212 min

Bezlepkové MÁSLOVÉ BULKY

Aktualizace: 2. lis 2022

Jsou v chuti něco mezi vánočkou a brioškou. Krásně kynou a můžeme přidávat dle chuti, co máme doma nebo nás zrovna napadne. Já jsem použila vlašské ořechy a sušené brusinky. Použila jsem tanzhong - takový bešamel z rýžové mouky. Zvládne každý!

  • Snadné, příprava 2 hodiny

  • Bez lepku a bez masa

SUROVINY:

  • 1 hrnek bezlepkového domácího mixu mouky: kukuřičné, rýžové a pohankové a ještě k tomu 1 lžíci navíc rýžové mouky a asi 1/2 hrnku vody na Tanzhong

  • 1/2 balení droždí (použila jsem čerstvé)

  • asi 1 dl mléka

  • 1 vejce

  • asi 1 cm másla změklého

  • 2 lžíce a něco navíc cukru (tmavý třtinový)

  • špetka soli (Himalájská)

  • hrst sušených brusinek

  • hrst vlašských ořechů

POSTUP:

  • Začneme Tanzhongem: v hrnci si smícháme (metličkou) rýžovou mouku a vodu a vaříme, za stálého míchání do zhoustnutí, do konzistence pleťového krému. Necháme dojít pokojové teploty. Já jsem použila 1/2 množství, zbytek jsem si nechala na příště.

  • Na kvásek si připravíme vlažné mléko, asi lžičku cukru, droždí a trochu mouky. Promícháme a necháme vzejít, trvá to asi 10 min.

  • V robotu nebo ručně si prošleháme máslo, vejce a cukr.

  • Přidáme suché přísady, kvásek a tanzhong, necháme robot chvíli pracovat.

  • Nakonec přidáme horkou vodou propláchnuté brusinky a také ořechy - musíme je nechat dojít pokojové teploty. Zapracujeme do těsta.

  • Necháme kynout cca. 30 minut, poté vytvoříme koule a necháme ještě kynout pod utěrkou dalších cca. 10 minut.

  • Troubu si předehřejeme na 190 °C a jakmile jsou housky vykynulé, dáme je na plech s pečícím papírem.

  • Jakmile máme hotovo, pečeme cca. 45 minut.

Po upečení necháme na mřížce vychladnout.

Moji novou anglickou bezlepkovou kuchařku EAT LIVE FEEL WELL si můžete prolistovat zde 👇

A koupit si ji můžete na Amazonu zde v tištěné nebo elektronické podobě.

📽 Zde se můžete podívat také na moje video, kde je popsáno, jak podobný (semínkový) chléb upéct a to krok za krokem.

    6100
    2